Версія для друку
Четвер, 15 червня 2017 14:59

Переваги сплати ЄСВ для фізичних осіб – підприємців платників першої групи єдиного податку

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” (далі – Закон) фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену  систему оподаткування, є платниками єдиного внеску.

Єдиний внесок для платників, в тому числі  фізичних осіб – підприємців встановлюється у розмірі 22 відсотки до бази нарахування ( частина п’ята статті 8 Закону).

Звертаємо увагу, що з 1 січня 2017 року  фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену  систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку,  зобов’язані сплатити  єдиний внесок за місяць у сумі не менше 0,5 мінімального страхового внеску. Відповідні періоди здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу зараховуються пропорційно до сплаченого єдиного внеску.

У 2017 році мінімальний страховий внесок для фізичних осіб підприємців становить 704 грн на місяць (3200 грн. X22 відсотки)

Отже, для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену  систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, обов’язковою є сплата єдиного внеску у сумі не менше 352 грн. щомісяця.

  Водночас, для зарахування періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу як повний місяць, необхідно сплатити за місяць  єдиний внесок в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, тобто 704 грн.

У разі сплати єдиного внеску у сумі 352 грн. за місяць страховий стаж буде зараховано пропорційно, а саме 0,5 місяця, що вподальшому може вплинути на визначення права на пенсію за віком та її розмір.

        Важливо пам’ятати, що запорука майбутнього пенсійного забезпечення та соціальної захищеності працюючих вже сьогодні є своєчасна  та в повному обсязі сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Переглядів 3765