09 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Інтернет-шахрайство: волинян попереджають про можливі ризики
Четвер, 29 червня 2023 15:44

Інтернет-шахрайство: волинян попереджають про можливі ризики

Все частіше українці стають жертвами інтернет-шахраїв. Волиняни – не виключення. Тож сьогодні, 29 червня 2023 року, в обласній державній адміністрації відбувся брифінг щодо інтернет-шахрайства та його протидії.

За словами заступника начальника ГУНП у Волинській області Михайла Сороки, найбільш поширеними видами шахрайства на території області залишаються купівля-продаж товарів через всесвітню мережу Інтернет. Зазвичай зловмисники просять передоплату, а потім просто зникають. 

Фішінгові посилання є не менш небезпечними. Часто їх використовують для «ніби то» оплати товару, а також як оголошення про надання фінансової допомоги від міжнародних донорів. Як результат, гроші просто зникають з банківської карти. 

Незважаючи на широке інформування населення, волиняни продовжують довіряти телефонним шахраям, що під виглядом працівників банку виманюють персональні дані та дані банківських карток. 

«Щоденно інформуємо про те, що банк ніколи не запитує персональні дані чи банківську карту. Працівники банку можуть запитати лише здійснювали чи не здійснювали ви відповідну операцію. Тому вкотре хочу наголосити, аби волиняни були більш безпечними і розуміли як вчиняти в таких випадках», – зауважив Михайло Сергійович.

Окрім того, поширеними видами шахрайства є надання різного виду послуг (перевезення, оренда квартири, онлайн купівля продуктів чи товарів з подальшою доставкою), купівля-продаж транспортних засобів, телефонні дзвінки, буцімто, від представників оператора мобільного зв’язку тощо.

Слід зазначити, що злочинці з кожним днем вигадують все нові схеми виманювання грошей. Відтак, в Нацполіції створено спеціальний сектор для документування, розкриття шахрайських дій та притягнення винних до відповідальності. Для прикладу, з’явився новий вид шахрайства – це заробіток на криптобіржі або заробіток за допомогою купівлі-продажу певних товарів з вимогою вкласти певну суму коштів з подальшим отриманням «бонусів».

Зокрема, більшість шахрайських дій вчиняються за межами нашої області, навіть із-за кордону та тимчасово окупованих територій.

Насамкінець заступник начальника ГУНП у Волинській області Михайло Сорока нагадав головні правила для населення, аби не стати жертвою шахраїв в мережі Інтернет. Серед них:

✔️правильність купівлі товарів через мережу Інтернет;

✔️банківська грамотність;

✔️інформаційна грамотність.

«Кожен вид шахрайства – це певна серія злочинів, за ними стоять люди, які займаються цим професійно. Тому дуже важливо своєчасне звернення до правоохоронних органів!» - наголосив Михайло Сорока. 

Переглядів 252

Медіа

Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua