Версія для друку
Вівторок, 20 вересня 2016 11:52

Децентралізація: Волинь із хорошими результатами впровадження реформ

На незворотності процесу децентралізації та продовженні передачі повноважень місцевим органам влади наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради у Вінниці, в якій взяв участь голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. Захід за участі голів облдержадміністрацій відбувся минулого тижня. Про результати, напрацьовані під час заходу розповів Володимир Петрович учора в ході оперативної наради.

Зокрема, захід із представлення напрямів надання міжнародної підтримки процесам децентралізації в Україні за участі Комісара ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення відбувся у Вінниці, 15 вересня 2016 року.

Відтак, із аналізу стану справ в усіх областях стало відомо, що Волинська область має хороші результати з провадження реформи.

Тож, наголошуючи на піднятих під час наради питаннях, Володимир Гунчик зауважив: дуже важливим, що у проекті Державного бюджету на 2017 рік передбачені кошти на соціально-економічну підтримку інфраструктурних проектів, які пропонуються об’єднаними територіальними громадами. Окрім цього, передбачено і систему надання субвенцій із Державного бюджету напряму об’єднаним територіальним громадам.

Та разом із тим, за словами Володимира Петровича, звернули увагу на економічну самостійність об’єднаних громад.

– Це не просто об’єднання, не просто звіт про кількість об’єднаних громад. Таких завдань немає. Йде кропітка робота по створенню спроможних громад – економічно активних, які мають можливість самостійно забезпечувати соціально-економічний розвиток своїх територій, – наголосив голова облдержадміністрації.

Окрім цього, під час заходу відбулась окрема нарада, де заслухали зауваження і пропозиції з місць. Були такі пропозиції і від делегації області, зокрема в тому числі – питання коефіцієнтів відносно розподілу державної субвенції  для освіти для тих громад, що об’єдналися на базі селищ міського типу, позаяк дані коефіцієнти прирівняні до міст. Відтак, із віце-прем’єр міністром домовлено про розгляд цього питання окремо.

Друге питання з боку обласної делегації – щоб у 2017 році під час внесення змін і доповнень у Державний бюджет наші ОТГ, де вже відбулись вибори, мали можливість отримати фінансування з Державного бюджету на соціально-економічний розвиток.

Однак, найголовніше порушене питання під час цього заходу, на думку Володимира Петровича, – це проведення виборів у новостворених об’єднаних територіальних громадах у 2016-му році.

– Прем’єром поставлено відповідне завдання головам обласних державних адміністрацій забезпечити передачу документів у Центральну виборчу комісію. Міністерству фінансів поставлена задача забезпечити внесення змін до бюджету, для того, щоби передбачити кошти на проведення цих виборів, – проінформував Володимир Гунчик.

До слова, в області 7 об’єднаних територіальних громад мають провести вибори у 2016 році. Тож прозвучало завдання продовжити роботи у даному руслі.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 2232