Версія для друку
Понеділок, 01 лютого 2016 15:57

Про актуальне – із об’єднаними громадами

Як передати повноваження об’єднаним громадам області та організувати роботу так, аби вона дійсно була ефективною і злагодженою, обговорили під час наради у кабінеті заступника голови облдержадміністрації Сергія Кошарука.

Для цього Сергій Дмитрович запросив начальників профільних управлінь облдержадміністрації, це – заступник керівника апарату ­– начальник організаційного відділу Роман Матвійчук, начальник управління освіти і науки Людмила Плахотна, начальник управління культури Валерій Дмитрук, начальник управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк, директор департаменту фінансів Ігор Никитюк, директор департаменту соціального захисту населення Оксана Гобод, заступник начальника управління містобудування та архітектури Микола Томчук. Участь у нараді взяли також директор Офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом’юк, експерти Олег Герасимчук та Світлана Думська.

Одразу зачепили чи не найважливішу сферу – охорони здоров’я. Ігор Ващенюк нагадав, що Смолигівська громада делегувала виконання повноважень щодо надання послуг із первинної медико-санітарної допомоги Луцькій міській раді, а саме – КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги») та відповідно – кошти на виконання цих повноважень, зважаючи на те, що освітньою та медичною субвенцією відтепер вони можуть розпоряджатися самі.

Адже головне завдання цієї реформи – покращити якість надання послуг населенню. Звісно, у Луцьку рівень медицини – значно вищий. Крім того, ця ситуація – яскравий приклад, як ефективно спрацьовує Закон України «Про співробітництво територіальних громад».

– Поки у нас лише 5 громад. Звісно, не можна активно впроваджувати цей закон, але коли вони всі стануть об’єднаними, то, переконаний, спрацьовуватиме у багатьох сферах, – наголосив Анатолій Пархом’юк.

Щодо сфери освіти, то, як неодноразово зазначалося, в кожній громаді має запрацювати міні-управління. Проте поки відбудеться лише часткова передача повноважень, адже на території громад – чимала кількість шкіл, і багато з них – малокомплектні, тому навіть утримувати їх буде непросто.

Соціальна сфера також поки перейде під опіку громад частково. У Міністерства соціальної політики, як розповіла Оксана Гобод, є чітке бачення шляхів організації роботи у громах, але зробити все й одразу – неправильно, бо ж чимало обов’язків будуть абсолютно новими.

– Тож для початку ми спробуємо передати у громади повноваження із прийому документів. А це вже – 74 послуги. Я переконана, що вони з цим впораються, але все має відбуватися поступово, – зазначила Оксана Михайлівна.

Не менш цікаву інформацію озвучив Роман Матвійчук. Він розповів про ЦНАПи, які, каже, будуть кардинально різними у кожній громаді. Але зважаючи на те, що в нашій області є й міська, і селищна, і маленькі сільські громади, то можна буде напрацювати різні схеми.

– Це не означає, що ЦНАП у громаді буде таким, як, наприклад, у Луцьку. Десь це буде навіть, можливо, автоЦНАП, десь спрацює закон про співробітництво, якимись повноваженнями будуть наділені старости, – зазначив Роман Михайлович, наголосивши, що для цього також будуть і грантові кошти.

Зачепили під час наради і тему культури, обговорили й питання фінансів.

Щодо кожної сфери, вирішили у підсумку, розроблять рекомендації.

Офіс реформ у Волинській області

Переглядів 2273