Версія для друку
Понеділок, 26 жовтня 2015 17:01

Де і кому на Волині можна отримати безоплатну правова допомогу?

З січня 2013 року в Україні діє безоплатна вторинна правова допомога у кримінальних справах.
З першого липня 2015 року малозабезпечені люди та інші уразливі верстви населення можуть безкоштовно отримати послуги адвоката у цивільних та адміністративних справах. Безоплатна вторинна правова допомога, про яку стільки говорили, нарешті набирає реальних обрисів.
Для цього у Волинській області утворено 3 місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги — у містах Луцьку, Ковелі і Володимир-Волинському та на основі відкритого конкурсу призначено їх директорів. Центри надають правову допомогу всім українцям, однак особливу увагу звертається на малозабезпечених громадян, учасників АТО та сім'ї загиблих бійців.
Основне завдання центрів – наблизити послугу безоплатної правової допомоги до кожної конкретної людини, насамперед соціально незахищених громадян. До них можуть звернутися за допомогою і підтримкою громадяни, які не мають можливості оплатити послуги юристів.
Надання безоплатної вторинної правової допомоги включає в себе такі види правових послуг: захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.
Все, що для цього потрібно – це прийти в місцевий центр правової допомоги та пред'явити документи. Після чого людину реєструють, дають доручення адвокату і забезпечують допомогою. Отримання безкоштовної вторинної правової допомоги означає, що людина отримує адвоката, який не лише проконсультує її, але й стане її захисником у судових спорах. До слова, безкоштовний адвокат надається і у тих випадках, коли відповідачем у справі є держава. Це стосується цивільних, дміністративних та кримінальних справ. На Волині за безоплатною правовою допомогою громадяни можуть звертатися до місцевих центрів за адресами:
Луцьк, вулиця Ковельська, 13. Юрисдикція: Ківерцівський, Луцький, Рожищенський райони та м. Луцьк;
Ковель: вулиця Степана Бандери, 5. Юрисдикція: Камінь-Каширський, Ковельський, Любешівський, Маневицький, Ратнівський,Старовижівський,
Турійський райони та м. Ковель;
Володимир-Волинський: вулиця Устилузька, 19. Юрисдикція: Володимир-Волинський, Горохівський, Іваничівський, Локачинський, Любомильський, Шацький райони, м. Володимир-Волинський і Нововолинськ.
Також відповідну інформацію можна отримати на сайті Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Волинській області, який надає безоплатну правову допомогу у кримінальних справах. Його адреса: (м. Луцьк, вул. Винниченка, 67, тел.78-79-95).
Разом із зверненням про надання безоплатної вторинної правової допомоги особа або законний представник особи повинні подати документи, що підтверджують належність особи або осіб, стосовно яких звертається законний представник, до однієї з вразливих категорій осіб, передбачених частиною першою статті 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу.
Право на безоплатну вторинну правову допомогу також мають громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори про правову допомогу, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна, якщо такі договори зобов'язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу.
Перелік вказаних документів для кожної окремої категорії визначений Методичними рекомендаціями щодо організації надання безоплатної вторинної правової допомоги місцевими центрами з надання БВПД, затверджених наказом Координаційного центру від 26.06.2015 № 160, (надалі — Методичні рекомендації).
Згідно п. 5 Методичних рекомендацій у разі відсутності довідки про отримання соціальної допомоги, зазначена довідка видається органами соціального населення та підтверджує, що особа перебуває на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення, а також те, що така особа отримує соціальну допомогу, як малозабезпечена особа та розмір такої допомоги, такими особами подаються: довідка про склад сім'ї; довідка про доходи кожного члена сім'ї за останні 6 місяців; довідка з центру зайнятості; довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи.
Уповноважена службова особа місцевого центру самостійно обчислює середньомісячний сукупний дохід сім'ї і особи, яка звернулась за наданням правової допомоги.
Для тих громадян, хто хоче реалізувати своє конституційне право на правову допомогу при головному та усіх районних, міських, міскрайонних управліннях юстиції Волинської області створені і успішно працюють 21 громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги. Сюди також можуть звернутися наші громадяни, де спеціалісти управлінь юстиції нададуть їм кваліфіковану правову допомогу. Для прикладу зазначу, що протягом десяти місяців цього року правовими послугами наших громадських приймалень скористалося уже майже 6,0 тисяч осіб.
І на останок. Щойно завершився восьмий конкурс з відбору адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Конкурсною комісією відібрано 17 адвокатів, які будуть залученні до роботи регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На сьогодні, очолюваною мною конкурсною комісією при головному територіальному управлінні юстиції в області, уже підготовлено 125 адвокатів. Такі конкурси ми проводимо щорічно.
Отже, у нас є всі підстави і наявні ресурси для того, щоб надати якісну правову допомогу усім, хто її потребує.

Олег Пасько, начальник головного територіального управління юстиції у Волинській області

Переглядів 1838