Версія для друку
Середа, 27 липня 2016 16:54

На Волині стрімко зростає кількість територіальних громад

Реформа децентралізації на Волині продовжується. Станом на липень, в області налічується 5 територіальних громад, які, перейшовши у 2016 році на прямі бюджетні стосунки, додатково отримали 26537, 2 тис. гривень субвенцій з Державного бюджету. Останньою (шостою) на початку 2016 року, була утворена Шацька громада, яка має перейти на прямі бюджетні стосунки вже з 2017 року.

Окрім того, нещодавно, була утворена ще одна громада у Ковельському районі – з центром у смт Люблинець. Перші вибори стосовно якої, ЦВК призначив на 28 серпня цього року. Також, обласною державною адміністрацією подано пакет документів до ЦВК про призначення перших виборів у Поворській ОТГ Ковельського району. Вирішується питання створення Оваднвівської ОТГ Володимир-Волинського району.

На сьогодні пакет документів щодо внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Волинської області вже готовий.

– Розпочинаємо цей процес й запускаємо у роботу в депутатських комісіях, – наголосив днями голова облдержадміністрації Володимир Гунчик під час робочої наради з керівниками структурних підрозділів.

Прогнози щодо створення у Волинській області ОТГ досить позитивні. До п’яти, створених у 2015 році ОТГ (сільські: Зимненська Володимир-Волинського р-ну, Велицька Ковельського р-ну, Смолигівська Луцького р-ну; селищна Голобська Ковельського р-ну; міська: Устилузька Володимир-Волинського р-ну) має доєднатися ОТГ: селищна Люблинецька Ковельського р-ну. Планується створення у найближчі терміни Заболоттівської об’єднаної територіальної громади Ратнівського р-ну.

Після внесення змін до Перспективного плану, очікується створення селищних Турійської та Локачинської ОТГ. Також і сільських громад: Дубовської Ковельського р-ну, Промівської та Литовезької Іваничівського р-ну; Прилісненської Маневицького р-ну; Сенкевичівської Горохівського і Княгининоківської (Маяківської) Луцького р-ну.

Отож, експерти з впровадження децентралізації, аналізуючи процес стрімкого збільшення територіальних громад області та їхнього функціонування, акцентують на можливості створення ще одинадцяти ОТГ до кінця цього року.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 2290