24 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Оголошення>Держпродспоживслужба інформує: профілактика отруєнь бджіл пестицидами
Вівторок, 14 лютого 2023 10:21

Держпродспоживслужба інформує: профілактика отруєнь бджіл пестицидами

Впродовж багатьох років на території області залишаються актуальними питання негативного впливу діяльності сільськогосподарських виробників на здоров’я людей та тварин, зокрема, випадки загибелі бджіл, при застосуванні пестицидів, агрохімікатів та органічних добрив.  

Отруєння бджіл у більшості випадків відбувається через несвоєчасну інформацію бджолярів про час, місце та характер хімічних обробок полів з боку організацій, що проводять таку роботу, порушення ними правил застосування пестицидів та безконтрольне використання небезпечних для бджіл препаратів. Часто отруєння відбувається при авіаційних обробках або коли проходить обприскування при підвищеній силі вітру (більше 5 м/с). При цьому виникає знос препарату до зони інтенсивного льоту бджоли або безпосередньо на територію пасіки.

З метою недопущення масового отруєння бджіл, яке спостерігається у весняно-літній період при обробках сільськогосподарських посівів, Камінь-Каширське районне управління головного управління Держпродспоживслужби в Волинській області інформує, що згідно вимог чинного законодавства адміністрація господарств зобов’язана не пізніше ніж за три доби до початку обробки через ЗМІ попередити про це населення, сільські ради та землекористувачів в радіусі десяти кілометрів від оброблюваних площ про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення таких робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Роботи з пестицидами треба проводити у вечірні (з 18-ї до 20-ї) години при мінімальних висхідних повітряних потоках, обприскуючи наземною апаратурою. Як виняток, допускається проведення обробок удень у похмурі та прохолодні денні години з температурою навколишнього повітря нижче +10 °C. При цьому пасіки необхідно вивезти не менш ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або або ізолювати бджіл у вуликах на термін (не більше ніж 12 годин) в залежності від застосованого препарату.

Слід зазначити, що провина за отруєння бджіл не може лежати тільки на замовникові хімобробок. Значну відповідальність несуть й власники пасік. Відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво» пасіки підлягають обов’язковій реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих держадміністраціях або сільських, селищних, міських радах. Кочівля бджіл на медозбір і запилення здійснюється на підставі ветеринарно-санітарних правил, згідно з якими фізичні та юридичні особи повинні розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування. Розміщення пасік на ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.

У разі перевезення бджолиних сімей з місця фактичного розташування пасіки, зазначеного під час її реєстрації, власник пасіки або уповноважена ним особа зобов’язаний за два календарних дні повідомити органи місцевого самоврядування, на території яких він планує розмістити пасіку, про дату ввезення та вивезення пасік, надати свої контактні дані (номер телефону та адресу електронної пошти). Пасічник, який не повідомив органи місцевого самоврядування за новим місцем розміщення пасіки про перебування пасіки, бере на себе всі ризики завдання шкоди або загибелі пасіки внаслідок застосування засобів захисту рослин

З метою обліку пасік та здійснення лікувально-профілактичних заходів на кожну пасіку повинен видаватися ветеринарно-санітарний паспорт. У ньому повинні бути відображені характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, епізоотична ситуація, дані лабораторних досліджень та результати проведених лікувально-профілактичних заходів. Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати виліт бджіл з вулика.

У разі установлення факту отруєння бджіл здійснюється обстеження пасіки постійно діючою Комісією із встановлення факту отруєння бджіл, для встановлення достовірності загибелі бджіл та установлення обставин, за яких сталася загибель бджіл. Склад Комісії затверджується рішенням органу місцевого самоврядування та оновлюється щороку до 01 березня.

Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області наполягає на дотриманні правил та проявів взаємоповаги один до одного. Це є запорукою плідної співпраці сільгосппідприємств та пасічників, що несе користь обом сторонам.

 

Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Камінь-Каширського районного управління ГУ ДПСС у Волинській області Володимир Макарчук

 

Провідний спеціаліст відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Дмитро Кузьмич

Переглядів 614
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua