02 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Ми усі різні, але кожному з нас має бути однаково зручно: в Луцьку відбулася конференція з безбар’єрності
Четвер, 04 травня 2023 15:57

Ми усі різні, але кожному з нас має бути однаково зручно: в Луцьку відбулася конференція з безбар’єрності

Сьогодні, 4 травня 2023 року, відбулась регіональна конференція з безбар’єрності, за результатом якої начальник Волинської ОВА Юрій Погуляйко підписав декларацію про підтримку Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Кожен з нас на певному етапі життя зіштовхується з барʼєрами. Наприклад, звичні нам сходинки, бордюри та високі пороги – це все фізичні бар’єри, які не дозволяють батькам вільно пересуватися з дитячим візочком. Ці ж перепони ускладнюють пересування людям старшого віку й іншим представникам маломобільних груп населення, для яких більшість українських міст і сіл є архітектурно недоступними.

Окрім фізичних, просторових барʼєрів, існують також інформаційні, цифрові, суспільні, громадянські, освітні та економічні. Вони провокують відсутність сприятливого середовища для фізичного розвитку та самореалізації, доступу до освіти, а також умов та можливостей для працевлаштування.

Про вирішення цих проблемних питань та створення безбарʼєрного середовища на Волині говорили під час відповідної конференції.

Зокрема, заступник голови ОДА Олександр Троханенко розповів про політику безбар’єрності, яка вже проводиться у Волинській області.

«Волинь працює уже давно над тим, щоб досягнути безбар’єрного простору в різних сферах життя людини. Адже коли представники усіх суспільних груп почуваються зручно, безпечно, захищено та мають рівні можливості – вони максимально реалізують свій потенціал», – зазначив заступник очільника області.

Він перечислив зроблене та над чим продовжується робота у досягненні безбар’єрного простору для кожного жителя області. А саме: встановлення ліфтових кабін, пандусів, кнопок виклику на входах у будівлі, тактильної плитки, велодоріжок, звукових світлофорів, понижених бордюр перед переходом, поручнів на сходах, широких коридорів та облаштування транспорту для маломобільних груп населення. Також дублювання ключових написів шрифтом Брайля, створення кімнат для дітей та «гарячих ліній» органів влади.

«Окрім того, пріоритетом для нас залишається розвиток системи фізкультурно-спортивної реабілітації серед ветеранів війни. Залучення їх до спортивних змагань. Також ми проводимо освітні заходи з метою подолання психологічних бар'єрів, підвищення рівня цифрової компетентності тощо, – додав Олександр Троханенко. – В ОДА завершується робота з формування та затвердження плану заходів на 2023–2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року».

Опісля начальниця управління освіти і науки ОДА Наталія Матвіюк, директор департаменту соціального населення облдержадміністрації Оксана Гобод та начальниця управління містобудування та архітектури ОДА Катерина Нікітіна розповіли про впровадження безбар’єрності в освітній, соціальній сферах та інфраструктурі Волині відповідно.

Також заввідділу міського абонементу Волинської наукової бібліотека імені Олени Пчілки Оксана Ковальчук презентувала «Довідник безбар’єрності». Це гід з толерантної взаємодії, який створений за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Окрім того, присутнім представили «Альбом безбар’єрних рішень». Це перший в Україні посібник для архітекторів та проєктувальників, мерів та держслужбовців, урбаністів, активістів, представників ОСББ. Насправді ж альбом для всіх, хто може зробити простір, де живе і працює, безбар’єрним. Тут чотири розділи: про ґанки та подвір’я, вуличну інфраструктуру, громадський простір, будівлі та споруди. Всі вони враховують воєнні реалії.

 

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Переглядів 385
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua