17 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Управління соціальної та ветеранської політики РДА: щодо організації харчування у закладах освіти району
Вівторок, 20 лютого 2024 10:37

Управління соціальної та ветеранської політики РДА: щодо організації харчування у закладах освіти району

Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту», зокрема статті 20, відповідальність за організацію харчування учнів у закладах освіти покладена на засновників і керівників відповідних закладів незалежно від підпорядкування, типу та форми власності, з дотриманням санітарних вимог і законодавства про безпечність та якість харчових продуктів. Норми та порядок організації харчування встановлені Кабінетом Міністрів України, а також іншими законодавчими актами.

Зазначеним Законом передбачено, що харчування учнів у закладах освіти здійснюється відповідно до Закону України "Про освіту" та інших актів законодавства. Так, стаття 56 Закону України «Про освіту» передбачає, що органи державної влади та місцевого самоврядування, у підпорядкуванні яких перебувають державні та комунальні заклади освіти, забезпечують безоплатним гарячим харчуванням:

- дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах); дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»; дітей з числа осіб, визначених у статтях 10 та 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», які навчаються в закладах дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) чи фахової передвищої освіти;

- осіб інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням органу місцевого самоврядування.

Згідно зі статтями 29 і 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» потерпілих дітей забезпечують продуктами харчування відповідно до фізіологічних норм; їм та їхнім батькам надають гарантовані державою компенсації та пільги. Пунктом 11 статті 30 зазначеного Закону передбачене безоплатне харчування учнів закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти, студентів закладів фахової передвищої освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення. Дітям, які не харчуються у цих закладах, а також за всі дні, коли вони їх не відвідували, до досягнення повноліття виплачують грошову компенсацію у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» розпорядником бюджетних коштів є управління соціальної та ветеранської політики райдержадміністрації (далі – Управління), яке щорічно укладає відповідний договір, а також здійснює призначення і виплату компенсації.

Отже, обов’язок з організації харчування учнів покладений на засновників і керівників відповідних закладів освіти. Соціальні державні гарантії – справа органів соціального захисту населення.

Згідно з договором, укладеним між Управлінням і ТзОВ «РАМЕДАС УКРАЇНА», від 10 квітня 2023 року навчальні заклади району були забезпечені послугами гарячого харчування коштом державного бюджету. Дітям, які здобували знання у дистанційній формі, фахівці Управління виплачували грошову компенсацію. Вона передбачена і за період відсутності харчування.

Наразі Управління оголосило державну публічну закупівлю на загальну суму 92,5 млн грн, за результатами якої буде укладений відповідний договір. Відтак, Управління сповна забезпечує державні соціальні гарантії відповідно до чинного законодавства.

 

Управління соціальної та ветеранської політики райдержадміністрації

Переглядів 174
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua