Версія для друку
Середа, 29 березня 2017 09:21

В рамках проекту «Зимова агрошкола» в Камінь-Каширському РЦЗ 28 березня відбувся семінар для безробітних громадян «Ефективне використання засобів захисту рослин». Захід проведено за участю заступника начальника управління агропромислового розвитку,

В рамках проекту «Зимова агрошкола» в Камінь-Каширському РЦЗ 28 березня  відбувся семінар для безробітних громадян «Ефективне використання засобів захисту рослин». Захід проведено за участю заступника начальника управління агропромислового розвитку,  інвестицій, економіки та розвитку інфраструктури РДА Івана Івановича Мартинюка.

 Збереження і підвищення врожаю сільськогосподарських культур  у великій мірі залежить від вміння боротися зі шкідниками та хворобами, своєчасного проведення захисних заходів у поєднанні з профілактичними та агротехнічними прийомами догляду за рослинами. Всі рослини, в тому числі дерева, кущі, зернові культури, потребують особливого догляду і захисту. Засоби захисту рослин діляться на хімічні та біологічні,  класифікуються за хімічним складом, об'єктом застосування, за характером дії і способом проникнення у рослину. Для боротьби з шкідливими комахами, кліщами, гризунами, грибками, шкідливими бактеріями, бур’янистою та деревною рослинністю застосовують спеціальні препарати. Лектор відзначив, що захист рослин відбувається різними методами: обприскуванням, обпилюванням, димленням, протравленням насіння і грунту,  антисептуванням. Використовувати тільки хімічні препарати і дорого, і шкідливо. Є багато інших профілактичних і винищувальних, що обмежують розмноження, розселення та зростання чисельності шкідників. У ряді випадків вони навіть більш ефективні, ніж хімічні, але основне їхнє достоїнство в тому, що вони нешкідливі для людини і навколишнього  середовища.  Однак для цього необхідно знати симптоми захворювання або вид ушкодження, чим харчуються шкідники, як і коли розмножуються, на якій стадії і де зимують, коли і які шкідливі організми найбільш уразливі. Лектор розповів про особливості конкретних шкідників і хвороб і рекомендував найефективніші способи боротьби з ними.

Учасники семінару отримали конкретні консультації, нові знання, які надалі будуть використовувати.  Праця в особистому селянському господарстві повинна стати ефективною, приносити дохід і тоді до самозайнятості та підприємництва буде залучено значно більше жителів сільської місцевості.

Заступник начальника відділу надання соціальних послуг                   Козік В.Л.

Переглядів 958