Версія для друку
Понеділок, 05 жовтня 2015 11:06

З 1 жовтня жоден державний орган не вправі вимагати довідки

Головне територіальне управління юстиції у Волинській області доводить до відома, що з 01 жовтня 2015 року змінився порядок отримання відомостей з з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців органами державної влади та місцевого самоврядування, внутрішніх справ, прокуратури, Служби безпеки України та їх посадовими особами, який буде здійснюватися виключно велектронній формі.
З 01 жовтня усі державні органи не мають права вимагати від клієнтів паперові витяги, виписки та довідки з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.
Мова йде про 2 основних великих реєстри - реєстр нерухомості та реєстр бізнесу. Державні службовці повинні мати безкоштовний доступ до баз даних вищезазначених Реєстрів і відповідно отримувати всю необхідну інформацію самостійно.
На сьогодні Міністерством юстиції вже забезпечено технічну можливість надання доступу до зазначених Реєстрів, що здійснюється на підставі відповідних договорів, укладених з технічними адміністраторами Реєстрів - державними підприємствами, що знаходяться у сфері його управління.
Інформація щодо порядку підключення до вказаних Реєстрів зазначеними органами розміщена на офіційних веб-сайтах технічних адміністраторів — Державного підприємства «Інформаційно-ресурсний центр» за посиланням: http://irc.gov.ua/ua/edr_users_do та Державного підприємства «Національні інформаційні системи» за посиланням http://www.informjust.ua/document/1059.
Враховуючи наведене, рекомендуємо вищезазначеним органам, які цього не зробили, вжити необхідних заходів для отримання доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.
Крім того, хотів би акцентувати увагу наших громадян, що Кабінетом міністрів України в ході засідання 30 вересня 2015 року прийнято постанову, яка забезпечує відкриття всіх майнових реєстрів та можливість пошуку інформації не лише за об'єктом, а й за прізвищем, ім'ям та по-батькові власника.
Так, з 6 жовтня повністю буде відкритий доступ для наших громадян до баз даних, які стосуються нерухомості. Окрім того, буде розширено доступ громадян до реєстрів, які оперуються Міністерством юстиції. Українці зможуть отримувати інформацію щодо майна за прізвищем будь-якої особи .

Олег Пасько, начальник Головного територіального управління юстиції у Волинській області

Переглядів 1299