17 жовтня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Жовтень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Головна>Новини>Питання ветеранської політики в регіоні обговорили під час засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування
Середа, 09 жовтня 2024 19:35

Питання ветеранської політики в регіоні обговорили під час засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування

На Волині зареєстровано майже 43 тисячі ветеранів війни, а статус члена сім’ї загиблого встановлено більше 2 тисячам осіб. Таку статистику озвучила директорка департаменту соціальної та ветеранської політики облдержадміністрації під час засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради.

До заходу долучився заступник Міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько, а також заступник голови ОДА Тарас Шкітер.

«Наше першочергове завдання – це підтримка родин загиблих і виконання державних програм з питань підтримки ветеранів, а також реалізація регіональних та місцевих програм в області», – зазначила Оксана Гобод.

За її словами, цьогоріч Волинь отримала 102,8 млн грн для придбання житла військовослужбовцям. Відтак, 45 волинян отримають нові помешкання.

Окрім того, 1,7 млн грн виділили з державного бюджету на професійну адаптацію ветеранів війни та членів їх родин. Однак, через законодавчі зміни, що відбулися влітку 2024 року, зменшилася кількість людей, які можуть скористатися цією послугою. Зокрема, в громадах найчастіше нарікають на неможливості отримання водійських прав без подальшого працевлаштування. І така ситуація склалася загалом по Україні.

Також на Волині триває запровадження інституту фахівця із супроводу ветерана – це перша особа, яка зустрічає ветерана та ветеранку після повернення в громаду, надає потрібну інформацію та супроводжує за потреби до органів влади або під час звернень по правову допомогу. Наразі 45 вже громад визначилися з комунальними установами, в структурі яких працюватиме спеціаліст. Майже 5 млн грн скерують, аби покрити видатки на цю послугу.

Волиняни активно користуються е-Картою послуг для ветеранів війни в громадах, що доступна на платформі е-Ветеран. Нині на порталі представлено понад 400 різних послуг, що надають в області: від психологічної підтримки та медичних програм, до всього необхідного для розвитку ветеранських об’єднань та підприємницьких ініціатив ветеранів.

Поруч із державними програмами в області реалізують і місцеві програми. Так, в рамках Регіональної програми підтримки сімей, які брали участь у захисті Батьківщини, та членів їхніх сімей 2024-2028 роки виділено:

  • 44,6 млн грн - на виплати сім'ям загиблих;
  • 3,5 млн грн отримали 337 ветеранів і військовослужбовців на дороговартісне лікування та реабілітацію;
  • 700 тис. грн - на оздоровлення 55 осіб із сімей загиблих в комунальних закладах області.

Відзначили й ефективну роботу групи «швидкого реагування», яка надає психологічну допомогу воїнам, які опинилися в складних життєвих обставинах. Важливо, допомогу тут надають за принципом «рівний-рівному». На переконання Оксани Гобод, таку ініціативу слід поширювати у всіх громадах області.   

Разом із тим, створюють хаби для ветеранів. Один вже працює у Володимирі. Ще два незабаром відкриють у Луцьку.

«Але цього не достатньо, аби наші ветерани могли в територіальних громадах мати своє місце зустрічей, отримати психологічну допомогу, юридичну підтримку, безпосередньо поспілкуватися зі своїми побратимами, отримати підтримку за принципом «рівний-рівному». Тому такі місця мають бути в кожній територіальній громаді», – зауважила посадовиця.

Що ж стосується сільської місцевості, то тут теж надають різну допомогу для ветеранів. Для прикладу – на придбання твердого палива, грошові виплати тощо. Однак, таких програм має бути більше та з адаптацією до потреб сьогодення.

Заступник Міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько, зі свого боку, наголосив, що державні програми повинні працювати в повній мірі. Тож до впровадження ветеранської політики в регіоні мають бути залучені всі громади. Для цього необхідно проаналізувати наявну інфраструктуру для реалізації ветеранської політики.

«Ветерани мають стати лідерами цього суспільства. А наша з вами відповідальність – зробити все для цього можливе. Підкреслюю, не все потребує шалених видатків. Це злочин, коли все, що фінансується за рахунок держави, не може бути реалізовано в громаді. Тому далі – це вже ваша відповідальність. Прошу свідомо до цього поставитися», – додав Руслан Приходько.

 

Управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Переглядів 142
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua