16 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Створення центрів культурних послуг у громадах: досвід Волині
П'ятниця, 12 липня 2024 16:48

Створення центрів культурних послуг у громадах: досвід Волині

Про це, зокрема, йшлось під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики у Колодяжному.  Досвідом Волині в цьому напрямку поділився директор обласного департаменту культури, молоді та спорту Олександр Хвіщук.

Центр культурних послуг – це оновлений культурний осередок, утворений на базі існуючих будинків культури, клубів або клубних установ у громадах.

Такі центри покликані об’єднувати різні інтереси жителів у сфері культури: бібліотеку, дитячі гуртки, літературні, митецькі, театральні спілки, творчість та простір для виступів аматорських колективів, дозвілля молоді і навіть туризм та спортивні заходи.

росія роками провадить свою політику лагідного зросійщення українського населення. На противагу засиллю російської літератури, музиці, кінематографу тощо – Центри культурних послуг у громадах надають можливість дізнаватись про якісний український продукт на місцях. Обирати українську культуру і розвивати її, водночас спростивши доступ до джерела інформації. Поняття культури має бути близьким і зрозумілим для кожного мешканця.

Станом на липень 2024 року, на Волині працює 28 багатофункціональних закладів, які почали створюватися ще з 2018 року – їхня робота формується згідно з потребами та інтересами населення кожної конкретної громади.

Прикладами успішної діяльності можна назвати Центри культури та дозвілля Камінь-Каширської, Володимирської, Луцької міських територіальних громад, Іваничівської, Маневицької, Ратнівської, Любешівської, Люблинецької, Олицької, Цуманської селищних територіальних громад, Підгайцівської сільської територіальної громади.

До прикладу, у Камінь-Каширській громаді творчо працює 166 клубних формувань. Звання «народний аматорський» носять 12 колективів, із них 9 функціонує в Центрі культури та дозвілля, 3 – у сільських закладах культури. Репертуар колективів спрямований на національно-патріотичне виховання громадян і популяризацію духовних надбань Волинського краю.

На базі ЦКП «Княгининок» Луцької ТГ успішно діють 12 центрів арттерапії, де системно проводяться майстер-класи, творчі лабораторії, майстерні, літературно-мистецькі зустрічі.

Продумана і організована робота в Іваничівському Центрі культури та дозвілля, де діє шість народних, зразкових колективів, які є постійними учасниками конкурсів і фестивалів і збирачами фольклору; проводяться терапевтичні майстер-класи з живопису.

ЦКП Володимирської громади активно реалізує напрямок молодіжної політики. З цією метою міською радою було створено «Володимирський молодіжний центр».

Різноманітно організована діяльність ЦКП Підгайцівської громади, яка здійснюється за напрямами культури та спорту, молодіжної політики, туризму та національно-патріотичного виховання. Тут створена молодіжна рада та функціонує простір «Клюб», у якому молодь обмінюються досвідом, проводять тренінги, семінари, творчі вечори, інші заходи. В громаді постійно відбуваються чемпіонати з баскетболу, футболу, тенісу, щорічно в Олімпійський день відбувається фестиваль спорту для дітей. Кращі спортсмени громади беруть участь в обласному фестивалі спорту, є призерами області та України.

Пріоритетним напрямком діяльності Центру культури і дозвілля Олицької селищної ради є промоція  сфери туризму. До слова, із цим особисто ознайомляться представники Комітету ВРУ, який продовжить свою виїзну роботу в Олиці.

Водночас процес утворення ЦКП у територіальних громадах області триває і досі, – підсумував директор департаменту культури, молоді та спорту Волинської ОДА Олександр Хвіщук. Волинь використовує в роботі із Центрами культурних послуг методичні рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики, успішний досвід колег та власні здобутки, що показують вже результат.

 

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Переглядів 67
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua