Версія для друку
П'ятниця, 12 жовтня 2018 09:43

Цифри і факти вперто доводять, що децентралізація змінює життя людей на краще, - В’ячеслав Негода про дані моніторингу реформи

Житомирщина - лідер серед регіонів у формуванні об’єднаних громад. На Полтавщині та Вінниччині громади найкраще використовують інструментами співробітництва. На Хмельниччині та Тернопільщині обрано найбільше старост. На Волині, Житомирщині та Запоріжжі не залишилося жодного району без ОТГ. На Київщині громади найактивніше приєднуються до міст обласного значення. Також у столичному регіоні найбільше громад перебрали на себе повноваження ДАБІ…

У чому лідирують, а у чому відстають регіони, як розподіляються і використовуються кошти державної підтримки, що відбувається в секторі медицини, освіти, молодіжної та соціальної політики, адміністративних послуг – у щомісячному моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування Мінрегіону станом на 10 жовтня (ЗАВАНТАЖИТИ).

«Моніторинг – це не просто узагальнені дані про перебіг реформи. Це показники реальних, відчутних для людей змін у містах та селах. І ці показники вперто демонструють, що у громадах, а отже і в країні загалом, стають більш якісними та доступними соціальні, освітні, медичні, адміністративні та комунальні послуги, оновлюються дороги та комунальна інфраструктура – тобто змінюється якість життя людей. Звичайно, найшвидше ці зміни відбуваються у великих містах та об’єднаних громадах», - прокоментував дані моніторингу перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода.

Він також наголосив, що громад, які досі займають вичікувальну позицію і не поспішають об’єднуватися, усе ще багато. За даними моніторингу, громади у 110 районах з 490 (крім 25 тимчасово окупованих) досі не беруть участі у процесах об’єднання.

«Цей рік громади, які не об’єднуються, вже згаяли – втратили і час, і передбачені реформою можливості для розвитку. Але важливим для них буде наступний рік, коли віршуватиметься питання подальшої добровільності у процесі формування спроможного базового рівня місцевого самоврядування. Тобто у громад ще є шанс стати частиною історії успіху, яку зробили вони самі, а не хтось за них», - сказав перший заступник Міністра.

Він також наголосив, що майбутнє громад, їх віра у реформу і мотивація до змін залежить і від рішень на центральному рівні, а особливо від рішень Центральної виборчої комісії: «Впевнений, що оновлена ЦВК буде прибічником децентралізації, і її позиція щодо виборів в ОТГ надихатиме громади ставати на шлях об’єднання».

За даними моніторингу, 479 ОТГ вже отримали у комунальну власність землі за межами населених пунктів, загалом - 938,7 тисяч гектарів. До кінця року землю отримають усі 665 ОТГ, створені у 2015-2017 роках. «Це – один з показників, які доводять незмінність позиції уряду щодо максимального розширення і посилення повноважень спроможних громад», - зазначив В’ячеслав Негода.

 

Прес-центр ініціативи «Децентралізація»

Переглядів 1985