17 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>В.Гройсман: Зволікання у питанні децентралізації влади може призвести до гальмування розвитку держави
П'ятниця, 12 червня 2015 09:30

В.Гройсман: Зволікання у питанні децентралізації влади може призвести до гальмування розвитку держави

Нині настав час реальних змін і перетворень, без яких держава розвиватися не зможе. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, виступаючи у четвер на конференції «Децентралізація влади: рік реформ, зміст, ризики, можливості та роль громадянського суспільства».

«Важливо не дати зупинити реформу з децентралізації. Її зупинка призведе до зупинки розвитку територій», - заявив він.

В.Гройсман пригадав свій досвід роботи на посаді міського голови Вінниці, підкресливши, що тоді він зрозумів необхідність відповідних змін на державному рівні, бо «весь час хтось вирішував, що треба зробити, а ти не мав можливості цьому протистояти». Голова Верховної Ради зауважив, що багато експертів працювали над питаннями децентралізації і раніше, але їхні напрацювання лишалися нереалізованими.

Саме така ситуація, на його думку, стала однією з причин Революції Гідності. «Це була реакція суспільства на узурпацію влади», - підкреслив керівник Парламенту. «І тепер є розуміння, що для зміни системи влади треба провести її деузурпацію», - заявив він.

Найголовнішими завданням сьогодні В.Гройсман назвав законодавче забезпечення реформи з децентралізації, забезпечення дієвих фінансових інструментів для здійснення функцій місцевого самоврядування і контролю за реалізацією змін і перетворень, бо «саме контроль убезпечить від можливих зловживань». При цьому він навів перелік ухвалених нинішнім складом Парламенту важливих законодавчих актів, які регулюють відносини у сфері місцевого самоврядування.

«Реально розпочата фінансова децентралізація, і вже є суттєві надходження до місцевих бюджетів, - зазначив Голова Верховної Ради. - Нині місцеві бюджети зросли на 40 відсотків».

Торкнувшись теми спекуляцій на темі децентралізації, В.Гройсман наголосив, що, на жаль, нині існує проблема недостатньої поінформованості про завдання і перебіг реформи з децентралізації, що призводить до спекуляцій на цій темі. «Є спекуляції на цьому питанні з огляду на наближення місцевих виборів, але жодні результати виборів не потрібні за рахунок знищення реальних перспектив розвитку громад», - зауважив керівник Парламенту. 

У цьому контексті він заявив, що реформа передбачає не знищення громад, а їхнє добровільне об’єднання. «Треба, щоб мотивації до об’єднання було якомога більше, і у жодному разі не йдеться про знищення села», - сказав він.

В.Гройсман наголосив на необхідності забезпечити незворотність змін, для чого готуються відповідні зміни до Конституції України у частині децентралізації влади і реформування місцевого самоврядування, які базуються на принципах повсюдності, субсидіарності і фінансової самостійності. «Жодна державна влада не повинна підмінити місцеву владу. Треба забезпечити повсюдність місцевого самоврядування і не лише на рівні областей, а на місцях, - у селах і селищах», - заявив Голова Верховної Ради.

«Ми не маємо права зупинити розвиток, потрібно створити систему, яка б давала можливість розвитку кожної територіальної одиниці, і це також питання деузурпації влади, які забезпечать можливість розвитку територіальних громад, - сказав він. - Треба не боятися змін і йти далі»

 

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Переглядів 1200
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua