16 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Понеділок, 10 вересня 2018 10:35

На Камінь-Каширщині створена перша ОТГ

Об’єднатися поза перспективним планом виявили бажання жителі сіл Олениненської, Великообзирської, Верхівської, Гуто-Боровенської, Боровненської сільських рад. Центр громади — у Гуті-Боровенській. 

Взагалі селяни цього кутка Камінь-Каширщини обговорювали чимало різних варіантів об’єднань поза перспективним планом. Однак, можливо, через відсутність якогось «поштовху», можливо, через неузгодженість у плані визначення центру ОТГ цього не відбувалося. Хоча громади ворушилися, думали, зважували. А врешті, коли їм вдалося хоч у якомусь варіанті дійти спільного знаменника, вирішили не гаяти часу, а рухатися вперед. 

Як розповідає радник з питань місцевих фінансів Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Матвіюк, п’яти громадам вдалося досягнути домовленостей фактично за півроку.
Таким чином Полицівська ОТГ, яка передбачалася перспективним планом у складі Олениненської, Великообзирської, Верхівської, Гуто-Боровенської, Боровненської, Піщанської та Полицівської сільських рад, вже не відбудеться. Бо Олениненська, Великообзирська, Верхівська, Гуто-Боровенська, Боровненська увійшли до Гуто-Боровенської ОТГ. Звичайно, Полиці, котрі могли стати центром ОТГ, тепер почуваються незадоволеними і вже вкотре направили пропозиції усім сільським радам для об’єднання. Однак раніше такі пропозиції були безрезультатними, а цього разу — запізнілими. Прикрість та розчарування від цього охопили багатьох прихильників Полицівської ОТГ. Та, як кажуть, «після бою руками не махають».
Радник з питань децентралізації Волинського ЦРМС Оксана Урбан висловлює сподівання, що Гуто-Боровенська громада тепер стане хорошим прикладом для наслідування й іншим сільським радам Камінь-Каширщини.
«Вірю, що перша громада буде позитивним прикладом для жителів усього району. І головне питання полягає не в тому, де центр, а чи готові жителі працювати і змінювати своє життя», — зазначила фахівець.
Про те, що не важливо де центр, говорить і Анатолій Матвіюк. Він зокрема зазначає, що впринципі усі ОТГ, які можуть утворитися на теренах Камінь-Каширського району з центром у тому чи іншому селі, будуть приблизно однакової фінансової спроможності, тобто рівноцінно небагаті. Хіба за винятком Камінь-Каширської ОТГ, бо тут зосереджено основний ресурс. Тому буде центр у Полицях чи Гуті-Боровенській, на думку фахівців, великої ролі не зіграє.
«Добре, що Гуто-Боровенську ОТГ вдалося створити у кількості не менше 5 тисяч жителів. Це забезпечить хоча б пристойних декілька мільйонів інфраструктурної субвенції на розвиток громади, — говорить про позитив пан Матвіюк. – А загалом Гуто-Боровенська ОТГ, як і будь-яка громада, яка би не створилася на Камінь-Каширщині, через свою «небагатість» змушена буде економно та раціонально витрачати ресурси і думати над збільшенням власних доходів. А такими джерелами є легалізація підприємницької діяльності на території громади і залучення нового бізнесу на територію громади».
Однозначно говорити про фінансову спроможність цієї ОТГ радник з питань місцевих фінансів Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування не береться.
«Є певні викривлення у розрахунках, як наших, так, можливо, і обласної адміністрації, тому що Камінь-Каширський район практикує таку річ: ПДФО у більшості він показує за районним центром. Тобто відбувається неправильний розподіл прибуткового податку у звітності по територіях. Тому ми не повністю можемо побачити доходи конкретних сільських рад, які є на території району. Але ми можемо припустити, що у випадку створення ОТГ, коли розраховуватиметься базова дотація на перший рік (тобто дотація вирівнювання при нестачі доходів на території), вона буде висока і плюс справжній ПДФО. Тобто перший рік, зокрема Гуто-Боровенська ОТГ може мати свого роду бонус. Але надалі повинні розуміти, що все буде по-чесному», — говорить Анатолій Матвіюк.
Зрештою, як стало відомо на початку серпня, обласна адміністрація уже дала свій позитивний висновок щодо створення Гуто-Боровенської ОТГ поза перспективним планом. І за інформацією Волинського ЦРМС, на розгляд Центральної виборчої комісії подано документи щодо призначення позачергових виборів в об’єднаних територіальних громадах, серед яких зокрема і перша на Камінь-Каширщині.
Таким чином нині майбутнє Гуто-Боровенської ОТГ – в руках Центральної виборчої комісії. Адже саме цей орган призначає перші місцеві вибори в громадах.
«Допоки такі вибори не відбудуться, громади не зможуть скористатися перевагами, які надає реформа для розвитку територій. І навпаки, провівши такі вибори восени, громади матимуть час підготуватися до початку роботи в новому форматі вже з 1 січня 2019 року. Різниця, коли проводити вибори, дуже суттєва, щоб встигнути перейти на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом», — зазначають у Волинському ЦРМС.
Тож Олениненську, Великообзирську, Верхівську, Гуто-Боровенську, Боровненську сільські ради чекає непроста і відповідальна праця, спрямована на розвиток ОТГ.

http://polissia.net/?p=7214

Переглядів 2113
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua