17 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>До 1 лютого Волинь має бути з бюджетами
П'ятниця, 16 січня 2015 15:06

До 1 лютого Волинь має бути з бюджетами

Наразі прийняття бюджету на 2015-й – питання під номером один для керівництва області. Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик закликав усіх причетних до цього процесу попрацювати максимально якісно й максимально швидко, себто завершити формування обласного та місцевих бюджетів до 1 лютого. Відповідне завдання керівник найвищої виконавчої гілки влади в області озвучив під час наради з питань формування бюджетів області різних рівнів на 2015 рік.

Починаючи розмову про особливості формування головного фінансового документу краю, Володимир Гунчик зазначив: акцентує увагу представників райдержадміністрацій на деяких нюансах прийняття цьогорічного бюджету, адже то – перший крок до децентралізації влади та передачі повноважень і зобов’язань на місця. Тож, аби не виникало проблем із фінансуванням захищених статей, спершу затвердять видатки бюджету, а у лютому, враховуючи усі думки й пропозиції, депутати повернуться до розгляду бюджету розвитку.

Що ж кажуть фінансисти? Наголошують: попри те, що відповідні напрацювання щодо бюджету вже передано облдержадміністрацією до обласної ради на розгляд депутатських комісій, мають багато запитань без відповідей.
- Можливо, й добре, що не встановлено чітких термінів, – підкреслив Ігор Никитюк, директор департаменту фінансів облдержадміністрації. – Тому ми не працювали надто кваплячись, адже й досі є чимало запитань без відповідей. Зокрема тих, які стосуються оподаткування.

У цілому Міністерство фінансів України доходи бюджетів області на 2015 рік оцінює у 1,5 млрд грн., а це на 4,1% менше, ніж фактично надійшло минулого року. Такі цифри пояснюють зменшенням дохідної бази бюджету області. Дохідна частина казни сформована у загальній сумі 275 млн грн.

- Майже 69% у структурі доходу загального фонду бюджету області припадає на податок із доходів фізичних осіб, обсяг якого становить 146,1 мільйона гривень, – повідомив Ігор Никитюк. – До Державного бюджету буде зараховуватися 25% податку з доходів фізичних осіб, а до місцевих бюджетів цей різновид збору узагалі не зараховують. Тому втрати обласної казни цього року складають 96,8 мільйона гривень. Вони лише частково компенсуються іншими доходами. Зокрема зміни до бюджетного законодавства передбачають збільшення зарахування до обласного бюджету екологічного податку із 10 до 55%. Окрім цього, у 2015 році до казни області надходитиме 10% податку на прибуток підприємств недержавної форми власності. Цей додатковий ресурс складає 16,3 мільйони гривень.

Словом, бюджет 2015-го доводиться формувати відповідно до змін у законодавстві. А тому і фінансистам, і представникам фіскальної служби доведеться попрацювати ще й над роз’ясненням юридичних нюансів.
Якщо ж говорити мовою цифр, то на 2015-й волинська освіта та охорона здоров’я дістане 4,7 млрд грн. цільових субвенцій. Ще 1млрд 910 млн грн. планують витратити на реалізацію соціальних програм допомоги населенню. Варто зауважити, що зі зростанням ціни на газ, збільшилася й кількість пільговиків, котрі мають право на державну допомогу.
Ще один нюанс, який змушені були враховувати волинські фінансисти: на утримання місцевих бюджетів передадуть ряд закладів, котрі раніше фінансувалися із державної скарбниці.

Проте проект бюджету складено так, що у вільних залишках зосталося 65 млн грн. Це надзвичайно важливо, адже то – ніщо інше, як можливість додаткового ресурсу, для бюджету розвитку.

- Одразу вношу пропозицію зарезервувати частину цієї суму, аби згодом до бюджету можна було вносити зміни при потребі, – наголосив Володимир Гунчик. – Думаю, ці кошти варто згодом спрямувати на програми щодо матеріально-технічного забезпечення процесу мобілізації та на заходи енергозбереження. Повідомляю також, що уряд зобов’язує нас провести скорочення на 3% у бюджетній сфері та на 20% – в органах виконавчої влади. Тож прошу вже попрацювати над цим питанням і максимум до кінця місяця внести пропозиції щодо структури та змінах у штатному розписі.
Так звана бюджетна сесія обласної ради запланована на 23 січня цього року. Одначе швидше за все вже в лютому обранці волинської громади повернуться до розгляду головного фінансового документу, аби внести туди необхідні зміни й остаточно затвердити бюджет розвитку.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Переглядів 1444
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua