24 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Ментальне здоров’я волинян: інфографіка медичної сфери, освіти та соцзахисту
Вівторок, 23 липня 2024 15:08

Ментальне здоров’я волинян: інфографіка медичної сфери, освіти та соцзахисту

Впродовж року на Волині провадили реалізацію Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Крім просвітництва, в області розвивали психологічну підтримку у медичному напрямі, на рівні освіти і соціального захисту, територіальних громадах.

«Основне наше задання – це психологічне просвітництво. Тобто, щоб волиняни не лякалися понять ментального та психічного здоров’я. Щоб люди знали, що вони мають право на психосоціальний супровід на безоплатній основі, знали, де ці центри знаходяться та куди вони можуть звернутися», – відзначає регіональна координаторка програми «Ти як?», радниця голови Волинської ОДА з питань ментального здоров’я Наталія Коструба.

За результатами анкетування майже 4000 мешканців області:
▪️ 22% опитаних волинян мають досвід переживання потенційно травматичних подій під час війни;
▪️ 27,2% переживали стан паніки, коли ніщо не могло їх заспокоїти;
▪️ 33,1% мають почуття байдужості до речей, які зазвичай подобалися, відчувають апатію;
▪️30,9% відзначають почуття зневіри та постійні думки про сенс майбутнього.

Аналіз за віком продемонстрував, що найбільш притаманні ці стани для молоді. Тож на Волині активно проводять заходи з ментального здоров’я та психосоціальної підтримки для школярів та студентів:
▪️за 2023-2024 рр на Волині у закладах загальної середньої освіти проведено 4872 групові заходи з ментального здоров’я та психосоціальної підтримки;
▪️для студентів – більше 70 просвітницьких заходів щодо ментального здоров'я та протидії стресу та професійному вигоранню. Охоплення – більше 1000 осіб;
▪️для науково-педагогічних працівників та працівників освітньої сфери – більше 30 тренінгів та зустрічей.

«Важливо долати стереотипи людей щодо ментального здоров’я. Звернення до лікаря із безсонням, тривалим стресом, депресивними настроями – така ж турбота про своє здоров’я, як і під час застуди, перелому чи запалення», – наголошує Наталія Коструба.

На Волині курс mhGAP (Mental Health Gap Action Programme), спрямований на залучення неспеціалізованих із психічного здоров’я кадрів до надання відповідної допомоги, пройшли 629 сімейних лікарів медичних закладів області (97%).

Крім того, у 29 комунальних закладів охорони здоров’я надають послугу в рамках договору з НСЗУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги» (80,6%). За цим пакетом вже надано 19871 послугу за 2024 рік.

Розпочали роботу у сфері соціального захисту два Центри життєстійкості – у Луцьку та в Нововолинську. До слова, за період роботи центру життєстійкості у місті Нововолинськ, за допомогою звернулося понад 2 тисячі людей (955 індивідуальних консультацій та 1273 групові заняття). Понад третина з них – для членів сімей військовослужбовців та для самих військових. Ще третина – для внутрішньо переміщених осіб.

Пройшли візію Міністерства соціальної політики і готуються до відкриття ще 5 центрів життєстійкості у Володимирській, Турійській, Литовезькій, Поромівській та Зимнівській громадах.

Відзначимо, що шість пілотних громад Волинської області також вже працюють над впровадженням сервісу з ментального здоров’я відповідно до потреб та можливостей кожної з громад: Нововолинська, Володимир-Волинська, Підгайцівська, Любешівська, Ківерцівська та Ковельська ТГ.

 

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Переглядів 45
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua