Версія для друку
П'ятниця, 10 червня 2016 09:29

Децентралізація дає місцевим громадам достатньо повноважень для виконання своїх функцій – Президент

Президент Петро Порошенко переконаний в успішному завершенні реформи децентралізації та наголошує, що вона надає місцевим громадам достатньо повноважень для виконання всіх зобов'язань та розвитку.

«Ми запропонували те, що я і обіцяв під час кампанії, конституційні зміни щодо децентралізації, наділяючи повноваженнями і відповідальністю місцеві ради і громади. У той же час внесли в парламент бюджетну і фінансову децентралізацію, яка абсолютній більшості рад збільшила місцеві бюджети у два рази в порівнянні з 2013 роком», - сказав Глава держави, коментуючи питання про нібито звернення кількох обласних рад щодо підписання договору з Президентом та Прем'єр-міністром про розмежування повноважень.

«Дали гроші, дали права і дали відповідальність. Для чого? Будуйте дороги – у вас зараз є гроші. Будуйте освітлення, будуйте школи, дитячі садки», - сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що кошти, які є у розпорядженні місцевих, обласних рад, мають працювати на постійну розбудову їх територій.

«Якщо ви будете тримати ці гроші на депозиті, очікуючи дострокових виборів для того, щоб купувати за гроші місцевих бюджетів голоси виборців – я буду на це реагувати, бо я чекаю від місцевих бюджетів покращення добробуту територіальної громади», - наголосив Президент.

Глава держави також зазначив, що не отримував подібних звернень, а якби така ініціатива і з'явилася, вона не отримала б підтримки. «Ніяких угод обласних рад з Президентом не буде. Вони є неконституційними. І якби у нас вступили в силу зміни до Конституції в частині децентралізації, така обласна рада припинила б своє існування за рішенням Конституційного Суду, Президента і Верховної Ради», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент також вислови оптимізм щодо завершення конституційної реформи в частині децентралізації. На його переконання, ця реформа, так само як і зміни в частині правосуддя, має додатково супроводжуватися законом.

Глава держави прокоментував також можливість створення кримськотатарської автономії і зазначив, що модель роботи буде такою ж як проходять нині зміни до Конституції в частині децентралізації – передача питання у Конституційну Комісію, включення до її складу представників кримських татар, ретельне опрацювання, обговорення і лише після цього підписання і направлення на розгляд Верховної Ради.

«Впевнений, що ми це мали зробити для кримськотатарського народу раніше. Всі боялися кримських татар – всі президенти і вся українська влада. Не тих боялися. Треба більше довіряти кримськотатарському народу – форпосту українськості в Криму. Саме тому я прийняв рішення вийти з цією ініціативою після консультацій з лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим і з головою Меджлісу Рефатом Чубаровим», - резюмував Президент.

Прес-служба Президента України

Переглядів 2931