Версія для друку
Вівторок, 03 березня 2020 14:20

«Пенітенціарна пробація – повернення в суспільство»

Соціальна адаптація осіб, звільнених від відбування покарання, є одним із важливих напрямів не тільки профілактики вчинення нових злочинів цією категорією осіб, а й профілактики злочинності в цілому.

Для колишніх засуджених «вихід на свободу» є гострою кризовою ситуацією, оскільки за час відбування покарання вони втрачають навички до вільного життя, починають боятися його. Звикаючи під час відбування покарання отримувати все від держави, такі особи не мають можливості для потрібної самореалізації та прояву активності, а звільняючись з установи, не звільняються внутрішньо, звикнувши залежати від керівної адміністративної сили.

Окрім внутрішніх психологічних факторів адаптації, колишнім засудженим перешкоджає байдуже навколишнє середовище, а в деяких випадках – і відверте неприйняття, як найближчого оточення, так і суспільства в цілому. Звільнені з місць позбавлення волі опиняються наодинці з масою проблем: пошук житла, навчання, роботи, інших засобів до існування тощо. А від того, наскільки успішним буде вирішення проблем, з якими стикається ця категорія громадян, залежить успішність інтеграції звільненого в суспільство, а врешті-решт, і зменшення ризику вчинення ним нового злочину. Саме тому і необхідна постійна увага як з боку держави, так і суспільства до вирішення проблем осіб, звільнених з місць позбавлення волі, забезпечення найефективнішого запровадження заходів сприяння їх соціальній адаптації.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про пробацію» від 05.02.2015 у правовий обіг уведено таку категорію, як пенітенціарна пробація тобто, підготовка осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою трудового і побутового влаштування таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання.

У рамках даного закону, відповідно до наказу Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України від 03.04.2018 № 974/5/467/609/280 «Про затвердження Порядку взаємодії установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», Камінь-Каширський районний сектор філії Державної установи «Центр пробації» в Волинській області спільно з державними органами, органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями сприяють засудженим, які готуються до звільнення, у: визначенні місця проживання після звільнення; влаштуванні до спеціалізованих установ для звільнених; госпіталізації до закладів охорони здоров'я осіб, які потребують стаціонарної медичної допомоги; працевлаштуванні працездатних осіб.

До Камінь-Каширського сектору з питань пробації з установ виконання покарань відносно осіб, які готуються до звільнення, в лютому місяці 2020 року надійшли повідомлення-запити стосовно 2 осіб, щодо можливості проживання після звільнення за обраним місцем мешкання в Камінь-Каширському районі.

Саме з цього приводу, 27.02.2020 року в приміщенні Камінь-Каширської РДА за ініціативою сектору з питань пробації відбулася робоча зустріч з членами Спостережної комісії. В ході зустрічі було обговорено питання, щодо допомоги особам, які готуються до звільнення з місць позбавлення волі.

Один запит був вирішений позитивно. Одній особі, місце проживання якого не підтверджено, запропоновано альтернативне рішення  звернутися у Волинський обласний центр соціально-психологічної допомоги за його згодою.

Тільки спільна напружена праця із застосуванням соціальної реабілітації і людське ставлення до засуджених надасть можливість мотивувати засуджених на законослухняний спосіб життя та допоможе їм подолати негативні прояви поведінки.

Таким чином, можна констатувати, що роль пенітенціарної пробації є неоціненною для системи виконання покарань. Заявивши про себе як служба, яка перебуває на стадії становлення, виконує ряд надзвичайно важливих пенітенціарних функцій.

 

Старший інспектор Камінь-Каширського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» у Волинській області Ігор ШУМІК

Переглядів 4392 Останнє редагування Середа, 25 березня 2020 15:51