18 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Глобальна єдність і солідарність із Україною
Середа, 07 жовтня 2015 19:18

Глобальна єдність і солідарність із Україною

Головні цитати з останнього інтерв’ю Президента України Петра Порошенка вітчизняним центральним телеканалам.

Про українські досягнення за результатами роботи під час Генеральної Асамблеї ООН

  • Нам вдалося перетворити європейську єдність і солідарність із Україною, єдність країн “Великої сімки” на глобальну. Ми на сьогоднішній день бачимо абсолютну, чітку підтримку левовою більшістю країн позиції України – неприйняття агресії на Сході, анексії Криму, неприйняття поведінки на кшталт терористичної атаки проти літака MH–17. Я вважаю це безумовною перемогою України.
  • На 15 жовтня заплановано голосування з обрання України непостійним членом Ради Безпеки ООН. Для цього необхідно заручитися підтримкою більше ніж 120 країн-членів ООН. Ми над цим активно працюємо. Бачимо підтримку більшості країн ООН. Дискусії, які були проведені до і під час Генеральної Асамблеї, дають нам серйозні підстави для оптимізму.
  • Україна має скоординовану позицію з країнами-партнерами у питанні про обмеження права вето для постійних членів Ради Безпеки ООН. Майже 100 країн-членів ООН долучилися до цієї ініціативи.

Про так званий “План Мореля”

  • Ніякого “плану Мореля” щодо ситуації на Донбасі та проведення там виборів на виконання Мінських угод не існує і не існувало.
  • Є деякі пропозиції, частину з них, ймовірно, візьмуть до уваги, частину – точно ні. Про це українська сторона заявила під час “нормандської зустрічі” у Парижі, і таку позицію підтримали її учасники.
  • Є три позиції, які точно не можуть бути взяті до уваги. Ці пункти лише стали предметом для обговорення, одначе були рішуче відкинуті українською делегацією й взагалі зняті з обговорення:
  • Перша – що тимчасово внутрішньо переміщені особи будуть позбавлені права для голосування на Донбасі і голосуватимуть в інших місцях.
  • Друга – “трансформація”, або обмеження права участі українських політичних партій у місцевих виборах на Донбасі. Цього не буде. Українські політичні сили братимуть повноцінну участь у виборах на Донбасі. Пан Морель сам це прийняв, цю позицію знято.
  • Третя позиція – умовою проведення демократичних виборів є повноцінна діяльність українських ЗМІ  на Донбасі.

Про повернення контролю над кордоном

  • Повернення контролю над українсько-російською ділянкою кордону має відбутися до кінця поточного року.
  • Як тільки ми вибираємо нову українську владу, то ОБСЄ, що має зараз заступити на контроль неконтрольованої ділянки, передає функції контролю українським прикордонникам. Завершитися цей процес повинен до кінця року, перед ухваленням змін до Конституції. Україна не піде на жодні компроміси щодо суверенітету над кордоном.

Про Донбас, а потім – Крим

  • Жодного пострілу на Донбасі – за три доби. Це те, що дає нам надію на дуже важливу річ: подальші кроки – повернення України на Донбас. Без цього повернути суверенітет на Донбас неможливо. Без виборів, політичного врегулювання, виведення військ, без виборів за українським законодавством – неможливо.
  • Ще один важливий аргумент: якщо ми не збираємось повертати Донбас, як ви збираєтесь Крим повертати? Крим – це наступний етап наших дій.

Про ситуацію із Сирією

  • Путіну не те, що не вдалося побудувати за рахунок Сирії коаліцію, яка буде з ним “торгуватися” у питаннях Сирії… Бажання Путіна було дуже просте – зазнавши краху у стратегії створення “Новоросії” на сході України, він не може відійти від цієї логіки і спробує створити “Новосирію”, щоби посилити свої позиції.
  • Світ “до” агресії Путіна у Сирії і “після” – два різних світи. Путін намагається повернути свій вплив у великій політиці, для цього йому треба туди повернутися. І він намагається зайти туди з “чорного ходу” – Сирії. Насправді ж Путін не долучився до світової коаліції боротьби з терористами, з ІДІЛ. Навпаки – він став на бік Асада і бомбить позиції поміркованої опозиції, яка власне і боролася з ІДІЛ.
  • Де-факто Росія вчергове стала спонсором тероризму… І світ шокований.

Про гроші на відбудову Донбасу

  • Міжнародна коаліція допоможе Україні відновити зруйновану інфраструктуру Донбасу і це не ляже тягарем на українського платника податків.
  • Це також є ключовим елементом “Мінська” – бо міжнародна коаліція допоможе Україні профінансувати видатки, які спрямовані на відновлення інфраструктури Донбасу.
  • Перші 500 млн доларів або 11 млрд гривень уже надійшли, – які можуть бути використані на відновлення. Але як? Коли влада дає наказ відправити німецько-українську місію щодо відновлення системи енерго- і водопостачання,  очищення води, а цю місію обстрілюють бойовики.
  • “Режим тиші” і перемир’я має сприяти цьому процесу (відновлення), щоб українці, які живуть на окупованих територіях, повернулися під український  суверенітет. Альтернативи у нас тут немає.

Про час, який працює на нас

  • Рано чи пізно Мінські домовленості  будуть виконані. Я навмисно поставив у Мінську дату, що це не є процес на десятиліття, бо це є процес, який має бути завершений до кінця року. Якщо ми всі працюємо для того, аби вони були виконані, то вони будуть виконані до кінця року.
  • Якщо хтось буде блокувати Мінський процес, то це не означає, що домовленості будуть зруйновані. Це лише означає, що до тієї країни мають бути застосовані санкції. А їх негативний вплив на “країну-порушника” видно уже сьогодні.
  • Якщо Мінські домовленості не будуть імплементовані, то ціна буде вища. Санкції проти України не застосовуються, вони застосовуються до Росії, тому час працює на нас.
Переглядів 1128
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua