17 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Володимир Гунчик: «Перспективний план формування територій громад – не догма, а старт реформам»
Середа, 24 червня 2015 10:51

Володимир Гунчик: «Перспективний план формування територій громад – не догма, а старт реформам»

Активні та довготривалі дискусії відбулися у сесійній залі Волинської обласної ради довкола питання добровільного об’єднання громад. У результаті зійшлися на думці: без реформ на варто сподіватися на розвиток.

Перше засідання Волинської ради регіонального розвитку, що відбувалося учора, 23 червня 2015 року, зібрало  керівників області, депутатів різних рівнів, голів районних рад та адміністрацій, міських, сільських та селищних голів. На шальки терезів поставлені важливі як для області в цілому, так і для кожної окремої громади питання: перспективи, які відкриває Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», та потенційні можливості і самодостатність громад самостійно вирішувати пріоритетні питання розвитку своїх територій.

Як зауважив голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, децентралізація влади, територіальне об’єднання громад та внесення змін до Конституції України в частині реформування органів місцевого самоврядування – це ті основні питання, які обговорювались під час засідання Ради регіонального розвитку 12 червня цього року за участю Президента України Петра Порошенка. Звідси – основне завдання, яке поставив Глава держави перед радою – напрацювання пропозицій щодо передачі повноважень від місцевих державних адміністрацій органам місцевого самоврядування.

На засіданні ж обласної ради регіонального розвитку представникам влади усіх рівнів краю презентували перспективний план формування територій громад, розроблений офісом реформ. Заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук та керівник офісу реформ Анатолій Пархом’юк коротко окреслили основні принципи об’єднання територіальних громад області та представили напрацьовані пропозиції в розрізі районів. У свою чергу, це викликало жваве обговорення з боку депутатів і сільських голів та навіть критику щодо окремих пропозицій.

- Перспективний план формування територій громад – не догма, а старт реформам, – вкотре наголосив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. – Це пропозиції, напрацьовані владою спільно з сільськими громадами відповідно до методичних рекомендації, розроблених Мінрегіоном України. Не може бути ніякого адміністративного тиску з боку органів виконавчої влади області на об’єднання територіальних громад. Цей процес – виключно добровільний і кожна сільська чи селищна громада мають право внести свої пропозиції на розгляд депутатів.

Учасники обговорення одностайні у думці, що без реформ не буде руху вперед. А ще – при підготовці плану формування територій, який буде запропонований обранцям громади, необхідно обов’язково врахувати інтереси та пропозиції усіх сіл та селищ. Позаяк лише піонери змін отримають преференції: нагадаємо, ті громади, котрі першими увіллються в процес добровільного об’єднання, за фінансовими повноваженнями прирівняють до міст обласного значення, а відтак отримають суттєві грошові вливання від держави, котрі можна буде спрямувати на розвиток та реалізацію соціально важливих проектів.  Тож у цій ситуації час грає не на користь довгим роздумам.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 1584
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua