Версія для друку
Понеділок, 21 вересня 2015 11:39

Безоплатна вторинна правова допомога – це якісно та своєчасно!

Згідно з міжнародним законодавством обов'язок захисту конституційних прав є обов'язком держави. Так, відповідно до Принципів та керівних настанов щодо доступу до правової допомоги у системі кримінального правосуддя, прийнятих 20 грудня 2012 року Генеральною Асамблеєю ООН, саме «держави повинні розглядати надання правової допомоги як свій обов'язок і відповідальність». Резолюція 1466 (2005) Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про виконання обов'язків та зобов'язань Україною» 5 жовтня 2005 року чітко розділяє два різні зобов'язання України: «13.3. утворити професійну асоціацію адвокатів ... відповідно до принципів Ради Європи і практики Європейського Суду з прав людини; 13.13. покращити доступ до правосуддя шляхом запровадження системи безоплатної правової допомоги у відповідності до стандартів Ради Європи та практики Європейського Суду з прав людини». Окрім того, Закон України «Про безоплатну правову допомогу», виходячи з принципів Ради Європи і практики Європейського Суду з прав людини, визначає безоплатну правову допомогу саме як державну гарантію.

Хочеться звернути увагу на відмінності у поняттях «первинна безоплатна правова допомога» та «вторинна». Щодо першої — то вона включає такі види правових послуг, як надання інформації, консультацій, роз'яснень, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних документів).
Безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) — це також вид державної гарантії, що включає у себе такі види правових послуг: захист, представництво інтересів особи в судах, інших державних органах, перед іншими особами, й складення процесуальних документів.
Із 1 липня цього року на території України створено 100 місцевих центрів. Місцеві центри надають безоплатну вторинну правову допомогу у цивільних та адміністративних справах для визначеного кола суб'єктів, які зазначені в Законі України «Про безоплатну правову допомогу». На Волині є три таких центри: у Луцьку, Ковелі та Володимирі-Волинському. Також з 1 липня перелік суб'єктів, які мають право на надання БВПД, суттєво розширився. До них, зокрема, належать малозабезпечені особи, інваліди, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, ветерани війни (учасники бойових дій, у т. ч. учасники АТО), члени сімей загиблих у воєнних діях, особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною тощо.
Якщо людина отримує мінімальну заробітну плату, вона може звертатися за безоплатною правовою допомогою? — уточнюємо.
Суб'єктом права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги може бути особа, середньомісячний сукупний дохід сім'ї якої менший за прожитковий мінімуму. На сьогодні, на жаль, законодавством ще не віднесені до суб'єктів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, такі категорії, як діти війни, одинокі матері. Однак, будемо надіятись, що у найближчій перспективі, з метою забезпечення соціальної справедливості, до Закону внесуть відповідні зміни. До речі, днями до Верховної Ради Урядом вже подано законопроект, яким пропонується, по-перше, надати право на отримання БВПД особам, середньомісячний сукупний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму (для працездатних осіб — 2436 грн; для осіб, які втратили працездатність, — 1898 грн). По-друге, доповнити перелік суб'єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу особами, які лише претендують на отримання статусу учасника АТО або внутрішньо переміщеної особи, проте не належать до суб'єктів права на БВПД. По-третє, передбачити, що учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО, мають право на всі види правових послуг БВПД.
Відповідно до Закону, безоплатну первинну правову допомогу, а саме: роз'яснити, допомогти написати скаргу чи заяву, проконсультувати, повинні надавати органи місцевого самоврядування. За логікою, у них у штаті має бути особа з відповідними правовими знаннями, або ж вони повинні укласти договір, наприклад, із адвокатом чи іншим фахівцем у галузі права, який буде надавати таку безкоштовну допомогу в певні дні прийому, або ж створити відповідну спеціалізовану установу, яка надаватиме безоплатну первинну правову допомогу. Така первинна правова допомога на сьогодні надається в громадських приймальнях на рівні міськрайонних управлінь юстиції відповідними громадськими організаціями тощо.
І сьогодні кожен з місцевих центрів надання вторинної правової безоплатної допомоги уклав меморандуми про співпрацю саме з такими суб'єктами, де зазначено, у який спосіб вони будуть взаємодіяти й організовувати свою роботу для того, щоб задовольнити звернення клієнтів.
Лише в серпні до Луцького місцевого центру звернулося 111 громадян, до Ковельського — 32, Володимир-Волинського — 39. Що стосується роботи Регіонального центру, то на сьогодні вже видано 1165 доручень адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідним суб'єктам. Для прикладу, за весь 2014 рік центр видав всього 1073 доручення.

Переглядів 1507