Версія для друку
Середа, 21 жовтня 2015 17:38

ТЕРМІНИ РОЗГЛЯДУ ПРОПОЗИЦІЙ, ЗАЯВ ТА СКАРГ ГРОМАДЯН ДЕРЖАВНИМИ УСТАНОВАМИ ТА ТЕРМІНИ ПОДАННЯ СКАРГ ГРОМАДЯНАМИ ДО ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ

Для вирішення пропозицій, заяв і скарг громадян Законом України "Про звернення громадян" встановлені такі терміни:

- не більше одного місяця такі, що потребують додаткового вивчення і перевірок;
- в інших випадках - невідкладно, не пізніше 15 днів від дня їх отримання державною установою, яка зобов'язана вирішити питання по суті та надати заявнику письмову відповідь;
- у випадках, коли для вирішення заяви або скарги необхідно провести спеціальну перевірку, витребувати додаткові матеріали або вжити інших заходів, терміни вирішення заяви або скарги можуть бути в порядку винятку продовжені керівником або заступником керівника відповідного органу, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальний термін вирішення питань, порушених у зверненні не може перевищувати 45 днів.
- у разі, якщо питання, порушені у зверненні громадянина, не входять до повноважень державної установи, яка отримала дане звернення, воно в термін не більше 5 днів пересилається відповідному органу чи посадовій особі, про що повідомляється громадянину, який подав звернення;
- у разі, якщо звернення не містить даних, необхідних для прийняття обгрунтованого рішення органом чи посадовою особою, воно в термін не більше 5 днів повертається громадянину з відповідними роз'ясненнями.

На обгрунтовану письмову вимогу громадянина термін розгляду може бути скорочено від встановленого Законом України "Про звернення громадян".

Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядаються у першочерговому порядку.

Звернення громадян, які надходять на урядову "гарячу лінію" та Урядову телефонну довідку державної установи "Урядовий контактний центр" розглядаються в такі терміни:
- звернення, які не потребують додаткового вивчення, розглядаються протягом 5 днів;
- звернення, що потребують додаткового вивчення, - протягом 15 днів після їх надходження;
- у разі, коли орган виконавчої влади прийняв рішення щодо продовження строку розгляду звернення, він інформує про це в установленому порядку заявника, при цьому загальний строк вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати 30 днів.

Скарга на рішення, що оскаржувалось, може бути подана до органу або посадовій особі вищого рівня протягом одного року з моменту його прийняття, але не пізніше одного місяця з часу ознайомлення громадянина з прийнятим рішенням. Скарги, подані з порушенням зазначеного терміну, не розглядаються.

Пропущений з поважної причини термін може бути поновлений органом чи посадовою особою, що розглядає скаргу.

Рішення вищого державного органу, який розглядав скаргу, в разі незгоди з ним громадянина може бути оскаржено до суду в термін, передбачений законодавством України.

Переглядів 61371