07 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ

АРХІВ НОВИН

« Травень 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Головна>Новини>Валерій Дунайчук: «Інтереси громади для мене на першому місці»
П'ятниця, 18 березня 2016 15:56

Валерій Дунайчук: «Інтереси громади для мене на першому місці»

Дотримання мудрості та виваженості у вирішенні державних справ на теренах району, плідна праця на благо громади, конструктивність на управлінській ниві у непростий для країни час – завдання не з легких, виконання яких потребує не лише прояву особистісних якостей на кшталт комунікабельності, принциповості, відповідальності, але й суто професійних характеристик. Сутність останніх проявляється в тому, що нинішнє суспільство ставить особливі вимоги до керівника державного органу влади, котрий повинен бути, насамперед, лідером, спроможним повести за собою колектив, патріотом, професіоналом, мати здібності організатора, ініціатора та генератора ідей.

В цьому довелося особисто переконатися голові Камінь-Каширської районної державної адміністрації Валерію Дунайчуку, який рік тому очолив таку важливу, до того ж публічну посаду. Нагадаємо: Валерій Савович призначений керівником виконавчої гілки влади краю відповідно до Розпорядження Президента України Петра Порошенка від 13 березня 2015 року, а через чотири дні за участю губернатора Волині Володимира Гунчика відбулося його офіційне представлення громаді Камінь-Каширщини.                

– Прийшовши на посаду голови районної державної адміністрації, я зрозумів, що для втілення задумів необхідна хороша команда. Маю на увазі не тільки діяльність апарату, але дещо ширше – підтримку громадськості. Тому поставив за мету знайти порозуміння з людьми, яким небайдуже майбутнє нашого району. Адже розумію, що жодна справа не знайде своєї успішної реалізації без належної підтримки громади, – зауважує Валерій Дунайчук. –  Тільки почав входити в курс справ – надзвичайна подія! На свято Благовіщення місто втратило одну з найдавніших пам’яток історії та найдорожчих для поліського краю духовних святинь – згорів Свято-Іллінський храм. Вже наступного дня після пожежі здійснювалися роботи з очищення згарища і впорядкування прилеглої території. Працівники райдержадміністрації, районної ради, окремих установ, організацій, підприємці та усі небайдужі жителі району не залишися осторонь. Координували цю роботу разом, бо біда, як кажуть, об’єднує.                           

Про те, чого вдалося досягти за 12 місяців роботи, а також про те, над чим продовжує працювати голова та його команда, йтиметься далі. Варто зауважити, що в липні очільник району офіційно представив свого заступника з гуманітарних питань Інну Бігун. Наразі очікується призначення першого заступника голови РДА.

У звітному періоді дії виконавчої влади були зосереджені на подоланні існуючих проблем, забезпеченні збалансованого економічного і соціального розвитку всіх галузей народногосподарського комплексу району, територіальних громад, залученні інвестицій, ефективному використанні ресурсів, забезпеченні надходжень в бюджети, всебічному розвитку освіти, культури, охорони здоров’я, спорту. Аналізуючи здобутки, які маємо в даних сферах діяльності, слід розуміти, що вони є результатом взаємодії обох гілок влади, як виконавчої, так і представницької. У повсякденну практику нашої співпраці впевнено увійшли спільні засідання колегії райдержадміністрації, президії районної ради, прийоми громадян з особистих питань, продуктивна та злагоджена робота над проектами рішень у постійних комісіях під час підготовки сесій, інші спільні заходи у міжсесійний період, – анонсував керівник виконавчої гілки влади.

БЮДЖЕТНІ ОРІЄНТИРИ

Пріоритетне завдання кожного посадовця полягає у формуванні, наповненні та виконанні основного фінансового документа, позаяк від цього залежить соціально-економічний потенціал адміністративно-територіальної одиниці.

Відтак, виконання бюджету району за 2015 рік по загальному фонду склало 100,6 % до річного призначення. Лише Черченська сільська рада (єдина в області) не спромоглася справитися з поставленим нею завданням. Власних доходів надійшло більше 34 млн. грн., що становить 112,3 %. Перевиконання – 3,8 млн. грн. У порівнянні з відповідним періодом минулого року власних доходів отримано на суму 14 млн. грн., або на 70,4 % більше в зв’язку із введенням у дію змін до Бюджетного кодексу України про передачу єдиного та екологічного податків зі спеціального до загального фондів місцевих бюджетів. За звітний проміжок часу з державного та обласного бюджетів районом отримано базової та стабілізаційної дотацій – 31,4 млн. грн., субвенцій – 343 млн. грн. Левова частка цих коштів мала соціальне спрямування.

– В кінці року в район надійшли кошти ІІ-го траншу стабілізаційної дотації в сумі близько 2,2 млн. грн., з яких 300 тис. грн. надано ДНЗ на харчування дітей, 280 тис. грн. – придбання приміщення під ДНЗ с/р Качин, 80 тис. грн. – добудову їдальні стаціонарного відділення територіального центру (в тому числі харчування в реабілітаційному відділенні), 360 тис. грн. – придбання приміщення під краєзнавчий музей, 80 тис. грн. – ЦРЛ на придбання кисневого газоконцентратора, 80 тис. грн. – ЦПМСД на ремонт ФАПу в с. Теклине, 110 тис. грн. – придбання котла в ЗОШ с. Нові Червища, – відзвітував очільник РДА. 

Окрім того, стабільною була виплата заробітної плати, пенсій та соціальних допомог, зокрема 233 млн. грн. становлять соціальні виплати, 270 млн. грн. – пенсії. Систематично здійснювалися розрахунки за спожиті бюджетними установами енергоносії та комунальні послуги.

– На території району нараховується більше двохсот приватних стрічкових пилорам та деревообробних цехів. При тому, що знижений податковий тиск на підприємців, зарплата працівникам виплачується в «конвертах». Вони не отримують відповідних зарахувань до Пенсійного фонду і, відповідно, їм не «йде» пенсійний стаж. В той же час, малозабезпечені сім’ї звертаються за отриманням соціальної допомоги. Держава нараховує соціальні виплати, субсидії, а підприємці свідомо не реєструють найману робочу силу та не сплачують платежів до бюджету, – говорить Валерій Дунайчук. – Досить складна ситуація зі сплатою акцизного збору з реалізації підакцизних товарів (алкоголь, тютюн).  5 % зараховується до бюджету місцевих рад – то значний потенціал. Але це робота органів місцевого самоврядування. Якщо сільський голова і виконком не буде дбати про надходження в місцевий бюджет – район в цьому питанні не допоможе.

Стосовно механізмів реалізації цільових програм голова райдержадміністрації зазначає:

– Не менш важливо, аби ті районні програми, що нині приймаються, мали б достатнє фінансування щодо їх виконання. А для цього потрібно постійно  аналізувати ситуацію з районним бюджетом.

СОЦІАЛЬНИЙ АСПЕКТ                                                     

В країні – триває антитерористична операція, яка безперечно вносить свої корективи в сьогодення. Тому здійснення державної соціальної політики, підтримка бійців АТО, демобілізованих та сімей загиблих є наразі питанням «номер один».        

– Вдалося активізувати роботу оперативної групи в складі керівників структурних підрозділів, окремих територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, котрі закріплені за сім’ями загиблих воїнів, що проживають на теренах краю, – зазначає Валерій Савович. – На сьогоднішній день учасники АТО, їхні родичі та демобілізовані мають змогу отримати фахову медичну та психологічну допомогу. Зокрема, останні беруть активну участь у громадському житті району.

