Версія для друку
Середа, 21 жовтня 2015 17:09

Антикорупційні закони, які забезпечать виконання Україною умов з пом’якшення візового режиму з ЄС

Верховна Рада прийняла розроблений Міністерством юстиції пакет антикорупційного законодавства, який забезпечить виконання Україною взятих на себе зобов'язань на шляху до безвізового режиму з Європейським Союзом.

Зокрема було прийнято законопроекти № 2540а «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні» та № 2541а «Про внесення змін до Кримінального та Цивільного кодексів України щодо вдосконалення інституту спеціальної конфіскації з метою усунення корупційних ризиків при її застосуванні».

За словами Міністра юстиції Павла Петренка, вищезгадані законопроекти запроваджують більш дієві механізми спеціальної конфіскації і арешту активів, яким в своїй діяльності зможуть скористатися наші правоохоронні органи.

«Вони дають можливість правоохоронним органам у рамках розслідування кримінальних корупційних справ накласти арешт на активи у тому випадку, якщо є обґрунтовані докази неправомірності набуття цих активів. Слідчий, відповідно до цих законів, матиме право накласти арешт через судове рішення, щоб кошти не були виведені далі й не були втрачені для української держави та бюджету», - наголосив очільник Мін'юсту.

За його словами, запропоновані удосконалення запроваджують реальні механізми завершення розслідування кримінальних справ, збереження й повернення в державний бюджет сотень мільйонів гривень, вкрадених корупціонерами.

Окрім того, закони за пропозицією ЄС пропонують пошитрити спецконфіскацію на всі умисні злочини, а не використовувати їх лише до вузького кола корупційних правопорушень. Паралельно з цим встановлюється, що слідчий орган має довести той факт, що майно було дійсно здобуте злочинним шляхом. Це дієвий механізм судового захисту права власності.

Разом з тим було прийнято законопроект № 2542а «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рекомендацій Європейського Союзу з виконання Україною плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно уточнення підслідності органів досудового розслідування».

«Цим законом ми реалізовуємо одразу 3 рекомендації останнього моніторингового звіту. Перше – Європейська комісія рекомендувала нам прибрати дублювання підслідності правоохоронними органами. Друге – ми усуваємо альтернативну підслідність під час розслідування злочинів проти тероризму передавши їх СБУ. Третє – обмежуємо Службу безпеки України повноваженнями щодо розслідування лише злочинами, які стосуються національної безпеки і тероризму», - повідомив очільник Мін'юсту.

За його словами, прийняття даного документа, стане базою для чіткого розподілу справ між різними правоохоронними органами. Адже альтернативна підслідність – це затягування і плутанина між тими, хто несе відповідальність за слідчі дії.

Також депутати підтримали законопроект «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (№ 3040).

За словами очільника Мін'юсту, даний законопроект розроблявся на чітку вимогу 5-го звіту моніторингової місії Європейської комісії, де чітко було вказано, що Україна зобов'язана створити незалежну агенцію із пошуку та управління активами.

«Наші правоохоронні органи, які здійснюють слідство, мають досить обмежені можливості пошуку активів, особливо, якщо вони виводяться за кордон. Їм доводиться застосовувати запити до різних країн світу, які розглядаються протягом місяців, а то й років. Європейський союз на теренах країн-учасниць створив спеціальні офіси з виявлення і пошуку активів здобутих злочинним шляхом. Ці органи отримали можливість оперативно обмінюватися інформацією», - зауважив він.

За його словами, у разі створення аналогічного органу в Україні, він протягом доби після звернення до такого ж органу в Франції, Німеччині чи інших країнах ЄС, отримає всю інформацію по особі, яка підозрюється у вчиненні злочину, а також по його компаніям та іншим активам у цій країні.

«Механізм дасть можливість швидко виявляти таке майно за кордоном, арештовувати його і повертати в Україну», - наголосив Міністр юстиції.

Разом з тим депутати направили на доопрацювання проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реалізації рекомендації, наданої в рамках виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України, стосовно забезпечення функціонування Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».

«Сьогоднішнє голосування і прийняття цих законопроектів за основу – це дуже правильний сигнал нашим європейським партнерам, що Україна готова реально боротися з корупцією», - резюмував Павло Петренко.

Переглядів 1412