20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Оголошення>Підприємець – фізична особа припиняє діяльність за своїм рішенням в два етапи
Вівторок, 01 березня 2016 10:01

Підприємець – фізична особа припиняє діяльність за своїм рішенням в два етапи

Припинення підприємницької діяльності підприємцем – фізичною особою за власним рішенням відбувається в два етапи, - наголошують в ГУ ДФС у Волинській області.

Під час І етапу державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням проводиться державним реєстратором за місцем проживання фізичної особи – підприємця (стаття 5 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців"). 

Перелік документів та порядок проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням встановлений статтею 47 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців". 

Обов’язкові документи:

1. Заповнена реєстраційна картка:

  - реєстраційна картка Форма 12 - на проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем за її рішенням або за судовим рішенням, що не пов’язано з банкрутством. 

Довідково:  У разі подання документів поштовим відправленням справжність підпису заявника на реєстраційній картці повинна бути нотаріально засвідчена. 

Додаткові документи:

1. Документ, що засвідчує повноваження (довіреність, доручення тощо)  - якщо документи подаються представником. 

Строк надання послуги: з дати надходження документів не пізніше наступного робочого дня (стаття 47 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців").

Результат надання послуги: повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем (стаття 47 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців").

Фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця (частина третя статті 46 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців").

Звертаємо увагу на те, що з питань зняття з обліку в органах державної фіскальної служби та Пенсійного фонду України після проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця рекомендуємо звернутися безпосередньо до зазначених органів влади.

Порядок припинення підприємницької діяльності визначені Законом України від 13.05.2014 р. № 1258-VII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців за заявницьким принципом”.

Зняття з обліку фізичних осіб – підприємців у контролюючих органах здійснюється на підставі надходження від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

Фізичні особи щодо яких, починаючи з 8 липня 2014 року до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають податкову декларацію. Така декларація подається  у строки, визначені п.49.18 ст.49 Податкового кодексу, залежно від обраної системи оподаткування в період підприємницької діяльності.

Однією з умов зняття фізичної особи – підприємця з податкового обліку в територіальному органі Державної фіскальної служби є встановлення факту відсутності заборгованості перед бюджетом щодо сплати платежів, контроль за справлянням яких здійснює такий орган.

ІІ етап припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням передбачає процедуру зняття з обліку в органах ДФС фізичних осіб – підприємців. Процедура регламентується Порядком обліку платників податків і зборів затвердженого наказом МФУ № 1588 (в подальшому Порядок №1588) від 09.12.2011 року. Законом України від 13.05.2014 року № 1258-VII  "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про спрощення процедури державної реєстрації ліквідації підприємницької діяльності ФОП за заявницьким принципом" (набрав чинності з 07.07.2014 року) до наказу МФУ від 14.11.2014 року № 1127 року до цього порядку  внесені зміни.

Даними змінами передбачено, що підставою для зняття фізичної особи - підприємця з обліку у відповідному контролюючому органі є повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем за її рішенням, або за судовим рішенням, або у разі її смерті, або оголошення її померлою, або визнання її безвісно відсутньою, а також відомості відповідної реєстраційної картки.

Дата зняття з обліку фізичної особи - підприємця відповідає даті отримання повідомлення державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця. Дані про зняття з обліку фізичної особи - підприємця передаються контролюючим органом за основним місцем обліку такого платника податків до Єдиного державного реєстру із зазначенням: дати та номера запису про зняття з обліку, назви та ідентифікаційного коду контролюючого органу, в якому платника податків знято з обліку.

Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа - платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності. Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати відповідному контролюючому органу річну податкову декларацію за звітний рік, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця. Контролюючий орган може призначити та провести документальну перевірку такої фізичної особи - платника податків за наявності підстав та з урахуванням строків давності, передбачених Податковим кодексом України.

Якщо після припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця залишились незакритими його рахунки у фінансових установах (крім рахунків, відкритих для зарахування коштів на вимогу фізичних осіб), контролюючий орган доводить до відома цих установ таку інформацію, повідомляє дату та номер відповідного запису в Єдиному державному реєстрі, а також дату зняття з обліку платника податків у контролюючому органі.

 

За інформацією Ратнівської ОДПІ

Переглядів 1546
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua