Версія для друку
Середа, 23 березня 2016 10:51

Про об’єднані територіальні громади – у форматі відвертої розмови

Розпочався цикл робочих нарад, пов’язаних з продовженням реалізації основної стратегії децентралізації – проведення адміністративної реформи. Відтак відбулась нарада голови облдержадміністрації щодо структури виконавчих органів об’єднаних територіальних громад області та основних фінансових показників формування їх бюджетів.

Оскільки цей процес непростий, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик зібрав голів п’яти уже створених в області об’єднаних територіальних громад, а саме: Устилузької та Зимненської Володимир-Волинського району, Голобської та Велицької Ковельського району, а також Смолигівської Луцького району. Мета робочої зустрічі – сформувати алгоритм дій на найближчий час та створити своєрідний посібник для подальшої роботи майбутнім об’єднанням.

– Ми зібрались з метою підвищення рівня підготовки членів виконкому, голів об’єднаних територіальних громад, напрацювання бази для наступних бажаючих добровільно об’єднатись громад, – зазначив Володимир Петрович та додав, що для цього потрібно постійне спілкування, тому звернувся до присутніх з проханням говорити про «плюси» і «мінуси» відверто.

Таким чином, було надано можливість виступити кожному голові об’єднаної громади, який розповів про вже проведену роботу, не оминаючи проблемних питань.

Загалом з інформації голів новостворених громад стало відомо, що у всіх вже є затверджена структура їх виконавчих органів та сформовані бюджети, які дозволяють повністю себе забезпечувати. Відтак з ініціативи голови облдержадміністрації детально обговорено пріоритетні галузі – медицина, освіта, інфраструктура, соціальний захист населення кожної територіальної громади. В основному мова йшла про матеріально-технічне забезпечення кожної галузі. Варто відмітити, що у цьому аспекті всі громади забезпечені усім необхідним. Більше того, були введені посади проектних менеджерів, що додатково працюватимуть над розвитком.

Основні проблемні питання, що були порушені, стосувались придбання автобусів в рамках оптимізації малокомплектних шкіл та розвитку інфраструктури, а зокрема, ремонту та реконструкції доріг. Обидва напрямки потребують співфінансування з обласного бюджету та місцевого за схемою 50/50.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 2286