17 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>У питанні реформ пасивність недопустима
П'ятниця, 15 травня 2015 08:18

У питанні реформ пасивність недопустима

Перші, але впевнені кроки на непростому шляху створення нових і головне – спроможних територіальних громад – обговорили під час засідання регіональної робочої групи з підготовки проекту перспективного плану формування спроможних територіальних громад у Волинській області при голові облдержадміністрації Володимирові Гунчику.

Сказати, що тема надзвичайно цікава громадськості Волині, не сказати нічого. І особливо це було очевидно, коли експерти Офісу реформ репрезентували перші пробні проекти нових громад.

Серед учасників наради – заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук, котрий курує роботу із впровадження адмінреформи в області, голови райдержадміністрацій, міських, селищних та сільських рад, члени громадської ради при облдержадміністрації, науковці, начальники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники найповажніших ЗМІ краю. У режимі відеоселектору за роботою спостерігали керівники у районах, котрі не змогли бути присутніми у залі.

- Ніхто не хоче перетнути межу і приймати це адміністративне рішення всупереч бажанню громади, – наголосив Володимир Гунчик. – Тож цей процес – лише підготовка до важливих змін. До речі, поляки зробили реформу за одну ніч. Уряд підготував проект, вніс у Сейм, котрий прийняв рішення, і одного ранку Польща прокинулася територіально зовсім іншою – відбулося укрупнення, і вони стали рухатися більш інтенсивно. Звісно, згодом вносилися зміни, яких уже вимагало життя.

Володимир Петрович наголосив: ми досі не відволікали сільських голів від проведення мобілізації, бо ж нині найголовнішим питанням для нас все ж є захист державних кордонів. Але реформа вже назріла, її необхідно впровадити до наступних місцевих виборів, котрі відбудуться вже у жовтні цього року, та й бюджет країни прийнято з урахуванням територіальної реформи.

- Ми повинні активно включитися в цю роботу, – наголосив голова виконавчої гілки влади області. – Не маємо права бути пасивними. Адже якщо не виявимо ініціативу і не станемо добровільно об’єднуватися за методикою, котру нам пропонує держава,  то згодом це зроблять без нас.

Окремі громади Волині вже готові домовитися із сусідами і жити за новим устроєм.  Але є і проблемні  моменти, як от приміські території, котрим зручно працювати в місті, навчатися у міській школі і в той же час – не робити жодних внесків у розвиток міста.

Володимир Петрович наголошував: ми маємо  затверджену Мінрегіоном методику, тож мусимо працювати за нею, а ще – активно включитися в роботу, аби до кінця травня вже бачити приблизну картину майбутніх спроможних громад.

Учасники наради недаремно постійно наголошували: новостворена громада має бути саме спроможною. І це означає, що вона повинна забезпечити себе, люди у найвіддаленіших куточках краю мають зрозуміти, що на їхній відповідальності – школа, ФАП, від їхньої ініціативності та наполегливості залежить,  яку економічну привабливість має їхня територія.

І саме на економіці варто робити акцент, у кожному селі мають навчитися залучати інвестиційні кошти для власного розвитку. Щодо цього Володимир Петрович навіть озвучив таке завдання, теж реформаторське: аби налагодити процес виконання рішень громади та відповідальності за їх прийняття, необхідно прискорити процес реформування департаменту економіки. Уже в понеділок має бути сформована нова структура,  котра тепер працюватиме не над статистичним звітами, а займатиметься реалізаціїєю міжнародних проектів. Робота буде активною, тож і такі зустрічі, наголосив Володимир Петрович, відтепер стануть постійними.

Змін боятися не варто: гірше, якщо все лишиться так сам. Не секрет, що питання територіальної реформи обговорююється вже давно, і Волинь має багато напрацювань. Але коли експерти Офісу реформ представили учасникам засідання нові центри громад, це не лишилося поза увагою. Варто наголосити: будь-які проекти створення нових громад поки не мають юридичної сили і є лише прикладом нового територіального устрою. А робота експертів Офісу реформ спрямована на те, аби врахувати інтереси громади, донести їх до влади і спільно узгодити із методикою, котру пропонує уряд. І працюють Офіси реформ саме над тим, аби забезпечити ту добровільність в об’єднанні, на якій так наголошують.

Тож Офіси реформ спільно з відповідними структурними підрозділами облдержадміністрації звернулися до голів сільських рад, аби вони подали своє бачення реформи, тобто можливість об’єднання. З надісланих результатів очевидно те, що чимало голів не досконало ознайомлені з методикою і не враховують основних її вимог. Тож принагідно варто наголосити: перша умова створення нової громади – економічна спроможність, тобто можливість для людей заробляти на життя в межах географічної доступності, а це в першу чергу – наявність підприємства чи потужного господарства. Не може також сформуватися єдина громада, якщо село, котре належить до неї, розміщене, скажімо (і такі пропозиції надходили) за 55 км, адже методика передбачає максимальну 25-кілометрову зону, наявність дорожнього сполучення та можливість доїзду до, скажімо, найближчого ФАПу чи пожежної служби, в межах півгодини. Це базові вимоги, тож їх необхідно враховувати при формуванні громад.

Як приклад, експерти Офісу продемонстрували Любомльський р-н, котрий подав пропозицію, що відповідає вимогам методики. Тож, як запропоновано, там має бути три громади: Любомльська, Головненська і Гущинська. Вони чималі. Якщо, наприклад, розглядати Гущинську, то вона є негустозаселеною, але, з іншого боку, досить потужною в економічному плані, бо розміщена близько до кордону.

Щодо адмінбудівель, то найкраще такими забезпечена, звісно, Любомльська громада, але інші громади пропонують приміщення, які можна буде для цього переобладнати під ЦНАП чи будь-які установи.

Експерти Офісу реформ принагідно наголосили, що вже працює відповідний сайт, де розміщена методика, роз’яснення до неї та озвучені громадами пропозиції, а також уся необхідна консультативна інформація і контакти експертів, докотрих у будь-який час можна звернутися за допомогою.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 1291
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua