18 липня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Липень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Головна>Новини>Звернення Президента з нагоди відкриття у Вашингтоні меморіалу жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років
Понеділок, 09 листопада 2015 09:00

Звернення Президента з нагоди відкриття у Вашингтоні меморіалу жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років

Дорога  українська громадо!

Шановні американські друзі!

Пані і панове!

Нині відбувається справді історична подія – відкриття у столиці Сполучених Штатів Америки меморіалу жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років.

Це дійство – справжнє свідчення перемоги правди над брехнею, добра над злом.

Є певний символізм в тому, що цей величний монумент постає в річницю більшовицького перевороту 17-го року минулого століття, який обернувся трагічними наслідками, і не лише для України.

А з іншого боку – в перший рік дії законів незалежної України про декомунізацію та про державне визнання героїв національно-визвольних змагань… Через два тижні після місцевих виборів - перших майже за сто років, в яких не брала участь комуністична партія. І за два тижні до другої річниці початку Революції Гідності, яка міцно поставила нашу країну на твердий європейський шлях.

Шановні пані та панове!

Геноцид-Голодомор став одним з найжахливіших злочинів у людській історії. Цей кримінал проти українського народу вчинив радянський комуністичний тоталітарний режим, в який тоді реінкарнувалася Російська імперія.  Вона неодноразово міняла прапори, але її ненависть до України залишалася константою.

Голодомор намагалися забрехати, замовчати. Хотіли знищити навіть рештки пам’яті про нього. І нічого у них не вийшло!

На початку 80-х років минулого століття тисячі американців українського походження об'єднались в поширенні правди про Голодомор, який в Кремлі тоді вже вважали надійно викресленим з історії. Результатом тієї потужної інформаційної кампанії української громадськості стала діяльність Комісії Сполучених Штатів із дослідження Українського Голоду 1932-33 років.

Сьогодні чудова нагода, аби подякувати усім, хто був причетний до створення та діяльності цієї Комісії. І декого дозвольте згадати персонально.

Виконавчим директором Комісії, яка постала з ініціативи української громади в Америці і за всебічної підтримки Конгресу США, став Джеймс Мейс.

«Ваші мертві вибрали мене» - цими, майже біблійними словами, Джеймс Мейс описав свою місію. Він, великий американець і великий українець, один із найвідоміших дослідників Голодомору, був одним з тих, кого ми називаємо людьми правди… Невтомний лицар істини повідав гірку правду про події 30-х років в Україні всьому світові, і, до речі, значною мірою – самій Україні.

Серед головних джерел правди про Голодомор слід згадати і «Жнива скорботи» – працю Роберта Конквеста. Ця безсмертна книга силою фактів поклала край фальсифікаціям радянсько-російського режиму про Голодомор.

І Мейс, і Конквест, і багато інших американців відкривали світу правду, і неможливо забути про мільйони людей, замордованих голодом у мирний час на землі, яку весь світ називав не інакше, як «житницею Європи». Смерть мільйонів українців на початку 30-х років минулого століття не була наслідком природних катаклізмів чи епідемій. Ці страшні «жнива скорботи» стали результатом нелюдської жорстокості тоталітарного режиму.

Цей голод був спробою поставити українців на коліна, відібрати у нас гідність,  знищити нашу національну ідентичність, умертвити надію на право творити свою власну долю на власній землі.  У такий спосіб імперія намагалася зруйнувати самі основи волелюбної української нації, підірвати нашу духовну культуру та етнічну самобутність.

Парламенти багатьох країн, у тому числі й Конгрес США, визнали цей злочин геноцидом… У 2006 році це зробила і Верховна Рада України, і я пишаюся тим, що і моє тверде «за» пролунало в багатоголоссі тих, хто приймав те історичне рішення.

Прямо тут і саме зараз, спільними зусиллями української громади Америки та української держави у Вашингтоні, відкривається меморіал, який стане черговим доказом того, що жодним лихоліттям, жодним злочинним намірам недругів не здолати наш народ, який прагне правди, свободи, демократії та миру на своїй землі та у своїй державі.

Меморіал у Вашингтоні відкривається у той час, коли Україна відстоює свою незалежність, долаючи перешкоди і даючи відсіч агресії Росії. Кремль знову, як і в часи Голодомору, намагається стерти Україну з карти світу. Смерть знову приходить зі Сходу.

Та я глибоко переконаний в тому, що, як й понад 80 років тому, ніяка зла московська сила не здатна поставити українців на коліна, змусити нас відмовитися від Свободи, Незалежності, Гідності та Соборності.

Хотів би висловити щиру вдячність Президенту і Уряду США, всьому дружньому американському народові за солідарність з українським народом, і українській громаді Сполучених Штатів – за підтримку історичної Батьківщини.

Шановні пані та панове!

Давайте помолимось за невинні душі наших предків!

Поклянемося ніколи не забути й не зрадити їх.

Слава Україні!

Переглядів 1215
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua