Версія для друку
Вівторок, 27 вересня 2016 12:15

Андрій Парубій: Верховна Рада спростила процедуру добровільного створення територіальних громад

Верховна Рада спростила  процедуру добровільного створення територіальних громад. Про це повідомив Голова Верховної Ради А.Парубій в ексклюзивному інтерв’ю ТК «Рада», підбиваючи підсумки минулого пленарного тижня у парламенті.

«Питання децентралізації є одним з пріоритетних. І минулого пленарного тижня був виділений окремо блок питань щодо місцевого самоврядування. Цього тижня ми поставили на розгляд низку законопроектів, важливих для місцевого самоврядування. Ми прийняли за основу два закони, які розблоковують можливість створення місцевих територіальних громад», - сказав А.Парубій.

Спікер нагадав, «що створення громад відбувається в Україні відповідно до національного законодавства за добровільним принципом. Але є певні стримуючі фактори, які необхідно було зняти».

«Зокрема, раніше, якщо до певної громади хотів приєднатися відповідний населений пункт, згідно з законодавством необхідно було проводити вибори на території всієї громади. Тими законами, які ми ухвалили, ми дозволили проводити довибори лишень на території цієї громади, яка долучилася. Таким чином, немає перепон для того, щоб на будь-якому етапі село чи селище могло долучатися до більшої громади», - пояснив А.Парубій і додав: «Фактично такі рішення, на думку фахівців, дозволяють до кінця року посприяти у створенні 265 нових громад. І цей процес добровільний».

«Верховна Рада посприяла людям на місцях об’єднуватись, захистила їхні права, дала їм можливість отримувати статус міст обласного значення і, таким чином, отримувати кошти напряму з Києва», - сказав Голова Верховної Ради А.Парубій і наголосив: «На підтримку місцевого самоврядування Верховна Рада цього тижня призначили довибори в 56 населених пунктах України, і тим самим дала можливість місцевим громадам провести вибори на місцях».

 Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Переглядів 2350