16 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>В області посилять роботу над ранньою діагностикою раку
Середа, 10 липня 2024 17:48

В області посилять роботу над ранньою діагностикою раку

Таке рішення прийняли за результатами моніторингу з виявлення та лікування злоякісних новоутворень у медзакладах Волині. Зокрема, перевірку здійснили у Ковельському МТМО, Камінь-Каширській центральній районній лікарні, медичному об'єднанні Луцької міської територіальної громади, Нововолинській центральній міській лікарні, Луцькій центральній районній лікарні та Любомльському ТМО.

За результатами моніторингу відбулася нарада в управлінні охорони здоров’я ОДА з представниками вищезгаданих закладів, «первинки» та спеціалізованих медичних установ області.

«Сьогодні ми з вами працюємо над досить важливою та актуальною темою – надання онкологічної допомоги в області. Ми створили моніторингову комісію, яка їздила закладами охорони здоров’я Волині, перевіряючи виявлення та лікування злоякісних новоутворень», – сказав начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Легкодух.

Медична директорка з контролю якості надання допомоги Волинської обласної клінічної лікарні Світлана Дмитрієва розповіла, що моніторингова комісія перевірила надання медичної допомоги при раку грудей, шлунка та колоректальному раку. 

«Найперше ми звертали увагу на спеціалізацію лікарів, оснащення закладів апаратурою, її використання на діагностику, профілактику і подальше лікування онкопатологій, – мовила Світлана Дмитрієва. – За останні десять років все обладнання в області значно покращилося та збільшилася їх кількість. Попри те, на сьогодні діагностичне обладнання використовується не для скринінгу, а для підтвердження діагнозу».

Водночас медичний директор обласного центру онкології КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Юрій Малімон підкреслив, що сімейні лікарі повинні самі скеровувати пацієнтів на скринінги та профілактичні огляди.

«Всі "первинки", кожен ФАП повинен знати, які проблеми в пацієнта. Скасували обов’язковий профогляд, але ніхто не скасував консультації у сімейних. Саме це і є рання діагностика», – сказав медик.

До слова, програма медичних гарантій покриває всі види допомоги для пацієнтів з онкозахворюваннями. А саме: діагностику, лікування, реабілітацію та паліативну допомогу у закладах охорони здоров’я області, де укладено договір з Національною службою здоров’я України.

Як зазначили лікарі, волиняни звертаються до спеціалістів уже на занедбаних стадіях раку, тобто третіх і четвертих. Відповідно це призводить до збільшення смертності від онкологічних захворювань. Аби вилікувати злоякісні новоутворення, найперше необхідно звернути увагу на ранню діагностику. Тож за підсумками наради медики домовилися працювати саме у цьому напрямку, аби запобігти пізньому виявленню недуг.

 

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Переглядів 50
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua