Версія для друку
Понеділок, 18 лютого 2019 09:40

До 2020 року усі мешканці країни мають жити в умовах децентралізації, - Володимир Гройсман про новий етап реформи

До 2020 року уся країна, 100% мешканців мають жити в умовах децентралізації. Про це на засіданні Кабінету Міністрів України заявив Прем’єр-Міністр Володимир Гройсман.

«Лише 68 % громадян України живуть в умовах децентралізації (в об’єднаних громадах та містах обласного значення – Ред.). Там в рази більші бюджети, в рази більші можливості. Наше завдання, щоб 100 % українців жили в умовах децентралізації. Це і передбачає новий етап децентралізації – до 2020 року ми маємо покрити реформою всю країну і дати усім можливості використовувати її переваги», - сказавВолодимир Гройсман.

Він нагадав також, що ході децентралізації Уряд передав у власність  об’єднаним громадам 1,4 млн гектарів державної землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів. «Ми обіцяли це рік тому і виконали», - наголосив очільник Уряду.

За його словами, завдяки бюджетній децентралізації, у2014-2018 роках загальний фонд місцевих бюджетів зріс у 3,3 рази.

«У місцевих бюджетах є гроші, щоб будувати, ремонтувати і так далі.  Єдине, що хочу сказати – там усе добре, де є місцеві управлінці, які розуміють, як розвивати територію: що треба радитися з людьми, що треба не фонтанчики робити та окозамилювання, а серйозні фундаментальні речі. Там нормальні стосунки між владою і громадянами. А от там, де люди обрали, посадили в крісло, йому на голову впала децентралізація – сотні мільйонів чи мільярди, - і він не знає, що з цим робити і не може скласти собі ціну – там усе складно. Міста залишаються недоглянутими, проблеми не вирішуються. І тут питання вже до місцевих жителів, які мають відповідально обирати місцеву владу. Держава можливості створила і дуже важливо, хто як ними користається», - зазначив Володимир Гройсман.

Також він нагадав, що минулого року на розвиток територій з державного бюджету виділили 37 млрд гривень. «Це нові школи, садочки, дороги, стадіони, лікарні, поліклініки, ЦНАПи, нова інфраструктура... Загалом за 2018 рік в регіонах реалізували 5281 проект, спрямований на розвиток територій. Це значною мірою вдалося зробити за рахунок коштів державної підтримки», - поінформував Прем’єр-Міністр.

 

Джерело: Прес-центр ініціативи «Децентралізація»

Переглядів 2579