Про виконання законодавчих актів щодо соціального захисту вищезазначених категорій населення Валерій Дунайчук коментує:

– У минулому році на безоплатне зубопротезування учасників АТО виділено 24,3 тис. грн., на отримання лікарських засобів за рецептами профінансовано на суму 15 тис. грн. Рідні загиблого в серпні 2014 року воїна Дмитра Герасимика з села Видерта отримали ордер на житло. Варто зауважити, що будинок придбано за рахунок субвенції з державного бюджету, включаючи кошти родини воїна. Затверджена і вже діє Районна програма заходів реабілітації військовослужбовців та інших осіб, які брали участь в антитерористичній операції та членів їх сімей на 2016 рік. Маємо чітку взаємодію з громадською організацією «Координаційний центр ветеранів АТО».

 Допомога захисникам Батьківщини – справа спільна, багатопланова і об’ємна.

– Практично всі сільські ради, районні установи, організації в рамках проведення благодійної акції долучилися до збору коштів, медикаментів, необхідних для наших воїнів, – підкреслив голова РДА. – Сім’ї мобілізованих бійців, загиблих військовослужбовців безкоштовно забезпечили дровами на осінньо-зимовий період. Загалом доставлено 180 машин, за що велике спасибі керівництву ДП «Камінь-Каширське лісогосподарське підприємство» В’ячеславу Кузьмичу та ДП «СЛАП «Камінь-Каширськагроліс» Сергію Вовку, підприємцям.                                                           

Крім цього, значна увага надається дітям пільгових категорій.

– Для вирішення житлових питань дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування функціонує відповідна районна програма, орієнтована на 2012-2016 роки. На виконання цієї програми в 2015 році з районного бюджету було виділено 135 тис. грн. та 45 тис. грн. – субвенція з обласного бюджету. За ці кошти придбано соціальне житло для 3-х дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, – відзвітував очільник краю.

ІНФРАСТРУКТУРНІ ПРОЕКТИ

В рамках Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ» продовжують реалізовуватись 4 мікропроекти: «Покращення якості надання медичних послуг жителям с. Нові Червища шляхом здійснення реконструкції ФАПу», «Енергозберігаючі заходи у загальноосвітній школі І-ІІІ ст. с. Бузаки (капітальний ремонт системи опалення)», «Покращення якості надання медичних послуг жителям с. Фаринки шляхом здійснення реконструкції ФАПу», «Інноваційні енергозберігаючі заходи у с. Черче. Реконструкція вуличного освітлення з використанням ВДЕ (енергії сонця)».

– Ще у 2014 році було підписано Угоду про партнерство між Програмою розвитку ООН, Камінь-Каширською районною державною адміністрацією та районною радою. Для сільських рад оголошувався конкурс на участь у Проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ». Отож, для впровадження Проекту на конкурсній основі були відібрані чотири сільські ради: Новочервищанська, Бузаківська, Пнівненська, Черченська, – додав голова райдержадміністрації. – Минулого року в нас відбувся Форум місцевого розвитку, в рамках якого розглядався стан справ по кожній з перерахованих громад.

Важливим напрямком роботи є зміцнення й модернізація матеріально-технічної бази закладів освіти та культури. Відтак, кошти спрямовуються на проведення ремонтів будівель, енергетичного обладнання, котельного господарства, зовнішніх інженерних мереж, накопичення запасів палива.

Про останнє трішки конкретики від Валерія Дунайчука:

– 1-го вересня після реконструкції відкрито частину корпусу загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів села Оленине, а напередодні радісного свята Дня Святого Миколая широко відчинила свої двері загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів села Житнівка. Дивлячись на цю сучасну новобудову, розумієш суть фрази «не буває нічого неможливого». Саме реалізацією таких масштабних проектів і позначається діяльність представників влади всіх гілок. Звісно, проведено колосальну роботу не одного дня чи місяця, витрачено чимало зусиль, коштів, старань. Повірте: це того варте. Сьогодні вчителі та учні мають комфортні умови, щоби навчати і вчитися. Адже головні інвестиції – вкладу майбутнє, в наших дітей, в їх знання. Завершити будівництво в Житнівці вдалося за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку на умовах співфінансування з обласного бюджету. Загальна сума інвестованих ресурсів складає близько 24 млн. грн. У минулому році проведено також косметичні та поточні ремонти сільських будинків культури та клубів. Наразі триває реконструкція приміщення клубу в селі Підріччя.

