Версія для друку
Вівторок, 10 травня 2016 14:53

Якщо не вистачає стажу

Сьогодні багато хто з громадян України не зовсім усвідомлює основні принципи страхової пенсійної системи: пенсія – це не допомога від держави, а індивідуальний результат багаторічної праці кожного.

Зазвичай молодь не думає про заощадження на старість, однак, регулярні страхові внески на пенсійне страхування в молодому віці гарантують особі в майбутньому право на отримання пенсійних виплат із системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Водночас держава надає можливість громадянам подбати про свою майбутню пенсію шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, що дає змогу громадянам, які не підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, набути пенсійних прав нарівні з громадянами, для яких участь у пенсійному страхуванні є обов’язковою.

Відповідно до Закону України «Про державне пенсійне страхування», з 1 січня 2004 року запроваджено нову форму обчислення пенсій, яка встановлює пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого було сплачено страхові внески.

Починаючи з 1 січня 2004 року замість трудового стажу для обчислення розміру пенсій визначають страховий стаж людини – період, протягом якого вона підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця було сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж обчислюють у місцях, і той місяць (або місяці), за який не сплачено внески в Пенсійний фонд, не включають у страховий стаж. Особа, яка не працює, відповідно не сплачує внески й не набуває страхового стажу. За ці періоди життя в її персональній обліковій картці в системі персоніфікованого обліку дані для обчислення пенсії будуть відсутні.

Слід зазначити, що відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Закон № 2464) за всіх громадян, які працюють, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачують роботодавці. Але є й такі категорії осіб, за яких єдиний внесок не сплачують. Це студенти, громадяни, які працюють за кордоном, члени фермерських та особистих селянських господарств, особи, які працюють неофіційно, отримуючи заробітну плату в конвертах, та інші. Як результат, може виникнути ситуація, що вони не матимуть тієї кількості років страхового стажу, яку необхідно мати для призначення пенсії за віком.

Саме для таких категорій осіб у законодавстві передбачено право добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. До того ж право добровільної участі в загальнообов’язкового системі пенсійного страхування особи мають лише із січня 2004 року, тобто з дня, коли набув чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058), який визначає принципи, засади та механізми функціонування системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, призначення , перерахунку й виплати пенсій, надання соціальних послуг із коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел.

Право на добровільну участь осіб у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування є одним із принципів системи соціального страхування.

Порядок добровільної участі та категорії осіб, яким надано право добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, визначено в статті 10 Закону № 2464

Платники, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску

Ставка єдиного внеску (%)

Період

01.01.2016 - 30.04.2016

01.05.2016 - 30.11.2016

01.12.2016 - 31.12.2016

- Члени фермерського господарства, особистого селянського господарства.

- Особи, які досягли 16-річного віку й не перебувають у трудових відносинах із роботодавцями, визначеними в п. 1 частини першої ст.. 4, та не належить до платників єдиного внеску, визначених у п. 4 та 5 частини першої ст.. 4 Закону №2464, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено в міжнародних договорах, згоду на обов’язковість яких надала Верховна Рада України.

22

Мінімальна заробітна плата (грн)

1378

1450

1550

Мінімальний страховий внесок

303,16

319,00

341,00


Зокрема таким правом можуть скористатися студенти, безробітні, які не отримують допомогу по безробіттю, громадяни, які тимчасово працюють за кордоном та для яких добровільна участь є єдиною можливістю включити ці періоди роботи в страховий стаж.

Переглядів 5649