Версія для друку
Понеділок, 05 жовтня 2015 12:09

Виборчі бюлетені

Форми виборчих бюлетенів встановлені Постановою ЦВК від 25.08.2015 р. №181 «Про затвердження форми та кольору виборчих бюлетенів х виборів депутатів Верховної Ради АРК, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ для голосування у відповідних виборчих округах».
Виборчі бюлетені є документами суворої звітності, підприємство-виготовлювач забезпечує дотримання замовленої кількості виборчих бюлетенів, їх облік та передачу ТВК, яка замовляла виборчі бюлетені, відповідно до закону та укладеного між ними договору на виготовлення виборчих бюлетенів. Підприємство-виготовлювач пакує виборчі бюлетені окремо для кожної виборчої дільниці з обов'язковим маркуванням кожної упаковки із зазначенням виду бюлетенів, позначенням ТВО, номера виборчої дільниці, кількості бюлетенів в упаковці (цифрами та прописом).
ТВК повинна затвердити текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах не пізніше як за 17 днів до дня голосування (до 7 жовтня 2015 року включно) (ч.3 ст.74 Закону).
Суб'єкти відповідного виборчого процесу можуть протягом двох днів з дня прийняття рішення комісії про затвердження тексту виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах ознайомитися з текстом бюлетеня.
ТВК має передати своє рішення про затвердження тексту виборчого бюлетеня не пізніше як за 12 днів до дня голосування (до 12 жовтня 2015 року включно) відповідним ДВК для загального ознайомлення у приміщенні ДВК.
Виборчий бюлетень повинен містити (ч.4 ст. 74 Закону «Про місцеві вибори»):
• Назву місцевих виборів,
• Дату місцевих виборів, а в разі проведення повторного голосування – зазначення «повторне голосування» та дату його проведення,
• Означення виборчого округу,
• Номер виборчого округу (за наявності),
• Позначене місце для номера виборчої дільниці,
• Позначене місце для печатки ДВК.
За наявності підтвердженої відповідним поліграфічним підприємством технічної можливості ТВК може прийняти рішення про виготовлення виборчих бюлетенів із зазначенням номерів виборчих дільниць (ч.4 ст. 74 Закону).
Виборчий бюлетень має контрольний талон, відокремлений лінією відриву. Контрольний талон повинен містити (ч.5 ст. 74 закону):
• Назву місцевих виборів;
• Дату проведення місцевих виборів, а в разі проведення повторного голосування – зазначення «повторне голосування»;
• Означення виборчого округу;
• Номер виборчого округу (за наявності);
• Позначене місце для номера виборчої дільниці;
• Позначене місце для номера, за яким виборця внесено до списку виборців;
• Позначене місце для підпису виборця, який отримує виборчий бюлетень;
• Позначене місце для прізвища члена ДВК, який видав виборчий бюлетень;
• Позначене місце для підпису члена ДВК, який видав виборчий бюлетень.
У контрольних талонах виборчих бюлетенів, які виготовляються із зазначенням номерів виборчих дільниць, зазначається номер виборчої дільниці.
Назви місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані відповідною територіальною виборчою комісією в багатомандатному виборчому окрузі, розміщуються у виборчому бюлетені в порядку черговості, визначеної шляхом жеребкування, порядок якого затверджено постановою ЦВК від 10.08.2015 р. №164 «Про Порядок проведення жеребкування щодо визначення номерів місцевих організацій політичних партій для розміщення їх назв у виборчому бюлетені з виборів депутатів Верховної Ради АРК, обласних, районних, міських, районних у містах рад для голосування в багатомандатному виборчому окрузі».
У виборчому бюлетені для голосування в ТВО зазначаються порядковий номер, великими літерами повна назва відповідної місцевої організації партії, далі маленькими літерами в дужках – прізвище, власне ім'я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) першого кандидата в списку кандидатів, далі через тире – великими літерами прізвище, власне ім'я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) кандидата у депутати, закріпленого за відповідним територіальним виборчим округом. Між порядковим номером та зазначеними відомостями розміщується порожній квадрат (ч.7 ст. 74 Закону).
Якщо місцева організація партії не закріпила за відповідним територіальним виборчим округом кандидата у депутати або якщо реєстрацію кандидата у депутати від місцевої організації партії у відповідному ТВО скасовано, у виборчому бюлетені зазначаються лише порядковий номер, повна назва відповідної місцевої організації партії, а також прізвище, власне ім'я (усі власні імена) та по батькові (за наявності першого кандидата у списку (ч.7 ст. 74 закону).
У виборчому бюлетені для голосування в єдиному одномандатному, одномандатному виборчому окрузі зазначаються порядкові номери, під якими в алфавітному порядку включені до бюлетеня зареєстровані у цьому виборчому окрузі кандидати (у депутати, на посаду сільського, селищного, міського голови), їх прізвища, власні імена (усі власні імена) та по батькові (за наявності), відомості про рік народження, освіту, партійність, посаду, основне місце роботи (заняття), місце проживання, а також суб'єкт висування кожного кандидата у разі якщо кандидат висунутий шляхом самовисування, міститься позначка «самовисування»). Між порядковим номером та прізвищем кожного кандидата розміщується порожній квадрат (ч.7 ст. 74 Закону).
Після затвердження тексту виборчого бюлетеня для голосування у відповідному виборчому окрузі порядковий номер кандидата не може бути змінений.
ТВК має визначити не пізніше як за 12 днів до дня голосування (до 12 жовтня 2015 року включно) кількість виборчих бюлетенів для голосування, виходячи з кількості виборців, включених до попередніх списків виборців на виборчих дільницях у межах відповідного виборчого округу, з урахуванням резерву виборчих бюлетенів, що становить 0,5 відсотка від кількості виборців на кожній виборчій дільниці у такому виборчому окрузі (ч.6 ст. 74 Закону).
Кількість виборців, включених до списків виборів на виборчих дільницях у межах відповідного виборчого округу, визначається на підставі відомостей про кількість виборців, включених до попередніх списків виборців на виборчих дільницях, які ТВК отримує від органу ведення Державного реєстру виборців після виготовлення таких списків виборців (ч.6 ст. 74 Закону).
Виборчі бюлетені друкуються державною мовою (ч.9 ст. 74 Закону), на однаковому папері та повинні бути однаковими за розміром, кольором і змістом у відповідному окрузі (ч. 10 ст. 74 Закону), на 1 аркуші з текстовою частиною лише з одного боку (ч. 12 ст. 74 Закону).
ТВК самостійно встановлює ступінь захисту виборчого бюлетеня для відповідних місцевих виборів (ч.11 ст. 74 Закону).
Для виготовлення виборчих бюлетенів обласна, районна, районна в місті (у містах, де утворені районні у місті ради), міська (міст обласного значення, міста Києва) укладає договір із поліграфічним підприємством про виготовлення виборчих бюлетенів не пізніш як за 10 днів до дня голосування (до 14 жовтня 2015 року включно).
ТВК має отримати виборчі бюлетені не пізніше як за 9 днів до дня голосування (до 15 жовтня 2015 року включно) в упаковці підприємства-виготовлювача на підставі акта приймання-передачі за формою, встановленою Постановою ЦВК від 28.08.2015 р. №197 «Про Роз'яснення щодо порядку виготовлення виборчих бюлетенів з виборів депутатів Верховної Ради АРК, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ для голосування у відповідних виборчих округах, їх передачі відповідним територіальним і дільничним виборчим комісіям та форми виборчих документів для передачі та приймання виборчих бюлетенів».
Порядок внесення змін до виборчих бюлетенів
ТВК, яка затвердила текст виборчого бюлетеня, приймає рішення про внесення змін до виборчого бюлетеня після виготовлення виборчих бюлетенів, у разі (ч.13 ст. 75 Закону):
• Скасування рішення про реєстрацію всіх кандидатів у депутати, включених до виборчого списку місцевої організації партії,
• Скасування рішення про реєстрацію кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі,
• Скасування рішення про реєстрацію кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови.
Копія такого рішення невідкладно передається ТВК до ЦВК. Такі зміни за рішенням ТВК вносяться до виборчих бюлетенів членами ДВК з використанням штампа «Вибув». Постановою від 01.09.2015 №213 ЦВК затвердила Роз'яснення щодо порядку виготовлення, передачі, зберігання та використання штампа «ВИБУВ» під час проведення виборів.
Про проставлення на виборчому бюлетені штампа «Вибув», що засвідчує внесення змін до виборчого бюлетеня, ДВК невідкладно письмово повідомляють ТВК (ч.13 ст. 75 Закону).
Член ДВК під час видачі виборчого бюлетеня повідомляє кожному виборцю про зміни, внесені до виборчого бюлетеня (ч. 13 ст. 75 Закону).
Зіпсовані виборчі бюлетені для голосування на різних місцевих виборах погашаються та упаковуються окремо в різні пакети в порядку, передбаченому Законом.
Відповідно до ч. 15 ст. 75 Закону особи, винні у протиправному псуванні виборчих бюлетенів, відшкодовують завдану шкоду в порядку, встановленому законом.

Переглядів 4206