Медична галузь завжди була і буде пріоритетом у планах життєзабезпечення району, області, держави. Адже від того, наскільки швидко, якісно та кваліфіковано людина отримає медичне обслуговування, залежить її здоров’я та життя в цілому. Наш поліський край дотримується цієї базової установки. Про це свідчить відкриття у селах Сошичне та Піщане пунктів екстреної медичної допомоги, ФАПу – в селі Теклине.

Подбали й про «візитну картку» району: спільними зусиллями виконавчої та представницької влади, лісогосподарських, будівельних підприємств, підприємців реконструйовано межовий знак, який об’єднує Камінь-Каширщину та Ратнівщину.

– Це результат спільної роботи влади всіх рівнів і громадськості, – пояснює Валерій Савович. – Досить часто можна почути думки, що керівники на місцях не повинні хизуватися проектами і програмами, які реалізуються за державні кошти. Однак, погодьтеся, що державне управління та використання фінансового ресурсу може бути різним. Критерій спроможності влади – це те, наскільки ефективно їй вдається розвивати основні ланки суспільного життя.

І щодо перспектив зі слів очільника району:

– Камінь-Каширська районна державна адміністрація надала перелік інвестиційних проектів регіонального розвитку району на 2016 рік, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Серед об'єктів – будівництво ЗОШ І-ІІІ ступенів (с. Осівці), реконструкція незавершеного будівництва адмінбудинку під ДНЗ (с. Добре), будівництво ЗОШ І-ІІ ступенів (с. Оленине), будівництво соціально-культурного центру (с. Карпилівка), реконструкція ДНЗ (с. Бузаки), реконструкція школи з добудовою двох класних кімнат, їдальнею і санвузлами ЗОШ І-ІІ ступенів (с. Соснівка), реконструкція ДНЗ (с. Качин), реконструкція приміщення народного краєзнавчого музею (м. Камінь-Каширський), капітальний ремонт вулиці Ватутіна (м. Камінь-Каширський). Є необхідність у будівництві ЗОШ І-ІІ ступенів с. Стобихівка, добудові ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Сошичне.

ДОРОЖНЯ ГАЛУЗЬ

Протягом 2015 року на ремонт дорожнього покриття місцевих доріг інвестовано 6,4 млн. грн. З цією метою з місцевих бюджетів освоєно 5,8  млн. грн. (капітальний та поточний ремонти – по 2,9 млн. грн. відповідно). Крім того, за рахунок коштів обласного бюджету проведено ремонт дорожнього полотна в м. Камінь-Каширський на суму 415 тис. грн., дороги в с. Хотешів – 182 тис. грн.

– Перед настанням зими прогрейдеровано дороги: Запруддя – Карасин, Карпилівка – Стобихва – Великий Обзир – Піщане – Полиці, Піщане – Верхи, Полиці – Оленине, Запруддя – Личини – Качин – Олександрія – до Т-03-11, а також проведено підсипку щебенем наступних доріг: Бузаки – Мостище – Мельники – Острівок – Черче – Щитинь, Полиці – Гута Боровенська – Оленине,  – відзвітував Валерій Савович.

ОСВІТНЬО-КУЛЬТУРНИЙ РОЗВИТОК

На обласному рівні Камінь-Каширський район посідає І місце за підсумками предметних олімпіад. У 2015 році за результатами ЗНО три випускники отримали максимальний бал оцінювання (200). Такі загальні показники склалися в галузі освіти.

– Щорічними є стипендії районної та міської рад для обдарованих учнів, які урочисто вручаються на фестивалі обдарованої учнівської молоді. Цьогоріч такі стипендії отримують 5 школярів, – зазначає керівник виконавчої гілки влади району.  

Культурне надбання є індикатором морально-естетичного сприйняття. Про це йдеться в наступному коментарі голови райдержадміністрації:

– Приємно відзначити, що колективи художньої самодіяльності району приймають участь в обласних, всеукраїнських та міжнародних оглядах-конкурсах. Зокрема, народні аматорські фольклорні колективи «Приданки» будинку культури с. Гута-Боровенська та «Дубровойка» клубу с. Оленине взяли участьу зйомках програми «Фольк-music» на Першому національному каналі. Безперечно, це неабияке досягнення. Зачаровують своїм грандіозним мистецтвом ансамбль народної музики «Рідні наспіви» (керівник – Дмитро Смолярчук), народна аматорська хорова капела «Колорит» і  хор ветеранів війни та праці «Дзвони пам’яті», керівником яких є заслужений працівник культури України Тетяна Смолярчук, народний аматорський ансамбль народної пісні «Родовід». До речі, Указом Президента України почесне звання «Заслужений працівник культури України» з нагоди Міжнародного жіночого дня було присвоєне керівнику цього ансамблю Людмилі Довгун. Знаю, що на теренах нашого краю активно популяризується література, яка сприяє прищепленню почуття патріотизму, причетності до історичної долі України, висвітленню подій, котрі відбуваються на сході держави, вшануванню героїв-захисників. Мені довелося побувати на презентаціях неперевершеного видання «Вклоняємось доземно українському солдату», публіцистичної трилогії від творчого колективу газети «День», до якої увійшли знакові книги: «Котел», «Я – свідок», «Катастрофа і тріумф».

У Камені-Каширському активно втілюється в життя ідея встановлення пам’ятного знака визначній постаті українського культуротворення, істинному патріоту своєї землі – Тарасу Григоровичу Шевченку. 

– Нещодавно разом із головою районної ради Віктором Сусом і міським головою Василем Бондарем зустрілися з очільником координаційної ради Віталієм Нестеруком, який безпосередньо курує процес реалізації цієї громадської справи. Без сумніву, встановлення пам’ятного знака Кобзареві додасть місту своєрідний колорит і унікальність, а тому будемо старатися втілити в життя даний проект, – запевняє Валерій Дунайчук.

СПОРТИВНИЙ П'ЄДЕСТАЛ                                           

Особлива увага – активізації фізкультурно-оздоровчої роботи, пропаганді здорового способу життя.

За словами голови райдержадміністрації, додає стимулу розвивати спортивну інфраструктуру той факт, що за підсумками обласної спартакіади з ігрових видів спорту «Волинь спортивна – 2015» серед територіальних фізкультурно-спортивних організацій перше місце виборов саме Камінь-Каширський район.

– На сьогоднішній день проходить реконструкція котельні, що по вулиці Ковельська, під спортивний зал. Це зумовлено тим, що з 1-го березня цього року відкрилось відділення з важкої атлетики, яке курує майстер спорту України з важкої атлетики Валентин Андрусь, – повідомив Валерій Савович. – Тривають ремонтні роботи на районному стадіоні.

АГРОПРОМИСЛОВА СКЛАДОВА

Рослинництво та тваринництво складають своєрідний кістяк сільськогосподарського виробництва району.

– Хочеться відмітити позитивні тенденції по стабілізації галузі рослинництва в питаннях виконання намірів по посіву сільськогосподарських культур та виробництву продукції. Незважаючи на складні кліматичні умови 2015-го, виконано наміри по валовому збору зернових і зернобобових культур по всіх категоріях господарств. Зокрема, намолочено 28500 тонн зерна, що становить 101 % виконання, – підкреслив очільник РДА. – В агроформуваннях району утримується більше п’ятисот голів ВРХ. Сільськогосподарськими підприємствами краю реалізовано близько 380-ти центнерів молока, а це – 108 % у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

ЕНЕРГЕТИЧНИЙ СЕКТОР

Зауважує голова райдержадміністрації, що нелегкою видалася підготовка до опалювального сезону. Одначе, об’єднавши зусилля, враховуючи пропозиції, озвучені на обласних засіданнях Антикризового енергетичного штабу, вдалося пережити зиму без енергетичних промахів. Проводилася робота із переобладнання газових котелень та твердопаливні (ЗОШ № 2 та ЦРЛ м. Камінь-Каширський, ЗОШ с. Грудки).

– Минулоріч у районі впроваджено 14 енергозберігаючих заходів, вартість реалізації яких становить більше 2 млн. грн. Вжитими заходами забезпечено економію природного газу та електроенергії, – повідомив Валерій Дунайчук.  

ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

У зв’язку з аномальним температурним режимом (спекотною погодою та відсутністю опадів), через людську недбалість влітку минулого року в районі виникали пожежі в лісових масивах та на торф’яних полях, найбільші з яких фіксувалися на територіях Пнівненської, Тоболівської, Нуйнівської, Стобихівської, Броницької сільських рад. Надзвичайна ситуація місцевого рівня займала площу горіння торфу понад 100 га на територіях Видертської та Ворокомлівської сільських рад.

– Для проведення локалізації та ліквідації пожежі було задіяно Ковельський зведений загін УДСНС України у Волинській області, до якого входили сили і засоби підрозділів ДПРЧ-8 м. Камінь-Каширський, ДПРЧ-7 м. Володимир-Волинський, ДПРЧ-4 та ДПРЧ-19 м. Ковель, а також залучалась частина спеціальної пожежної техніки аварійно-рятувального загону м. Луцьк та працівники Управління ДСНС України у Волинській області. У зв’язку з відсутністю джерел водопостачання в даних місцевостях було прийнято рішення локалізувати пожежі за допомогою облаштування та очистки меліоративних каналів. Вартість інженерних робіт склала більше 168-ми тис. грн.,­ – конкретизує керівник виконавчої гілки влади. – При райдержадміністрації було створено оперативний штаб координації дій з проведення заходів та мінімізації можливих негативних наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пожежною небезпекою в екосистемах. З резервного фонду районного бюджету на гасіння торф’яних пожеж у 2015 році виділено майже 80 тис.грн., з обласного бюджету збільшено дохідну частину районного бюджету за рахунок субвенції місцевим бюджетам на загальну суму 95 тис. грн. Також залучалися кошти місцевих бюджетів: Видертської (10 тис. грн.) та Ворокомлівської (30 тис. грн.) сільських рад. Загалом витрачено 6 тонн дизпалива, 5 тонн бензину. Прямі матеріальні збитки, завдані пожежами становлять 3,7 млн. грн. Надзвичайно важливу роль у забезпеченні пожежної безпеки в населених пунктах відіграє наявність і функціональний стан підрозділів місцевої пожежної охорони, яких у районі – 11. На їх функціонування в минулому році виділено 286 тис. грн., в поточному – 120 тис. грн.

ПОЧУТИ КОЖНОГО

Побудова громадянського суспільства неможлива без відкритості представників органів влади для народу. Відтак, своєрідним лакмусовим папірцем прозорості діяльності будь-якої державної структури є робота зі зверненнями громадян.

Протягом 2015 року від мешканців краю до райдержадміністрації надійшло 718 звернень, що на 118 більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільше звернень фіксується від громадян Осівцівської, Карасинської, Клітицької, Верхівської, Нуйнівської, Раковоліської сільських та Камінь-Каширської міської рад. Щодо проблематики всіх звернень, то їх розподіл пройшов наступним чином: питання соціального захисту (надання одноразової матеріальної допомоги, призначення субсидії на житлово-комунальні послуги, перерахунок пенсії), аграрної політики та землекористування (про надання дозволу на розроблення та затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок (паю) в натурі (на місцевості), спірні питання в земельних відносинах), обороноздатності (про надання відстрочки від призову за мобілізацією).

– У мене не існує обмежень – прийомний день чи ні. Адже є проблеми, що потребують негайного вирішення, а їх, на жаль, достатньо. Лише з початку нинішнього року надійшло 220 звернень. Останнім часом фіксується тенденція до різкого зростання звернень громадян на «Урядову гарячу лінію». Хочу зауважити, що переважна більшість цих питань може вирішуватися на місцях. Відтак, робота зі зверненнями громадян – це надзвичайно важливий канал зв’язку органів виконавчої влади з населенням, фактор забезпечення суспільно-політичної та економічної стабільності в районі. Тому завжди намагаюся вислухати людей. Людяність – запорука ефективного управління, – запевняє Валерій Дунайчук.

Активно працює відділ з питань надання адміністративних послуг райдержадміністрації, яким торік надано більше 15 тисяч таких послуг населенню. Розпорядженням голови райдержадміністрації від 18 лютого в даний відділ введено три штатні одиниці державних реєстраторів.

НАДВАЖЛИВА РОЛЬ ЗМІ

– Представники ЗМІ відіграють одну з найголовніших ролей у формуванні свідомості краян. Особливо це стосується районної газети «Полісся», проводового радіомовлення, Інтернет-порталу «Вісті Каменя». Адже вони знаходяться найближче  до нашої громади. Районна влада постійно отримує їхню підтримку та розуміння в багатьох питаннях, зокрема, у висвітленні подій, що відбуваються на сході України, проведенні інформаційних кампаній… Щиро вдячний їм за це! – резюмує Валерій Дунайчук. – Новий поштовх до розвитку місцевих ЗМІ дасть Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який набув чинності з 1 січня цього року. У законопроекті визначено, як має проводитися роздержавлення. Для цього передбачені і відповідні терміни. Трудовий колектив редакції районної газети  «Полісся» – в переліку тих друкованих видань України, які виявили бажання реформуватися, а це означає, що районна державна адміністрація та районна рада виходять зі складу співзасновників. Однак, ми зацікавлені в успішній та якісній місцевій пресі, адже вона є вагомою частиною медіа-простору. Зважаючи на це, передбачили в районному бюджеті кошти на інформаційне висвітлення офіційної інформації щодо питань соціально-економічного, суспільно-політичного характеру, впровадження реформ, інформаційної безпеки, діяльності органів влади та керівництва держави. Коштів – небагато, а тому  привітання з нагоди професійних свят будемо публікувати на офіційному веб-сайті райдержадміністрації.

ІНШІ АКЦЕНТИ

Окрім задекларованих пріоритетів, чималу увагу голова райдержадміністрації приділяє співпраці з Камінь-Каширським відділом поліції Головного управління Національної поліції України у Волинській області, на чому також наголосив:

– На теренах краю активізована система охорони правопорядку, в якій задіяні громадські активісти, депутати міської та районної рад, приватні підприємці, що входять до складу громадського формування «Варта порядку».

Нині громадськість активно цікавиться «бурштиновою темою», тому Валерій Савович прокоментував і це питання:

– Добування бурштину є настільки масовим, що сьогодні просто неможливо не те, що порахувати збитки, а й навіть уявити масштаби людей, задіяних у даному процесі та грошей, які «крутяться» в цьому бізнесі. Питання видобутку «сонячного каменю» не сходить зі шпальт різних видань. Всі ми чули, яка ситуація у нашого сусіднього району – Маневицького. Тому першочерговим завданням було не допустити такого резонансу в нас. За участю представників поліції я неодноразово проводив робочі наради щодо організації та координації спільних заходів, спрямованих на протидію незаконному видобутку бурштину на теренах району. Наразі визначено зони ризику, а саме території Новочервищанської, Тоболівської, Боровненської, Клітицької, Броницької, Стобихівської, Верхівської, Карасинської сільських рад, проводиться оперативно-профілактичне відпрацювання даних територій. Питання – на постійному контролі.

Багато перипетій навколо впровадження державних реформ.

– Тематика проведення реформи децентралізації влади в Україні стала предметом обговорення не лише в експертних колах, загальнополітичному середовищі, а й набула широкого розголосу в засобах масової інформації та серед громадськості, – зауважує керівник виконавчої гілки влади краю.­ – На всіх рівнях ми роз’яснюємо переваги даного явища, але це добровільний процес, тому нікого змушувати до укрупнення не буду. Громади повинні самі визначитися, тим паче, що й можливості відкриваються доволі привабливі, насамперед у фінансовому плані. У червні відбулося віче, учасники якого одноголосно проголосували за проект резолюції жителів району щодо необхідності утворення Камінь-Каширського повіту. Особисто я підтримав таку ініціативу громади, адже побачив, що землякам небайдуже майбутнє малої батьківщини.

Зараз держава переживає складні економічні часи, що дали про себе знати багатьом українським родинам. В першу чергу це відчутно при оплаті комунальних послуг. В даному випадку доречною виявилася й реформа системи субсидій.

– Позаду залишилася чимала підготовча процедура, пов’язана з інформуванням населення про модель державних житлових субсидій, відпрацюванням методики нових розрахунків, створенням спеціальних робочих груп та місцевих комісій, – підкреслив очільник району. – Фахівцями управління соціального захисту проводиться об’ємна робота, до якої залучаються працівники «Укрпошти», безробітні, які перебувають на обліку в центрі зайнятості. Наразі прийнято більше десяти тисяч заяв для призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, тому така практика є досить ефективною та дієвою.

В умовах продовження бойових дій на сході країни питання комплектування Української армії, насамперед за рахунок військовослужбовців за контрактом, залишається вкрай актуальним.

– Від того, наскільки якісно буде проведений набір на військову службу за контрактом, залежить чи відбудеться сьома хвиля мобілізації. Тому ми реалізуємо широку інформаційно-просвітницьку кампанію з популяризації служби в лавах Збройних Сил України на контрактній основі, – зазначив голова райдержадміністрації.

РОБОТА В СТІНАХ ОБЛАСНОЇ РАДИ

Голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук свої безпосередні посадові обов’язки успішно поєднує з плідною депутатською діяльністю: обраний депутатом Волинської обласної ради на виборчому окрузі №9 від Волинської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Член фракції «Солідарність» в обласній раді. Член постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму.

– Одним із чинників, які спонукали мене балотуватися в депутати обласної ради, стало бажання змінити життя громади на краще. Втім, це завдання немислиме без підтримкимоїх земляків, – зауважує він. Місцеві вибори, що відбулися минулого року, фактично завершили механізм перезавантаження влади, який розпочався відразу після Революції Гідності. Нам вдалося провести процес волевиявлення в атмосфері чесної, відкритої політичної конкуренції, як це і передбачено в країнах розвиненої демократії. Буду відвертим: вибори – це змагання за довіру людей на рівні реальних корисних справ і своєрідний звіт перед громадою. Проте, вибори проходять, а життя не стоїть на місці.

САМООЦІНКА

– Враховуючи високий рівень відповідальності за ефективність реалізації повноважень, мною, як головою райдержадміністрації, за цей період вдалося налагодити взаємодію з представниками районних осередків політичних партій та громадських об’єднань, органів місцевого самоврядування, суб’єктами господарської діяльності. Рік – порівняно невеликий проміжок часу. Не буду лукавити: деякі питання ще не мають остаточного результату, проте я не відмовляюся від обіцяного – буду старатися довести справи до кінця. У громади прошу лишень підтримки та розуміння. Попереду – багато роботи, тож будемо працювати, обмірковувати та приймати зважені рішення, – запевняє голова райдержадміністрації Валерій Дунайчук.

Переглядів 1915
Розробка: Відділ інформаційних технологій
апарату Волинської облдержадміністрації
Інформаційне наповнення:
Камінь-Каширська районна державна адміністрація
Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Камінь-Каширській райдержадміністрації.
Адреса: 44500, м. Камінь-Каширський, вул. Воля, 2, т/ф. 50486, т. 23332, E-mail: info@kamadm.gov.ua
© 2014 kamadmin.gov.ua