Версія для друку
Четвер, 07 липня 2016 12:11

Уряд запропонував почати пенсійну реформу з 1 липня 2017 року

У Верховній Раді зареєстрований урядовий законопроект N4608 про пенсійну реформу. Законопроектом пропонується ввести з 1 липня 2017 року для громадян, які не досягли пенсійного віку, виплату страхових внесків до другого рівня пенсійної системи.

Проект Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій” розроблено у рамках виконання плану дій Кабінету Міністрів України на 2016 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від16 березня 2016 р. № 184-р. та на виконання абзацу другого пункту 4 Розділу ІІІ Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення” № 213 від 02.03.2015.

Метою проекту акта є створення справедливої системи пенсійного забезпечення шляхом переходу на єдиний принцип нарахування пенсій.

Проект Закону систематизує в Законі України „Про систему пенсійного забезпечення та загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” умови пенсійного забезпечення, які на сьогодні розпорошені в понад 20 законах. Збережено умови пенсійного забезпеченні згідно із Законом України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

У рамках реалізації проекту Закону передбачається удосконалити солідарну систему шляхом звільнення її від невластивих для виплат, зокрема, пов’язаних із фінансуванням пенсій, призначених на пільгових умовах та за вислугу років. Також пропонується законодавчо врегулювати питання виплати пенсій за кордон та пенсій по інвалідності від нещасного випадку на виробництві.

Пропонується запровадити з 1 липня 2017 року накопичувальну систему пенсійного страхування за накопичувальними професійними пенсійними програмами для окремих категорій осіб віком молодше 35 років, з числа зайнятих на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, а також незалежно від віку - для державних службовців. З 1 липня 2018 року розпочнеться сплата роботодавцем страхових внесків до накопичувальну систему пенсійного страхування за накопичувальними професійними пенсійними програмами, на користь для працівників, що мають право на призначення пенсії за вислугу років.

Джерелом фінансування пенсійних виплат із накопичувальної системи пенсійного страхування за відповідними професійними пенсійними програмами для вказаних категорій працівників стануть страхові внески до накопичувальної системи пенсійного страхування, які сплачуватимуться роботодавцем.

Запровадження професійної пенсійної системи дозволить формувати заощадження, якими особа зможе скористатися до досягнення загального пенсійного віку у разі наявності необхідної тривалості спеціального та страхового стажу роботи і досягнення певного віку, наявності необхідної вислуги років, а також скористатися після досягнення пенсійного віку, незалежно від умов виплати пенсії із солідарної системи (працює особа чи ні). Особам, які не стануть учасниками цієї системи та працюють (працювали) на роботах і посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років така пенсія призначатиметься на умовах, які визначені законодавством.

З 1 липня 2017 року запроваджується сплата застрахованими особами, які не досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, страхових внесків до другого рівня пенсійної системи.

Розмір страхового внеску у перший рік становитиме 2 відсотка та щороку збільшуватиметься на один відсоток до досягнення в 2020 році 5 відсотків. 

Переглядів 5411