Версія для друку
Середа, 24 лютого 2016 10:40

Новації у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та бізнесу

1. Змінено перелік суб'єктів державної реєстрації.
Відтепер державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців може здійснюватись:
• виконавчими органами сільських, селищних та міських рад, Київською та Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями;
• акредитованими суб'єктами. Відповідно до Закону акредитованим суб'єктом може бути юридична особа публічного права, у трудових відносинах з якою перебуває не менше ніж три державних реєстратори та яка уклала договір страхування цивільно-правової відповідальності та договір з іншим суб'єктом державної реєстрації;
• нотаріусами;

2. Для забезпечення максимального доступу до інформації та послуг у сфері державної реєстрації запроваджено портал електронних сервісів та «персональний кабінет» юридичної особи, громадського формування та фізичної особи – підприємця. Крім цього, Законом скасовано обов'язок щороку підтверджувати відомості про юридичну особу в реєстрі.

3. Впроваджено Єдиний державний реєстр для юридичних осіб, громадських формувань та фізичних осіб - підприємців, який об'єднав у собі кілька окремих реєстрів.

4. У сферу державної реєстрації введено принцип екстериторіальності (можливість прийняття документів для державної реєстрації та здійснення державної реєстрації в межах території України будь-яким суб'єктом державної реєстрації в межах компетенції незалежно від місцезнаходження юридичної особи чи фізичної особи-підприємця).
5. Встановлено диференційовану систему ставок адміністративного збору за державну реєстрацію та надання відомостей з Єдиного державного реєстру. Крім цього, Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1133 «Про надання послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань у скорочені строки» визначено окремі розміри плати за проведення такої державної реєстрації.
6. Запроваджено процедуру зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації, у випадках, чітко передбачених законом.

7. Визначено процедуру оскарження рішень, дій або бездіяльності державного реєстратора, суб'єкта державної реєстрації до Міністерства юстиції України та його територіальних органів.
Варто наголосити, що до 01 січня 2017 року відомості про державну реєстрацію громадських формувань як юридичних осіб вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (крім відомостей, передбачених пунктами 4,5,7,14, 17, абзацом сьомим пункту 20, пунктами 21-25, 32, 44 частини другої статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"), Єдиного реєстру громадських формувань та Реєстру громадських об'єднань і надаються з цих реєстрів органом, який провів їх реєстрацію (легалізацію). Відомості про реєстрацію (легалізацію) громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, продовжують вноситися та надаватися відповідно до Єдиного реєстру громадських формувань, Реєстру громадських об'єднань.
З метою забезпечення оптимального функціонування системи державної реєстрації також визначено розподіл адміністративного збору за державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців наступним чином:
- 40% надходжень такого збору спрямовується до Державного бюджету України;
- 60% надходжень залишається у суб'єктів державної реєстрації (приватних нотаріусів).
Одночасно звертаємо увагу, що при проведенні державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців державними нотаріусами, 100% адміністративного збору зараховується до Державного бюджету України.

Зміни, визначені Законом, спрямовані на реформування системи надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації, забезпечення її відкритості та прозорості, ефективності та доступності для громадян.

Переглядів 2318