18 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Енергетична реформа – це не лише субсидії
Вівторок, 03 листопада 2015 09:17

Енергетична реформа – це не лише субсидії

Уже півроку, із 1 травня 2015-го, українці оформляють субсидію за спрощеним механізмом: скасовано практично всі обмеження щодо майнового статусу особи, котра має намір оформити пільгу. Окрім того, тепер не доводиться обходити сім кіл пекла чиновницькими кабінетами, аби таки отримати субсидію, бо документів потрібно зовсім мало.

Разом із тим, спростивши механізм оформлення пільги, держава не обмежила цим впровадження реформ у  енергетичній сфері. Бо, як не крути, одними пільгами ситуацію не зміниш. І тут потрібен комплексний підхід та виважені заходи.

Протягом десяти років потрібно зробити Україну повністю енергонезалежною державою. Таке доволі амбітне завдання ставить перед собою керівництво держави. «Ми повинні позбутися газової залежності від Російської Федерації. І саме тому проводимо реформи в енергетичному секторі – як у тарифоутворенні, так і в запровадженні широкої програми субсидій, – і розгорнули програму енергоефективності», – наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у неділю, 1 листопада 2015 року, інформуючи українців про реалізацію заходів реформ під час програми «10 хвилин із Прем’єр-міністром України».

Якщо говорити мовою цифр, то у 2014-му 450 тисяч українських родин оформили субсидії. Цього року кожен третій українець уже отримує від держави відповідну пільгу на покриття вартості житлово-комунальних послуг. Загалом же 3, 8 млн домогосподарств уже скористалися такою можливістю. Очікується, що ще близько мільйона українських сімей звернеться за субсидіями.

117 тис. домогосподарств Волині вже отримали допомогу від держави. На фоні загальної картини в країні волиняни впоралися доволі непогано. Одначе, констатують у департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації: роботу потрібно підсилити, аби населення без проблем могло отримати весь спектр житлових субсидій.

- Прошу звернути увагу на ті райони, де відповідна робота повністю ще не налагоджена, – наголосив голова облдержадміністрації Володимир Гунчик під час оперативної наради. -  В області 34,4% домогосподарств охоплено субсидіями. Найбільш активно спрацювали у містах Луцьк, Ковель та Володимир-Волинський, а також у Ратнівському, Ківерцівському та Іваничівському районах. А от Любомльському, Любешівському і Камінь-Каширському потрібно ще попрацювати в цьому напрямку. Почався опалювальний сезон, підуть платіжки, тому потрібно оперативно працювати й відслідковувати правильність оформлення субсидій.

Для того, щоби субсидії оформляли набагато швидше, Кабінет Міністрів України прийняв рішення, відповідно до якого субсидії, які були нараховані в неопалювальний період, автоматично перераховуються на опалювальний період, без подання додаткових заяв, декларацій і будь-яких довідок.

Разом із тим зрозуміло: не зекономивши не заощадиш, бо субсидії, навіть коли механізм їхнього оформлення помітно спростили, не є панацеєю. Тому при уряді працює робоча група, яка розробляє механізм прив’язки рахунків за опалення до температури зовнішнього повітря.

«Це повинно стати відповідальністю теплокомуненерго - зменшувати обсяги споживання природного газу, зменшувати температуру теплоносія і відповідним чином зменшувати рахунок за опалення вашої квартири, а не опалювати атмосферу за ваші гроші, – звернувся глава уряду до громадян . – Батареї – «червоні», відкриваємо вікна, і рахунки отримуємо за те, що опалюється атмосфера… Так відбувається тому, що підприємства теплокомуненерго зацікавлені, аби спалити якомога більше газу і виставити якомога вищий рахунок. А уряд пропонує прив’язати рахунок, який отримують громадяни, до температури зовнішнього повітря».

Відтак, очікується, що результатом роботи відповідної робочої групи буде ухвалення постанови Кабінету Міністрів України.

«Теплі кредити» – ще один крок до енергетичної незалежності. Саме тому Кабінет Міністрів розгорнув програму енергоефективності, якою передбачено надання кредитів, частина коштів із яких компенсують із Державного бюджету. Тож, якщо скористатися такою можливістю й узяти кредит на котел, утеплення будинку або для встановлення нових вікон, то держава компенсує від 20 до 60% такого кредиту. Слід зазначити, що українці оцінили відповідну пропозицію – загалом «теплих кредитів» видано на суму понад 800 мільйонів гривень.

 «60 тисяч українських родин вже зараз поміняли котли, утеплили квартири, замінили вікна і зробили все для того, щоб платити менше по порахунку і використовувати менше газу. Ми далі будемо продовжувати цю програму», – наголосив Арсеній Яценюк.

 

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 1517

Медіа

Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua