Версія для друку
Понеділок, 04 квітня 2016 08:48

Процес об'єднання громад продовжується, отже областям треба завершити роботу з формування перспективних планів, - В'ячеслав Негода

Робота з доопрацювання в регіонах перспективних планів формування територій громад областей дещо призупинилася. Але її слід активізувати, бо процес створення спроможних громад продовжується і вимагає чіткого бачення перспектив розвитку територій. На цьому наголосив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода під час щотижневої експертної зустрічі в Мінрегіоні.

За його інформацією, у більшості областей голови облдержадміністрацій вже призначили заступників і визначили структурні підрозділи, які опікуватимуться питаннями розвитку місцевого самоврядування, децентралізацією в області.

«Вважаємо, що першочергово ці спеціалісти мають звернути увагу на стан реалізації затверджених Урядом перспективних планів формування територій громад областей. Треба відновити роботу з корегування перспективних планів відповідними робочими групами при ОДА», - сказав В’ячеслав Негода.

За даними Мінрегіону, затверджені Урядом перспективні плани областей в цілому охоплюють близько 65% території країни.

Найгірша ситуація у Закарпатській області – там перспективний план загалом не схвалено.

Найбільш якісні перспективні плани - Сумської, Миколаївської, Дніпропетровської областей, - які затверджені Урядом та охоплюють більше 80% території зазначених областей.

«Сьогодні усі учасники реформи стали досвідченішими, процес створення спроможних громад не настільки заполітизований, як було у минулому році, і йде досить активно, бо переваги об’єднання стали для більшості очевидними. Крім того, зараз формується запит на нову форму добровільного приєднання до вже створених об’єднань нових учасників – сусідніх територіальних одиниць», - повідомив Перший заступник Міністра.

За його словами, у профільному комітеті Верховної Ради вже знаходиться законопроект, який дозволяє громадам приєднуватися до існуючих об’єднань без проведення перевиборів та інших складних процедур. «До прийняття цього закону регіони повинні мати чіткий план розвитку своїх територій, у межах якого і відбуватиметься процес створення спроможних громад», - зазначив В’ячеслав Негода.

За його інформацією, Мінрегіон готує офіційний лист на Кабінет Міністрів з пропозицією встановити чіткий термін, до якого перспективні плани формування територій громад областей мають бути доопрацьовані в ОДА, схвалені облрадами і надіслані на затвердження Уряду.

МІНІСТЕРСТВО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, БУДІВНИЦТВА ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ

Переглядів 2210