Версія для друку
П'ятниця, 08 липня 2016 15:41

Нова система обслуговування

З 1 серпня 2016 року на Волині розпочне впроваджуватись централізована система призначення та виплати пенсій на базі електронної пенсійної справи. Перехід на цю систему вже незабаром надасть можливість відчути її переваги всім громадянам, які звертаються до пенсійної служби, оскільки це призведе до спрощення процедури отримання послуг, зменшення часу обслуговування та покращення якості прийому громадян. Після повного впровадження централізованої системи в перспективі особа зможе звертатися за призначенням пенсії, незалежно від місця її реєстрації. Процес обробки пенсійної документації буде максимально автоматизовано.

Сучасні технології поступово відтіснять епоху громіздких паперових пенсійних справ, так як з’явиться можливість відмовитись від паперового документообігу при їх формуванні. На заміну їм прийде електронна пенсійна справа. Для призначення пенсії заявником подаватимуться оригінали документів без їх ксерокопій. Паспорт, трудова книжка, інші необхідні документи підлягатимуть скануванню безпосередньо спеціалістом пенсійної служби, який здійснює їх прийом, і складатимуть основу електронної пенсійної справи.

Вже сьогодні, до запровадження нової системи, прийом заяв про призначення організовано в нашій області таким чином, що заявнику не потрібно власноруч заповнювати бланк заяви, як це було раніше, за нього в автоматизованому режимі її сформує спеціаліст фронт-офісу, заявнику залишиться лише перевірити внесені в заяву відомості та засвідчити її своїм підписом.

Призначення пенсії відбуватиметься в централізованій системі, яка є єдиною для всіх територіальних управлінь Фонду. Сучасні веб-технології дозволяють автоматично внести в електронну пенсійну справу дані із системи персоніфікованого обліку про страховий стаж і заробітну плату застрахованої особи та провести розрахунок пенсії.

Нова система має можливість аналізувати призначення пенсії за всіма варіантами, на які має право особа, та обрати найвигідніший. Це значно мінімізує вплив людського фактора на процес нарахування пенсій. Інформація про особу, що міститиметься в електронній пенсійній справі, надійно захищена, що унеможливлює її витік.

Відтак із впровадженням системи обслуговування громадян на базі централізованих інформаційних технологій в майбутньому спеціальні сервісні центри будуть розташовуватися не тільки в управліннях Фонду, а і в банках, поштових відділеннях, на територіях громад при їх бажанні.

Ця система значно розширює можливості дистанційного обслуговування громадян. Вирішити питання свого пенсійного забезпечення можна буде через Контакт-центр та веб-портал Пенсійного фонду. Через персональний кабінет на веб-порталі за допомогою електронного цифрового підпису пенсіонер отримає доступ до своєї електронної пенсійної справи. Не виходячи з дому людина згодом зможе, наприклад, в будь-який час через мережу інтернет переглянути складові пенсійної виплати, або навіть подати заяву на призначення або перерахунок пенсії.

Завдання пенсійної служби на сьогодні забезпечити якість обслуговування громадян на самому високому рівні. Це – дуже важливий крок у напрямку подальшого реформування пенсійної системи.

Переглядів 4953