Версія для друку
П'ятниця, 07 серпня 2015 11:42

Мін’юст підписав Меморандум про співпрацю та обмін інформацією з МВС та Національним антикорупційним бюро

Міністр юстиції Павло Петренко, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник за участі голови представництва Європейського Союзу в Україні Яна Томбінського підписали Меморандум про співпрацю та обмін інформацією. Документ забезпечить відкриття доступу до реєстрів Мін'юсту детективам та слідчим, які розслідують кримінальні справи.
«Ми робимо перший крок до того, щоб об'єднати зусилля в боротьбі з найбільшим внутрішнім ворогом України – корупцією. Відповідно до Меморандуму ми протягом кількох наступних місяців проведемо навчання та забезпечимо доступ детективів і слідчих Національного антикорупційного бюро та Національної поліції до реєстрів Мін'юсту», - зазначив очільник Мін'юсту.
Міністр юстиції наголосив: Україна прийняла сучасне антикорупційне законодавство, яке відповідає європейським стандартам. Але для того, щоб простий українець відчув реальні результати боротьби з корупцією, мають з'явитися закінчені кримінальні провадження, за якими відповідальність за корупційні правопорушення понесуть конкретні чиновники.
«Для цього нові органи – НАБУ та поліція – повинні мати повний доступ до всієї формації і всіх баз даних. Протягом 23 років ми мали лише імітацію боротьби з корупцією. Недосконала система декларування інформації про доходи та витрати чиновниками, відсутність взаємодії між правоохоронними органами і відсутність політичної волі притягувати до відповідальності за корупційні правопорушення – це були основні причини розвитку корупції. Я переконаний, що НАБУ та національна поліція вже з перших днів зможуть ефективно розслідувати кримінальні провадження», - наголосив Павло Петренко.
За його словами, слідчі отримають потужний інструмент для проведення розслідувань. Усі бази даних, вся інформація про родинні зв'язки, про майновий стан і про незаконне збагачення, яке здійснюється чиновником через своїх родичів або підставних осіб, буде у прямому доступі.
Він також закликав представників інших відомств так само забезпечити доступ до всіх баз даних для детективів і слідчих.

Очільник МВС Арсен Аваков у свою чергу зауважив, що підписання меморандуму є початком серйозної продуктивної роботи.
«Ми формалізуємо механізм співробітництва перших трьох відомств – двох міністерств та Антикорупційного бюро. Вже найближчим часом почне діяти та приєднається до Меморандуму Національне антикорупційне агентство», - сказав він.
За його словами, відкриття всіх даних відбувається з єдиною метою – побороти корупцію в Україні.
Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник подякував Міністру юстиції за його прогресивну політику в частині доступу до баз даних. Адже, на переконання керівника бюро, доступ до відповідної інформації забезпечить максимально ефективну діяльність органів досудового слідства.
«Раніше на збір інформації, яка міститься в реєстрах, слідчі витрачали більше місяця. Зараз, завдяки прямому доступу до баз даних, цей термін скоротиться до 5 хвилин, що значно підвищить ефективність досудового слідства,а новостворені антикорупційні органи зможуть досягти результатів, які від них очікує суспільство», - зауважив Артем Ситник.
Голова представництва ЄС Ян Томбінський наголосив на тому, що боротьба з корупцією нині перебуває в центрі уваги як серед жителів України, так і серед представників іноземних держав.
Українській владі потрібно відновити довіру українців до того, що Україна може нормально працювати. Так само треба продемонструвати реальні результати цієї діяльності, щоб у ефективність роботи в цьому напрямку повірили ті донори, які нині допомагають Україні.
«Мета цього меморандуму в тому, щоб об'єднати різні українські інституції, і надати їм доступ до інформації, яка сприятиме ефективній протидії негативним явищам», - зазначив Ян Томбінський.

Переглядів 1374