17 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Фінансові реалії та перспективи
Середа, 21 січня 2015 08:34

Фінансові реалії та перспективи

Такі теми охопили під час розширеного засідання колегії облдержадміністрації. Традиційно, як для початку року, говорили про підсумки виконання бюджету області у 2014-му та про особливості наповнення казни краю цьогоріч. Така увага представників влади до теми бюджетної – не дивина, адже за кілька днів, зокрема 23 січня, депутати обласної ради розглядатимуть проект бюджету області на 2015 рік.

- У 2014 році з обласного бюджету виділялися кошти на підтримку 45-ти регіональних цільових програм із загальним обсягом фінансування майже 60 мільйонів гривень, – повідомив радник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук. – Усього ж до фінансування було визначено 47 програм. Станом на 1 січня 2015 року на виконання регіональних програм спрямовано 53 мільйони 300 тисяч гривень, або 88,9 відсотка річних асигнувань. Слід зазначити, що невикористання у повному обсязі коштів, спрямованих на реалізацію заходів регіональних програм, значною мірою пов’язане з економією коштів обласного бюджету та необхідністю спрямувати їх на важливіші заходи.

Не доведеться розкошувати і у 2015-му. Одначе голова облдержадміністрації Володимир Гунчик, підбиваючи підсумки попереднього бюджетного року й будуючи плани на нинішній, налаштований доволі оптимістично. Мовляв, попрацювали доволі непогано. Як результат – виконання завдань на 89%.

- Хочу подякувати всім, що спільно змогли досягнути максимального навантаження на бюджет, запропонувавши реальні, дієві, а не міфічні програми та забезпечивши їх виконання, – наголосив Володимир Петрович. – Маємо усвідомити, що нам доведеться час від часу повертатися до розгляду головного фінансового документа краю в частині забезпечення соціального захисту та поліпшення матеріально-технічної бази.

Чітко окреслив голова облдержадміністрації завдання на 2015-й: оптимізувати витрати. Наступного року фінансуватимуть лише 21 програму: частину об’єднають, ще кілька заморозять, а неактуальні відкладуть. До 1 лютого триватиме робота щодо програм, документи остаточно опрацюють та передадуть на громадське обговорення.

Головне досягнення 2014-го фінансового року у забезпеченні досить високого рівня виконання місцевих бюджетів краю. Мова йде про 106%. А відтак значно підвищився рейтинг Волині. За словами директора департаменту фінансів Ігоря Никитюка, за підсумками 2014-го область посідає друге місце. До порівняння, станом на початок минулого року Волинь була на 22 позиції.

- Хочу відзначити злагоджену роботу районних гілок влади та фіскальної служби, – наголосив Володимир Гунчик. – Так, було багато критики щодо плати за землю, одначе наші місцеві бюджети отримали додаткові кошти. Загалом – до 80 млн грн. А це свідчить про те, що ресурс є, лишень потрібно в цьому напрямку працювати. Якщо говорити загалом, то динаміка виконання місцевих бюджетів змінилася позитивно приблизно у п’ять разів. У 2013-му область за відповідними показниками посідала 16 місце, минуло річ – 3-тє. Закликаю представників районної влади у жодному разі не зменшувати обороти щодо виконання бюджетів у 2015-му.

Зачепили під час засідання колегії й питання, що стосуються змін у бюджетному законодавстві. Так цьогоріч не передбачено дотації вирівнювання, натомість буде базова дотація, частина коштів якої уже надійшла.

- Податок із доходів фізичних осіб не надходитиме до сільських та селищних бюджетів, – повідомила Мирослава Конечна, заступник начальника головного управління Міністерства доходів у Волинській області. – Загалом спостерігається кардинальна відміна пільг для органів, які утримують державним коштом. Більше 60 мільйонів гривень – такою сумою вимірюються пільги в області. Одначе, слід реально оцінювати ситуацію і розуміти, що ми матимемо податковий борг. Аби не було клопоту, деякі області надають «місцеві» пільги.

Одначе голова облдержадміністрації порадив представникам місцевого самоврядування не квапитися й добре подумати, надавати відповідні пільги чи ні. Адже держава має намір позбавлятися відповідного майна.

- Одного дня може статися так, що ту ділянку продадуть, а дебіторська заборгованість перейде на нового власника, – підкреслив Володимир Гунчик. – Йому ж доведеться її сплачувати. Тому прошу виваженості щодо надання пільг. Ми готові створити робочу групу, аби рішення приймати у кожному конкретному випадку. Дуже не хочеться, аби наші бюджети втратили ці 60 мільйонів.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Переглядів 1607
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua