27 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Квітень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Головна>Новини>Петро Порошенко: корупція складає не меншу загрозу, ніж агресор на сході нашої країни і в Криму
Вівторок, 08 грудня 2015 15:57

Петро Порошенко: корупція складає не меншу загрозу, ніж агресор на сході нашої країни і в Криму

Про боротьбу з корупцією…

Сьогодні створені всі умови для ефективної боротьби з корупцією. Завершено створення всіх структур, обрані детективи за процедурою прозорого конкурсу.

Які дві речі потрібні, щоб антикорупційний прокурор працював ефективно?

  • Позиція перша: це незалежність. Ніхто не повинен мати можливості тиснути на антикорупційного прокурора.
  • І позиція друга: він повинен мати довіру суспільства. Бо якщо він порушить справу проти того чи іншого політика або посадовця найвищої ланки, то дуже легко в нашій країні, користуючись свободою слова, спробувати організувати публічну дискредитацію цього рішення.

За законом антикорупційний прокурор – це найвища позиція, на якого ніхто не має  можливості впливати: ні генпрокурор, ні прем’єр, ні спікер парламенту, ні президент, ніхто.

Були подані дві кандидатури генпрокурором. Щоб уникнути протистояння між ними прийняли дуже розумне рішення генпрокурором, комісією і друга кандидатура була призначена першим заступником.

Хлопець справив на мене дуже добре враження. Знаю його командирів, із якими він воював. Познайомився з ним після конкурсу під час зустрічі. Отже на сьогоднішній день ми чекаємо ефективної роботи від Артема Ситника та Назара Холодницького щодо публічної, прозорої та ефективної  реалізації тих напрацювань, які були у детективів. І я думаю, що суспільство має право так само, як і я як президент, чекати та вимагати, щоб ці результати були швидкими та ефективними.

Я вже, нажаль, більше двох місяців наголошую та звертаюся до Верховної Ради, щоби вона заборонила відпускати під заставу корупціонерів, які таким чином просто ховаються  від слідства.

Про Збройні сили…

Нещодавно, два-чотири дні тому, було оприлюднено інформацію про те, що мінімальна заробітна платня поліцейського буде складати 6133 гривні. Я наголошую та наполягаю, що грошове забезпечення захисника Вітчизни буде не меншим, ніж ці 6130 гривень. Для цього проект бюджету був розглянутий на засіданні РНБО.

Наголошую на важливості ролі волонтерів у забезпеченні, особливо на першому етапі, забезпечені оборони нашої державі та побудові ефективної армії. Так от, роль волонтерів у тому, щоби підвищувати ефективність кожної копійки видатків при закупівлі продовольства, речового забезпечення, медичного забезпечення, паливно-мастильних матеріалів, інфраструктури, логістики, забезпечені електронних закупівель.

Щодо проекту державного бюджету…

Перше, не треба забувати про конституційні повноваження президента. Якісна підготовка бюджету на наступний рік – це є зобов’язання уряду. Бюджетним кодексом, бюджетним законодавством країни визначено, що законодавчу ініціативу  щодо подання бюджету належить виключно уряду.

Думаю, що у вівторок цього тижня буду ініціювати скликання Нацради реформ. Сподіваюсь, що відбудеться ефективна дискусія щодо податкового законодавства. Маю велику надію, що вдасться  знайти компроміс. Я зроблю все для того, щоб він був знайдений.

Готовий підписати податкові зміни, визначивши їх як першочергові, подати їх до Верховної Ради, та забезпечити, щоб  діючий бюджет приймався на новій податковій базі.  При чому вважаю за необхідне, щоб податкова база передбачала середньотермінове планування, тобто щоб одночасно були програма податкових змін на три роки і мораторій на зміни податкового законодавства, який би гарантував стабільність податкового клімату

Зовнішня політика…

Париж був достатньо напруженим з точки зору графіку. Можу наголосити, що відбулося більше 30 зустрічей з главами держав та урядів провідних країн світу. Відбулася коротка, але дуже важлива зустріч із Президентом США Обамою, відбулася розмова з президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером, де детально й просто опрацювали ці 10 днів, що залишилися до оціночного звіту комісії по прийняттю безвізового режиму.

Окрема увага – Криму. Так само про Крим ми говорили з Президентом Туреччини Ердоганом. Готується наша двостороння комісія, готується засідання Стратегічної Ради на рівні президентів. Це відбудеться у 1 кварталі наступного року. При чому не тому, що ми хочемо відтягнути. Навпаки, ми хочемо, щоб це була предметна практична розмова. Вона стосується співпраці у галузі енергетики. Вона стосується співпраці у галузі машинобудування. Ми говорили про використання транзитних можливостей обох країн, в тому числі і з залученням наших партнерів.

Ми говорили й про певні безпекові складові, починаючи від обміну розвідувальними даними. І бачите, що відразу після цього позиція Туреччини щодо Криму була дуже чітко висловлена і на рівні міністра закордонних справ, і на рівні прем’єр-міністра, і на рівні президента. На сьогоднішній день цей рівень довіри та діалогу є дуже високий.

Щодо питання продовження санкцій до Росії…

Я думаю, що якщо не трапиться чогось екстра неординарного, якщо Росія раптом не прийме рішення про виведення військ …, то рішення про подовження санкцій буде  прийнято.

Ми домовилися з Президентом Єврокомісії. Президентом Європейської Ради, що 16 числа пройде саміт за участю обох президентів, за участю ключових єврокомісарів, де будуть розглянуті  не лише питання безвізового режиму, а й питання запровадження всеохоплюючої поглибленої  зони вільної торгівлі  з 1 січня.

Ми домовилися про те, що ніякі перенесення, ні про який тиск ні на ЄС, ані на Україну мова йти не може. Домовилися про дуже важливі переговори в галузі енергетики. Ми маємо дуже щільний порядок денний, включаючи питання Північного потоку-2. Постійно підіймаємо це питання. Ми сформували внаслідок консультацій, які були проведені у Парижі. Ви бачите, що тема Північного потоку-2 є пріоритетною, починаючи від Італії і закінчуючи країнами шенгенської четвірки. Ми забезпечуємо ефективну координацію міжнародної коаліції, яка забезпечує захист національних інтересів України.

Альтернативи Мінську не існує. В чому полягає Мінськ? Мінськ полягає в тому, що був зірваний план РФ представити це як внутрішньо державний конфлікт. Я хочу нагадати, що тоді російська пропаганда постійно нав’язувала думку світові, що «друзі, це громадянська війна. Росії там немає чого робити. Ми можемо посприяти переговорам, але в Росії немає ніяких зобов’язань».

Саме Мінськ забезпечив створення потужної європейської та світової коаліції на підтримку України. Саме Мінськ довів та доводить, що це є агресія РФ проти України. Саме Мінськ запроваджує санкції за невиконання Мінську. Це є дуже добре розрахований документ, який має принести дві ключові речі.

Щодо блокади Криму…

Ми маємо зробити все можливе, щоби захистити права кримськотатарського народу, який зараз знаходиться в Криму під шаленим тиском. Це питання не одного дня.

Політично я запросив лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемилева, керівника Меджлісу кримськотатарського народу   Рафата Чубарова до списку своєї політичної сили, щоби вони мали більше можливостей як депутати парламенту України за права кримськотатарського народу. Мустафа Джемилев призначений моїм радником для того, щоби брати активну роль у розробці кроків, які будуть сприяти поверненню Криму.

Друга позиція: ми дійсно не можемо дозволити, щоби вантажі без будь-якого ефективного контролю та політики йшли на окуповану територію анексованого Криму. Саме тому 3 листопада після консультацій з відповідними політичними силами я звернувся до уряду щодо запровадження режиму закриття митних пунктів пропуску для вантажних автомобілів.

Щодо постачання електроенергії знаєте, що відбулася відповідна аварія, були проведені відповідні ремонтні роботи. Нажаль, під час цієї аварії відбулися серйозні труднощі щодо енергозабезпечення  (воно відбувалося в аварійному режимі) декількох районів півдня України, мається на увазі у Херсонській та Миколаївській областях.

Я звернувся до уряду щодо запровадження надзвичайного режиму в енергетиці у зв’язку з віяловими відключеннями на території України, у зв’язку з критичною ситуацією щодо забезпечення України вугіллям. Уряд повністю підтримав цю позицію.

 

Прес-служба Президента України

Переглядів 1115
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua