Версія для друку
Четвер, 14 травня 2015 10:08

Пенсії за новими правилами: накопичувальна система

30 квітня 2015 року Кабмін зареєстрував у Верховній Раді проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямовані на те, щоб почати в запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та встановити єдині принципи нарахування пенсій.
Питання запровадження другого рівня пенсійної системи — обов'язкових накопичень — в Україні обговорюють уже понад десять років. Нині цій темі надано нове звучання.
У 2011 році, у процесі пенсійної реформи уряд дійшов висновку, що другий рівень може бути втіленим у життя лише за умови бездефіцитного бюджету Пенсійного фонду. Оскільки впродовж кількох років дефіцит пенсійної скарбниці зростав, було запропоновано поетапний перехід до накопичувальної системи. Планували зробити це з 1 січня 2014 року. Згідно з тодішніми планами, до страхових внесків у Пенсійний фонд мали зосереджуватися саме в накопичувальному фонді.
Загалом для реалізації другого рівня треба було зробити певні кроки. Один із них – виплату пенсії в розмірі, не нижчому за прожитковий мінімум для громадян, які втратили працездатність, – уже вдалося реалізувати. Крім того, відбуваються організаційні технічні заходи для створення системи автоматизованої звітності про стан накопичувальних пенсійних рахунків застрахованих осіб з урахуванням стану пенсійних активів. Також створюють програми технічного комплексу для системи збирання страхових внесків для накопичувань Пенсійного фонду спільно із системою електронних переказів банків. Тож певна підготовка до старту другого рівня триває.

Що є зараз

Відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", в Україні існує трирівнева пенсійна система:
Перший рівень – солідарна система обов'язкового державного пенсійного страхування. Пенсії виплачуються з коштів державного Пенсійного фонду, а їх розмір залежить від розміру заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, та страхового стажу.
Другий рівень – накопичувальна система обов'язкового державного пенсійного страхування. Вона грунтується на засадах накопичення коштів застрахованих осіб у Накопичувальному фонді на індивідуальних пенсійних рахунках. Ці кошти інвестуються в економіку країни з метою отримання доходу. Всі накопичені кошти є власністю громадян, а виплати з Накопичувального фонду здійснюються додатково до загальнообов'язкових пенсійних виплат.
Третій рівень – система добровільного недержавного пенсійного забезпечення. Воно здійснюється недержавними пенсійними фондами, страховими компаніями та банками. Розмір пенсійних виплат залежить від розміру пенсійних внесків, терміну, протягом якого ці внески накопичувалися і розміру отриманого на них інвестиційного доходу. Ці виплати здійснюються незалежно від отримання виплат за загальнообов'язковим державним пенсійним страхуванням.
Вважається, що одночасне функціонування цих рівнів забезпечує стабільність пенсійної системи, оскільки сприяє вирівнюванню ймовірних демографічних та фінансових ризиків. Але другий рівень поки так і не запрацював, третій – все ще незначний в обсягах. Тому переважна частина пенсій в Україні нараховується і виплачується за рахунок коштів Пенсійного фонду.
Солідарна система самостійно не може впоратися з існуючими в країні фінансовими і демографічними негативними факторами (падіння надходжень до Пенсійного фонду та його хронічний дефіцит, скорочення числа працюючих громадян в порівнянні з пенсіонерами).
Тому уряд і вирішив інтенсифікувати роботу щодо впровадження в країні другого рівня пенсійної системи. Заодно вирішили і зробити пенсійну систему більш соціально справедливою.

Що пропонується

Перше – 1 січня 2017-го буде запущена накопичувальна система пенсійного страхування. Обов'язковою вона буде для тих, кому менше 35 років, а люди у віці від 35 до 55 років зможуть на добровільній основі брати участь у ній (вони повинні будуть визначитися протягом 2017 р.). Ставка внеску в систему буде поступово зростати, і на початковому етапі в 2017 р складе 2%, потім буде збільшуватися на 1% щороку і до 2022 р виросте до 7% і далі рости не буде. Відповідно будуть зменшуватися внески до Пенсійного фонду (тобто ставка ЄСВ).
Прогнозується, що в перший рік накопичувальної системи до неї приєднаються 6 млн громадян України, що дозволить залучити 5 млрд грн. Ці кошти будуть інвестуватися в економіку країни, а держава буде повністю гарантувати збереження коштів накопичувальної пенсійної системи. У разі смерті вкладника його страховий внесок буде переданий як спадщину.
Гроші, які почнуть вкладати в накопичувальну систему в 2017 р, розпочнеться вилучення з неї приблизно через 25 років.
Друге – передбачається скасування з 1 січня 2016 спеціальних пенсій, тобто для всіх категорій громадян пенсії будуть нараховуватися за єдиною формулою. Але принцип нарахування пенсій для військовослужбовців і співробітників МВС і СБУ не зміниться.
Для представників шкідливих професій, які мають право на достроковий вихід на пенсію за вислугою років, пропонується, щоб їх пенсія складалася з двох частин. Основна частина – як у всіх, додаткова – професійна під егідою ПФ, куди роботодавець стане переводити частину грошей, що нараховуються на їхні заробітки.

Що потрібно враховувати

Чинне законодавство передбачає індексацію пенсій у солідарній системі, а регулярні виплати в рамках накопичувальної системи розраховуються один раз і не підлягає поправкам на інфляцію.
Солідарна система зміцнюється автоматично при зростанні економіки країни і пов'язаним з цим збільшенням кількості робочих місць і величини зарплат.

Переглядів 5970