18 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Волиняни спрацювали на випередження
П'ятниця, 09 жовтня 2015 18:45

Волиняни спрацювали на випередження

На теренах області створено спеціалізований центр допомоги учасникам антитерористичної операції на сході України. Здавалося б, чи є сенс давати старт роботі ще однієї установи, що, на перший погляд, дублює функції уже наявних в області? Адже майже рік працюють центр медичної та психологічної реабілітації для учасників АТО на базі обласного госпіталю для інвалідів війни, інформаційний центр для учасників антитерористичної операції та членів їх родин при облдержадміністрації, а в травні цього року засновано Волинську обласну організацію ветеранів АТО. Крім цього, значну допомогу військовослужбовцям, що захищають східні кордони України, та членам їхніх родин надають громадські та волонтерські організації.

Сьогодні, під час проведення прес-конференції, на доволі складні запитання відповіли голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик та керівник новоствореного центру допомоги учасникам АТО на Волині Олексій Кушнєр. І нікуди правди діти, але їхні аргументи на користь появи центру – беззаперечні, позаяк роботою у відповідному напрямку повинна опікувати влада, всіляко сприяючи й підтримуючи, але втілювати в життя відповідні проекти повинна громадськість.

Волиняни ж спрацювали на випередження. А все тому, що стали до відповідної роботи значно раніше: ще 21 серпня цього року, напередодні відзначення 24-ї річниці Незалежності України, Володимир Гунчик звернувся до волинян, військовослужбовців, котрі брали участь в антитерористичній операції на Сході України, та членів їхніх родин із ініціативою підписати меморандум про соціальне партнерство. Мовляв, настав час «застосувати колосальний потенціал громадських організацій, зокрема, й у державотворчих процесах, національно-патріотичному та військово-фізичному вихованні молоді, просвітницькій роботі з молоддю допризовного віку, підвищенні авторитету Збройних Сил України у молодіжному середовищі».

До обговорення відповідного документу долучилися представники близько 20 громадських організацій Волині, котрим болять проблеми учасників АТО та їх сімей. Згодом більше – підписали меморандум та створили координаційну раду, затвердили план заходів у царині організації співпраці між облдержадміністрацією, обласною радою, Луцькою міською радою та власне громадськими організаціями на ІІ півріччя 2015 року.

– Тож наші ініціативи знайшли продовження на загальноукраїнському рівні, – зауважив Володимир Петрович. – За час роботи після підписання меморандуму вже відбулися чотири робочі зустрічі. Вдалося напрацювати певні алгоритми співпраці.

Відтак створення у кожній з областей центрів допомоги учасникам АТО – надзвичайно важливий крок, адже в такий спосіб органи виконавчої влади об’єднають зусилля із громадськими організаціями та силовими структурами, аби дійсно ефективно вирішувати проблеми учасників АТО та членів їх сімей.

Слід наголосити, що 18  березня цього року Президент України Петро Порошенко підписав указ «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції», яким передбачено ряд заходів, мета котрих – забезпечити реалізацію соціальної державної політики щодо вояків АТО, забезпечити реабілітацію, юридичний супровід тощо.

– Під час останньої наради Президента України Петра Порошенка із головами облдержадміністрацій репрезентували програму створення у регіонах центрів допомоги учасникам АТО, – розповів Володимир Гунчик. – То – фактично єдиний координаційний центр. Щодо питання, хто має очолювати регіональні осередки – позиція була однозначна – лише волонтери й активісти. Президент підписав зміни та доповнення до свого указу й зобов’язав нас максимально сприяти в роботі відповідних структур.

Тож волинським центром керуватиме учасник АТО Олексій Кушнєр. Представивши останнього, голова облдержадміністрації зауважив, що призначив чоловіка своїм радником на громадських засадах.

– Я сам – учасник антитерористичної операції, волонтер, – наголосив керівник центру надання допомоги учасникам АТО. – Й передусім сам зацікавлений, як військовослужбовець у минулому, щоби цей центр запрацював і щоби разом ми досягли якихось помітних результатів. Нині є чимало громадських та волонтерських організацій, котрі працюють у відповідному напрямку. Основна ж проблема – немає централізації, немає узгодженості в діях. Тому, переконаний, за умови ефективної роботи центру вдасться скоординувати дії й з максимальним ефектом для бійців АТО та їх рідних використати потенціал громадських організацій та ресурс і можливості влади.

Одразу варто зауважити, що центр створили не на папері й не для формалізму. Голова облдержадміністрації повідомив: уже визначилися з приміщенням, де працюватимуть громадські активісти. Відтак, активісти фактично вже можуть стати до роботи. А працюватиме центр у колишньому офісі Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, що у Луцьку.

Зрозуміло, що нині відбувається перший, організаційний, етап. Одначе певні ідеї щодо напрямків роботи центру у представників влади та, звісно, його керівника є. Тож, на переконання Олексія Кушнєра, працюватимуть у кількох напрямках: підтримка сімей військовослужбовців, реабілітація та оздоровлення бійців, працевлаштування, правова допомога щодо отримання земельних ділянок та надання статусу учасника бойових дій тощо.

Тож уже до 20 жовтня керівник центру запропонує кандидатури координаторів, котрі куруватимуть певні напрямки роботи. Сам же Олексій Кушнєр запевнив, пропонуватиме долучитися до відповідної роботи тим, хто має відповідний досвід та напрацювання, й у жодному разі не керуватиметься власними симпатіями чи іншими суб’єктивними факторами. Окрім того, пообіцяв працювати максимально відкрито й систематично інформувати про роботу новоствореної структури.

– Україна захищатиме свої інтереси різними способами доти, доки не поверне своєї землі, – наголосив голова облдержадміністрації. – Маємо розуміти, що то – не питання одного дня. А відтак все більше вояків повертатиметься додому й потребуватиме допомоги, аби адаптуватися до мирного життя. Для них дуже важливо, щоби вони дійсно повернулися додому. Їм необхідна максимальна увага. Завдання влади, громадських організацій повернути хлопців до звичного життя.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 1623

Медіа

Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua