Версія для друку
Середа, 19 вересня 2018 11:43

Працюємо у новому форматі

На ринку праці України постійно відбуваються зміни, і деякі з них — суттєві. Якщо раніше проблемою був пошук роботи, то сьогодні — пошук гарного працівника, яких на ринку праці, насправді, не так уже й багато. І для того, щоб їх отримати, потрібно, по-перше, платити рекрутерам, по-друге, «заманювати» кандидатів.

      Щоб здійснювати функцію підбору персоналу на засадах рекрутингу, необхідно володіти знаннями про природу й тенденції сучасного українського й світового рекрутингу. Що таке рекрутинг? Рекрутинг — це діяльність щодо створення умов для заповнення вакансій у компанії-замовника (роботодавця) компетентними спеціалістами, які за своїми якостями відповідають вимогам замовника. Рекрутинг включає комплекс організаційних заходів, які здійснюються в інтересах компанії-замовника, і полягає у формуванні й представленні замовникові списку відібраних претендентів відповідно до вимог кандидатів на цю посаду з метою наступного найму їх на роботу.

       Напрямками розвитку рекрутингу є: збільшення кількості компаній, які звертаються до агенцій з підбору персоналу; зростання вимог замовників до професіоналізму кадрових агенцій; розширення арсеналу інструментів підбору персоналу; розвиток великих кадрових агенцій, створення мережі агенцій (за принципом спеціалізації’ або міжрегіональних); спеціалізація невеликих компаній; входження найбільш сильних українських агенцій у транснаціональні об’єднання; розвиток спектра послуг кадрової індустрії. В свою чергу, етапами рекрутингу є: формування профілю вакансії; пошук претендентів; відбір кандидатів; рішення про найм. Системний підхід до обов’язкового виконання усіх етапів у процесі найму персоналу дає практично стовідсотковий результат.

       Робота фахівців із рекрутингу зосереджена на налагодження співпраці з головними партнерами служби зайнятості – роботодавцями та формування єдиної бази вакансій на підставі відомостей безпосередньо від працедавців і приватних посередників на ринку праці, аналізу інформації із ЗМІ та Інтернет ресурсів. Рекрутери ознайомлюються з резюме шукачів роботи, що розміщені на сайті, проводять співбесіду з кандидатами, при необхідності пропонують їм пройти тести, за результатами такого відбору – вибирають кращого фахівця та направляють його для співбесіди до роботодавця.

      Роботодавець, який звернувся до фахівців із рекрутингу служби зайнятості, не витрачає час на підбір кандидатів з великої кількості бажаючих осіб. Оскільки попередня співбесіда за вимогами роботодавця проводиться рекрутерами. Не потрібно витрачати кошти, адже така послуга надається в службі зайнятості безкоштовно. Також роботодавцю не обов’язково розміщувати свої вакансії на платних ресурсах, він може скористатися ресурсами центру зайнятості. А представникам малого бізнесу не обов’язково мати в штаті менеджера з підбору персоналу за умови співпраці з службою зайнятості.

Переглядів 1042