20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Оголошення>Обережно! Сказ!
П'ятниця, 17 березня 2023 12:07

Обережно! Сказ!

Сказгостре вірусне захворювання всіх ссавців, яке характеризується надзвичайно високою агресивністю, ураженням нервової системи, нападами крайнього нервового збудження та розвитком паралічів. На сказ смертельно хворіє людина.

Сказ поширений на всіх континентах. Хоча. наразі в країнах Західної Європи, Північної Америки, в Японії та Південній Кореї хвороба поборена та не реєструється.

За даними Міністерства охорони здоров`я, щорічно в Україні фіксується приблизно 100-120 тис. осіб, які звернулися до медичних установ з приводу укусів тваринами, з них 60 % отримують лікування. В нашій держаі майже щороку від цього небезпечного захворювання помирає від 1 до 7 осіб.

Протягом першого кварталу 2023-го на території Камінь-Каширського району виявлено два випадки сказу. А саме: Прилісненська ТГ (домашня кішка) та Камінь-Каширська ТГ (виявлено мертву лисицю на території прибудинкової ділянки).

Основним джерелом збудника є бродячі (собаки, коти) та дикі (лисиці, вовки) тварини, які є також природнім резервуаром вірусу.

Інфікування відбувається після укусу або потрапляння слини на пошкоджену ділянку шкіри, слизові оболонки. Важливо обережно ставитися до кожного контакту з потенційно хворою твариною, так як виділення вірусу починається за 8-12 діб до прояву клінічних ознак хвороби. Необхідно, щоб тварини, які покусали людей, упродовж 10 діб утримувались ізольовано, під наглядом ветеринарного лікаря.

Інкубаційний період (проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів інфекційного захворювання) може варіюватися від кількох днів до кількох місяців. Але як тільки з’являються симптоми сказу, хвороба незмінно закінчується смертю як для тварин, так і для людей.

У собак та котів клінічна картина характеризується підвищеною збудливістю й значною агресивністю, що змінюється депресією, розвитком паралічів, слинотечею.

У диких тварин найхарактернішою ознакою сказу є відсутність страху перед людьми, а також агресивність. Водобоязні не буває. Перед загибеллю у них розвиваються парези і паралічі кінцівок.

Лікування не проводиться.

Профілактичні заходи поділяються на два напрями: боротьба з носіями збудника і недопущення розвитку захворювання у людини, яку покусала скажена тварина.

Для профілактики сказу необхідно:

 - регулярно вакцинувати свійських тварин; хворих і підозрілих щодо захворювання на сказ тварин негайно знищують за винятком випадків, коли були покусані люди або тварини. В такому разі підозрюваних на сказ тварин ізолюють для спеціального спостереження впродовж 10 діб. Для активної імунізації свійських тварин проти сказу, з профілактичною метою і вимушено, Камінь-Каширською районною державною лікарнею ветеринарної медицини використовується вакцина «Rabistar red», яка є безкоштовною для власників тварин;

 - уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;

 - не торкатися диких чи безпритульних тварин;

 - не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);

 - виконувати правила утримання тварин;

 - стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин.

Якщо вас укусила тварина (особливо дика чи безпритульна) негайно – до лікаря!

Звертаючись до власників тварин, нагадуємо про Вашу персональну відповідальність за здоров’я своїх домашніх улюбленців, тому наполягаємо щорічно проводити обов’язкову вакцинацію проти сказу собакам та котам.

Додатково повідомляємо, що власники тварин несуть адміністративну відповідальність у разі відмови спеціалістам Держпродспоживслужби у проведенні домашнім тваринам щеплень. Керуючись ст. 37 Закону України «Про ветеринарну медицину», ст. 107 Кодексу України про адміністративні правопорушення, п. 2.2. інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин» громадяни (власники тварин) можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності та оштрафовані на суму від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отримати послугу з вакцинації своїх домашніх улюбленців власники тварин можуть в будь-якій державній установі ветеринарної медицини Камінь-Каширського району.

                                                                                                                   

Камінь-Каширське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області

Переглядів 287 Останнє редагування П'ятниця, 17 березня 2023 12:13
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua