Версія для друку
Понеділок, 05 жовтня 2015 12:13

Визнання голосування на виборчій дільниці недійсним

ТВК може прийняти рішення про визнання голосування на виборчій дільниці недійним, якщо при повторному підрахунку голосів будуть виявлено такі обставини (ч.12 ст. 83 закону, ч. 1 ст. 81 закону):
1) Випадки незаконного голосування (вкидання виборчого бюлетеня до виборчої скриньки за виборця іншою особою, крім випадків, передбачених Законом; голосування особами, які не мають права голосу ; голосування особами, які не включені до списку виборців на виборчій дільниці або включені до нього безпідставно; голосування виборцем більше одного разу) у кількості, що перевищує 5 відсотків кількості виборців, які взяли участь у голосуванні на виборчій дільниці;
2) Знищення або пошкодження виборчої скриньки (скриньок), що унеможливлює встановлення змісту виборчих бюлетенів, якщо кількість цих бюлетенів перевищує 10 відсотків кількості виборців, які взяли участь у голосуванні на ВД;
3) Виявлення у виборчих скриньках бюлетенів у кількості, що перевищує більше ніж на 5 відсотків кількість виборців, які отримали бюлетені на виборчій дільниці.
У разі прийняття рішення про визнання голосування на виборчій дільниці недійсним з окремих місцевих виборів усі бюлетені, виявлені у виборчих скриньках на цій виборчій дільниці з таких місцевих виборів, вважаються такими, що не підлягають врахуванню.
ТВК після прийняття і розгляду протоколів (у тому числі з позначкою «Уточнений») ДВК відповідно про підрахунок голосів виборців на відповідних виборчих дільницях, на підставі цих протоколів, а в разі повторного підрахунку голосів виборців – протоколів ТВК про повторний підрахунок голосів виборців на відповідній виборчій дільниці не пізніше як на 5 день з дня голосування (дня повторного голосування) встановлює та заносить до протоколу про підсумки голосування окремо по кожному виборчому округу з відповідних місцевих виборів такі відомості (форми протоколів затверджені постановою ЦВК від 25.08.2015 року №180):
1) Кількість виборчих бюлетенів, одержаних ДВК;
2) Кількість виборців, включених до списків виборців на виборчих дільницях;
3) Кількість виборців, внесених до витягів із списку виборців для голосування за місцем перебування на виборчих дільницях;
4) Кількість невикористаних виборчих бюлетенів;
5) Кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені у приміщенні для голосування;
6) Кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені за місцем перебування;
7) Загальна кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені;
8) Кількість виборців, які взяли участь у голосуванні;
9) Кількість виборчих бюлетенів, що не підлягають врахуванню;
10) Кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійними.
До протоколу ТВК про підсумки голосування у відповідному ОВО, єдиному ОВО з відповідних місцевих виборів, крім цих відомостей також, цифрами і прописом заносяться:
1) Кількість голосів виборців, поданих за кожного кандидата у депутати в ОВО, за кожного кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови;
2) Загальна кількість голосів виборців, поданих за кандидатів у депутати в ОВО, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.
До протоколу ТВК про підсумки голосування в ТВО з відповідних місцевих виборців, цифрами і прописом заносяться:
1) Кількість голосів виборців, поданих за кожну місцеву організацію партії, кандидата, закріпленого нею за відповідним ТВО (у разі закріплення), у цьому ТВО;
2) Загальна кількість голосів виборців, поданих за усі місцеві організації партій, кандидатів, закріплених ними за відповідним ТВО (у разі закріплення).
Протоколи про підсумки голосування у відповідних виборчих округах складаються ТВК у кількості примірників, що на три більша за кількість осіб, які входять до складу ТВК. Примірники протоколів нумеруються і мають однакову юридичну силу.

Переглядів 4976