Версія для друку
Вівторок, 23 лютого 2016 11:31

Парламент прийняв закони, які забезпечать отримання Україною безвізового режиму з ЄС

Депутати Верховної Ради підтримали законопроекти, які входять до пакету законів, прийняття яких є обов'язковим для отримання Україною безвізового режиму з Європейським Союзом.
Зокрема йдеться про проекти Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання рекомендацій, які містяться у шостій доповіді Європейської комісії про стан виконання Україною Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України стосовно удосконалення засад діяльності Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».
За словами Міністра юстиції Павла Петренка, проект закону розроблений на виконання рекомендацій, які були зроблені останньою місією, яка зазначила, що Україна майже повністю виконала свої зобов'язання щодо отримання безвізового режиму і поставила умови привести у відповідність до європейського законодавства закон, який регулює діяльність Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами.
Законопроектом передбачається уповноважити Національне агентство не лише на збереження активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, але й на володіння, користування та розпорядження такими активами.
Також запропоновано закріпити розміри посадових окладів працівників Національного агентства, що стане додатковою гарантією їх незалежності, а також усунути внутрішні технічні неузгодженості між положеннями цього Закону.
Прийняття даного документа забезпечить агентство інструментами з ефективного розпорядження активами у відповідності з положеннями Директиви ЄС від 3 квітня 2014 року.
Депутати також підтримали проект Закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо виконання рекомендацій, які містяться у шостій доповіді Європейської Комісії про стан виконання Україною Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, стосовно удосконалення процедури арешту майна та інституту спеціальної конфіскації».
«Даний документ приводить наше кримінальне та кримінальне процесуальне законодавство з питань, які стосуються спецконфіскації і арешту до європейських стандартів», - зауважив Міністр юстиції.
Він також поінформував присутніх, що текст законопроекту був обговорений з колегами депутатами і експертами Європейської комісії.
За його словами, запропоновані зміни дають можливість нашим правоохоронним органам повертати активи осіб, які були використані найвищими корупціонерами як підставні особи.
«У цьому законі немає жодних питань, які стосуються конфіскації без рішення суду, немає жодних питань, які стосуються відбору майна людини без вироку суду по основному кримінальному провадженню. Так само тут немає жодних страшилок, які стосуються накладення арешту на будь-яке майно. Навпаки, цей закон надає додаткові гарантії для третіх осіб в частині судового захисту і контролю слідчих при прийнятті рішення щодо арешту, в тому числі речових доказів», - зазначив Міністр юстиції.
Зокрема проектом пропонується запровадити можливість застосування спеціальної конфіскації за умови вчинення умисного предикатного злочину або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки такого злочину; злочинів, санкції за які на сьогодні прямо передбачають таку конфіскацію.
У свою чергу зміни до КПК мають на меті забезпечити можливість накладення арешту на майно в кримінальному провадженні у випадках необхідності збереження доказів; застосування спеціальної конфіскації; застосування конфіскації як виду покарання (заходу кримінально-правового характеру) до фізичних (юридичних) осіб та забезпечення виконання цивільного позову або стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.
Прийняття проекту Закону дасть змогу удосконалити законодавче регламентування застосування арешту і спеціальної конфіскації та забезпечить реалізацію вимог ЄС стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України повною мірою.
Також депутати підтримали проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» щодо забезпечення прозорості в організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з метою виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду».
Документ удосконалює правові засади організації діяльності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, забезпечення прозорості в діяльності конкурсних комісій з призначення на адміністративні посади та посади прокурорів у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.
Прийняття Закону забезпечить виконання рекомендацій Міжнародного валютного фонду і Європейської ккомісії.

Переглядів 1910