28 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Новини>Камінь-Каширський районний сектор № 1 філії Державної установи "Центр пробації" інформує
Понеділок, 23 січня 2023 16:00

Камінь-Каширський районний сектор № 1 філії Державної установи "Центр пробації" інформує

Декілька питань про пробацію

Мета пробації полягає в тому, щоб громадяни відчули зміни на собі від реформи, яка відбулася з прийняттям Закону «Про пробацію». Персонал пробації наразі забезпечують повернення людини, яка вчинила правопорушення, до суспільства.

Пробація – система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Пробація – це:

  1. забезпечення безпеки суспільства (громади) шляхом запобігання вчиненню правопорушень.
  2. надання суду інформації, що характеризує обвинувачену особу для прийняття справедливого рішення (складення досудової доповіді).
  3. організація виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.
  4. пробаційний нагляд: контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомога, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультації, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань).
  5. допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі, в адаптації до життя в суспільстві

Також це система заходів кримінально-правового реагування, які альтернативні покаранню у вигляді позбавлення або обмеження волі. У світі пробація існує вже понад 200 років, але для України це відносно нова система, адже Закон «Про пробацію» був ухвалений 5 лютого 2015 року.

Важливо, що в результаті пробації до суспільства повертається повноцінна людина, яка не порушує законодавство, працює, сплачує податки, створює сім’ю. Крім того, ця система більш економна порівняно з витратами на забезпечення тюремного ув’язнення.

До кого застосовується пробація?

  1. особа, щодо якої складається досудова доповідь, яка перебуває у кримінальному процесі.
  2. особа, засуджена до кримінального покарання, що не пов’язане з позбавленням волі, як от: заборона обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадські та виправні роботи.
  3. особа, якій покарання у виді позбавлення волі замінено на покарання у виді громадських або виправних робіт.
  4. особа, звільнена з випробувальним терміном від відбування покарання у виді позбавлення (обмеження) волі.
  5. звільнена від відбування покарання вагітна жінка та жінка, яка має дитину віком до трьох років особа, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі.
  6. особа, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі.

Як пробація працює в системі органів правосуддя?

Система існуючих нині альтернативних покарань в Україні закріплена Кримінальним кодексом. У Кримінальний кодекс були внесені покарання у вигляді громадських робіт, виправних робіт, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, а також найбільш поширений захід кримінально-правового реагування- звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Закон України «Про пробацію» створив систему заходів, спрямованих на реабілітацію людини, в тому числі виконання покарання, призначеного судом. Також ним передбачено забезпечення суду інформацією про обвинуваченого на етапі судового розгляду. Таким чином, пробація займається правопорушником ще на етапі, коли починається судовий розгляд. Саме на цьому етапі підключається пробація, яка забезпечує підготовку досудової доповіді. Досудова доповідь має на меті не просто надання суду інформації, яка характеризує особу обвинуваченого, а дає можливість суду побачити більше, ніж міститься в обвинувальному акті про обставини правопорушення.

Ми маємо інструмент оцінки ризиків вчинення повторного правопорушення, ризиків небезпеки обвинуваченого для суспільства, проводимо аналіз різних факторів життя особистості (факторів ризику), який показує, де саме в умовах життєдіяльності особи були проблеми, які, скоріше за все, призвели до вчинення правопорушення, та на що необхідно вплинути, щоб мінімізувати ці ризики. Таким чином, ми надаємо суду більше інформації про людину і про шляхи можливого виправлення ситуації без ізоляції особи від суспільства.

Строк застосування пробації – це строк, на який судом застосоване покарання, альтернативне позбавленню волі.

Суть пробації полягає в тому що, персонал пробації не просто здійснює контроль, а ще й мотивує людину до змін, підказує, що саме потрібно змінити, і надає допомогу, будучи «посередником» у процесі життєвих змін.

Звичайно, зміни можуть відбуватися лише тоді, коли людина дійсно буде їх прагнути.

Переваги пробації:

Для особи, яка вчинила правопорушення:

  1. можливість змінитись без перебування у місцях позбавлення волі (ізоляції від суспільства), підтримка на шляху до змін.
  2. збереження сімейних стосунків та зв’язків у громаді.
  3. збереження роботи та житла.
  4. позитивний соціальний ефект: особа не втрачає соціальні зв’язки та шанс створити сім’ю.

Для суспільства (громади):

  1. убезпечення громади від вчинення повторних злочинів.
  2. справедливе здійснення правосуддя: баланс між карою за вчинене правопорушення, відшкодуванням завданої шкоди та інтересами членів суспільства.

Для держави:

  1. зниження злочинності.
  2. зниження кількості ув’язнених в місцях позбавлення волі осіб.
  3. позитивний економічний ефект: утримання правопорушника у місцях позбавлення волі набагато дорожче для держави, ніж перебування на пробації; а також залишаючись у суспільстві особа не втрачає роботу та сплачує внески у держбюджет.
  4. дотримання міжнародних стандартів.

Що є критерієм успішності пробації?

Найбільш зрозумілим показником є кількість повторних порушень серед наших клієнтів.

Переглядів 438
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua